Forskjell mellom versjoner av «Om IT-hjelp»

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk
m
Linje 17: Linje 17:
 
== Hvordan bruker jeg ithjelp.uib.no? ==
 
== Hvordan bruker jeg ithjelp.uib.no? ==
  
ithjelp.uib.no kan brukes som vanlige vevsider. Men i tillegg til å lese informasjonen, er det mulig å bidra til å forbedre innholdet. ithjelp.uib.no er en wiki som bruker samme systemet som blant annet [http://no.wikipedia.org wikipedia]. Der kan alle bidra. På ithjelp.uib.no må du logge inn med [[brukerkonto ved UiB]] for å endre eller opprette nye sider. Alle med tilgang til Internett kan derimot lese.
+
ithjelp.uib.no kan brukes som vanlige vevsider. Om du bare skal lese informasjon som andre har skrevet, er det et par ting som er nyttig å kjenne til:
 +
* Lenker som går ut av ithjelp.uib.no markeres med en pil bak lenken, slik: [http://www.uib.no www.uib.no].
 +
* Lenker til [[sider som ikke finnes]] har rød tekst som standard.
  
Om du bare skal lese informasjon som andre har skrevet, er det noen få ting som er nyttig å kjenne til: Lenker som går ut av ithjelp.uib.no markeres med en pil bak lenken, slik: [http://www.uib.no www.uib.no]. Lenker til sider som ikke finnes har rød tekst som standard. Se også [[hjelp til redigering]].
+
Det kan også være nyttig å gjøre seg litt kjent ved å klikke litt rundt blant annet via lenkene i margen til venstre.
 +
 
 +
 
 +
Men i tillegg til å lese informasjonen, er det mulig å bidra til å forbedre innholdet. ithjelp.uib.no er en wiki som bruker samme systemet som blant annet [http://no.wikipedia.org wikipedia]. Der kan alle bidra. På ithjelp.uib.no må du logge inn med [[brukerkonto ved UiB]] for å endre eller opprette nye sider. Alle med tilgang til Internett kan derimot lese.
  
  
 
== Hvem står bak innholdet? ==
 
== Hvem står bak innholdet? ==
  
Alle med brukerkonto ved UiB kan bidra til at ithjelp.uib.no blir best mulig. Dette kan gjøres ved å oppdatere de fleste sider og opprette nye sider med informasjon om it-tjenester for UiB-brukere. Er du usikker på hva som bør endres eller hvordan, kan du også legge inn en kommentar på [[diskusjonssiden]] via lenken for dette øverst på aktuell side. Da kan noen med relevant kunnskap ta oppfordringen. De fleste sider vil ikke vise forskjell på om de er skrevet av ansatte på IT-avdelingen eller andre.
+
 
 +
''Historikk'' øverst på siden gir oversikt over hvem som har gjort alle endringer på hver enkelt side.
 +
 
 +
Alle med brukerkonto ved UiB kan bidra til at ithjelp.uib.no blir best mulig. Dette kan gjøres ved å oppdatere sider og opprette nye sider med informasjon om it-tjenester for UiB-brukere. Er du usikker på hva som bør endres eller hvordan, kan du også legge inn en kommentar på [[diskusjonssiden]] via lenken for dette øverst på aktuell side. Da kan noen med relevant kunnskap ta oppfordringen. Mange sider vil ikke vise forskjell på om de er skrevet av ansatte på IT-avdelingen eller andre.
  
 
IT-avdelingen følger med på og vedlikeholder informasjon om tjenester fra IT-avdelingen. Noen sider vil bare bli [[#låst side?|oppdatert av IT-avdelingen]].
 
IT-avdelingen følger med på og vedlikeholder informasjon om tjenester fra IT-avdelingen. Noen sider vil bare bli [[#låst side?|oppdatert av IT-avdelingen]].
  
[[Historikk-lenken]] øverst på siden gir oversikt over hvem som har gjort alle endringer på hver enkelt side.
 
  
 +
== Hvordan kan jeg bidra? ==
 +
 +
Ikke vær redd for å redigere sider – alle kan redigere, og vi oppfordrer til at du deltar (men ikke gjør hærverk)! Finn noe som kan forbedres, enten i innhold, grammatikk eller formatering, og fiks det.
 +
 +
Du kan ikke ødelegge ithjelp.uib.no. Alt kan fikses eller forbedres senere. Så sett i gang, rediger en side og vær med på å gjøre ithjelp.uib.no til en god kilde for informasjon om [[IKT-tjenester]] ved Universitetet i Bergen!
  
== Hvordan kan jeg bidra? ==
+
'''Gjør din første endring nå:'''
 +
 
 +
#Gå til [[Sandkassen&action=edit|Sandkassen]].
 +
#Skriv et eller annet, prøv gjerne ut noen av redigeringsknappene
 +
#Klikk lagre siden for å lagre endringen din ...eller «forhåndsvisning» for å se hvordan de blir seende ut
 +
 
 +
Finner du en side som du mener du kan forbedre, klikk på skillearket for å ''redigere'' oppe til høyre. Finnes ikke en passende side for det du vil bidra med, kan du skrive inn ønsket sidenavn i søkefeltet og trykke enter. Du vil da få mulighet til å opprette siden. Du må logge inn med ditt brukernavn og passord ved UiB for å få lov til å opprette nye sider eller endre eksisterende sider.
  
Finner du en side som du mener du kan forbedre, kan du klikke skillearket for å endre oppe til høyre. Finnes ikke en passende side for det du vil bidra med, kan du skrive inn ønsket sidenavn i søkefeltet og trykke enter. Du vil da få mulighet til å opprette siden. Du må logge inn med ditt brukernavn og passord ved UiB for å få lov til å opprette nye sider eller endre eksisterende sider.
+
Forslag til forbedriner kan legges inn ''diskusjonssiden'' til aktuell side. Det går også an å kontakte noen som har opprettet en annen relevant side. Hver side har egen side for diskusjon av innholdet på siden. Historien med hvem, hva og når for alle endringer er også tilgjengelig for hver side.
  
Selve redigeringen av en side er også ganske lett. Du kan skrive tekst på vanlig måte. Men legg merke til at en helt åpen linje betyr ett enkelt linjeskift. For tekstformatering brukes noen spesielle koder som kan minne om [[html]] (som brukes i "vanlige" vevsider), men er enklere. Disse kodene trenger man ikke lære utenat, da knapperaden over redigeringsvinduet inneholder det man vanligvis trenger. Mer avanserte wiki-brukere kan i tillegg bruke blant annet html og [[CSS]]. Det er også lenke for hjelp til endring nederst i endringsmodus.
+
Selve redigeringen av en side er også ganske lett. Du kan skrive tekst på vanlig måte. Men legg merke til at du trenger en helt åpen linje for ett enkelt linjeskift. For tekstformatering brukes noen spesielle koder som kan minne om [[html]] (som brukes i "vanlige" vevsider), men er enklere. Disse kodene trenger man ikke lære utenat, da knapperaden over redigeringsvinduet inneholder det man vanligvis trenger. Mer avanserte wiki-brukere kan i tillegg bruke blant annet html og [[CSS]]. Det er også lenke for [[Hjelp:Hjelp|hjelp til endring]] nederst i endringsmodus. Retter du skrivefeil, endrer teksformtering eller lignende kan du hake av for ''Mindre endring'' før du lagrer.
  
 
'''Ser du noe som mangler eller kunne vært forbedret? Ikke vær redd for å foreslå eller gjøre endringer. Det er lett å endre tilbake om det skulle bli feil.'''
 
'''Ser du noe som mangler eller kunne vært forbedret? Ikke vær redd for å foreslå eller gjøre endringer. Det er lett å endre tilbake om det skulle bli feil.'''

Revisjonen fra 17. des. 2009 kl. 10:49

Informasjon.gif Under utvikling Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 14.desember.2009 av edpjm.


Informasjon.gif Autoritativ informasjon! Denne siden inneholder informasjon som er autoritativ. Siden er låst slik at bare administratorer for ithjelp.uib.no kan endre innholdet..Hva er ithjelp.uib.no?

Trenger du hjelp med et eller annet innen it ved UiB er dette stedet for deg. Her er det meningen å samle nyttig informasjon som gjelder bruk av både sentrale og lokale it-tjenester. Annen it-informasjon som er nyttig for UiB-brukere kan også legges inn her. Dette kan for eksempel være lenker til annen nyttig informasjon for brukere av forskjellig programvare eller it-utstyr ved UiB. Kort sagt: All it-informasjon som kan være nyttig for andre ved UiB kan legges her. Alle ved UiB kan bidra.


Hvordan bruker jeg ithjelp.uib.no?

ithjelp.uib.no kan brukes som vanlige vevsider. Om du bare skal lese informasjon som andre har skrevet, er det et par ting som er nyttig å kjenne til:

Det kan også være nyttig å gjøre seg litt kjent ved å klikke litt rundt blant annet via lenkene i margen til venstre.


Men i tillegg til å lese informasjonen, er det mulig å bidra til å forbedre innholdet. ithjelp.uib.no er en wiki som bruker samme systemet som blant annet wikipedia. Der kan alle bidra. På ithjelp.uib.no må du logge inn med brukerkonto ved UiB for å endre eller opprette nye sider. Alle med tilgang til Internett kan derimot lese.


Hvem står bak innholdet?

Historikk øverst på siden gir oversikt over hvem som har gjort alle endringer på hver enkelt side.

Alle med brukerkonto ved UiB kan bidra til at ithjelp.uib.no blir best mulig. Dette kan gjøres ved å oppdatere sider og opprette nye sider med informasjon om it-tjenester for UiB-brukere. Er du usikker på hva som bør endres eller hvordan, kan du også legge inn en kommentar på diskusjonssiden via lenken for dette øverst på aktuell side. Da kan noen med relevant kunnskap ta oppfordringen. Mange sider vil ikke vise forskjell på om de er skrevet av ansatte på IT-avdelingen eller andre.

IT-avdelingen følger med på og vedlikeholder informasjon om tjenester fra IT-avdelingen. Noen sider vil bare bli oppdatert av IT-avdelingen.


Hvordan kan jeg bidra?

Ikke vær redd for å redigere sider – alle kan redigere, og vi oppfordrer til at du deltar (men ikke gjør hærverk)! Finn noe som kan forbedres, enten i innhold, grammatikk eller formatering, og fiks det.

Du kan ikke ødelegge ithjelp.uib.no. Alt kan fikses eller forbedres senere. Så sett i gang, rediger en side og vær med på å gjøre ithjelp.uib.no til en god kilde for informasjon om IKT-tjenester ved Universitetet i Bergen!

Gjør din første endring nå:

  1. Gå til Sandkassen.
  2. Skriv et eller annet, prøv gjerne ut noen av redigeringsknappene
  3. Klikk lagre siden for å lagre endringen din ...eller «forhåndsvisning» for å se hvordan de blir seende ut

Finner du en side som du mener du kan forbedre, klikk på skillearket for å redigere oppe til høyre. Finnes ikke en passende side for det du vil bidra med, kan du skrive inn ønsket sidenavn i søkefeltet og trykke enter. Du vil da få mulighet til å opprette siden. Du må logge inn med ditt brukernavn og passord ved UiB for å få lov til å opprette nye sider eller endre eksisterende sider.

Forslag til forbedriner kan legges inn på diskusjonssiden til aktuell side. Det går også an å kontakte noen som har opprettet en annen relevant side. Hver side har egen side for diskusjon av innholdet på siden. Historien med hvem, hva og når for alle endringer er også tilgjengelig for hver side.

Selve redigeringen av en side er også ganske lett. Du kan skrive tekst på vanlig måte. Men legg merke til at du trenger en helt åpen linje for ett enkelt linjeskift. For tekstformatering brukes noen spesielle koder som kan minne om html (som brukes i "vanlige" vevsider), men er enklere. Disse kodene trenger man ikke lære utenat, da knapperaden over redigeringsvinduet inneholder det man vanligvis trenger. Mer avanserte wiki-brukere kan i tillegg bruke blant annet html og CSS. Det er også lenke for hjelp til endring nederst i endringsmodus. Retter du skrivefeil, endrer teksformtering eller lignende kan du hake av for Mindre endring før du lagrer.

Ser du noe som mangler eller kunne vært forbedret? Ikke vær redd for å foreslå eller gjøre endringer. Det er lett å endre tilbake om det skulle bli feil.


Låst side?

På ithjelp.uib.no vil det være noen sider som er låst. Det vil si at kun administratorer for ithjelp.uib.no kan endre disse sidene. Dette gjelder relativt statiske sider med autoritativ informasjon. Det vil normalt si reglement, policies eller annet som er vedtatt av henholdsvis IT-avdelingen, Universitetstyret, eller andre med besluttende myndighet. Endringer på slike sider skal godkjennes på forhånd ifølge rutiner hos IT-avdelingen. Låste sider skal merkes med malen for autoritativ informasjon, og vil da inneholde en tekstboks om dette som på denne siden.

NB: Det er kun IT-avdelingen som skal merke sider som autoritativ informasjon.