Gimp

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 2. jan. 2014 kl. 15:49 av Ngfbh (diskusjon | bidrag) (feil bruk av "i forhold til")


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?
Fritt program
Bruksområder
Program for redigering, manipulering og touch-up av bilder.
Kort om programmet
Hjemmeside http://www.gimp.org
Lisens GNU GPL
Tilsvarende program Adobe Photoshop
Tilgjengelige plattformer WinLinuxMac OS
Pakket av IT-avdelingen WinLinux

GIMP, også kjent som The Gimp eller Gimp, er et program for digital manipulering av bilder. Tross navnet har det mange gode og avanserte funksjoner som ikke står tilbake for funksjonene i Adobe Photoshop.

Gimp har i mange år vært ett av GNU-prosjektets flaggskip. Det er godt vedlikeholdt, og nye funksjoner legges stadig til. Man kan gjøre det meste av det man trenger med et bilde i Gimp, og det finnes mange nyttige utvidelser til programmet. Den størst bøygen for å ta i bruk Gimp er at programmet har en annen gruppering av menyene enn man er vant til fra konkurrerende produkter.

Den største fordelen med Gimp er selvsagt at programmet er fri programvare. Det vil i korthet si at man kan laste det ned og bruke det uten å tenke på at man må betale lisensavgift.

Ekstra funksjonalitet

På samme måte som annen fri programvare kan GIMP utvides og tilpasses med verktøy og innstikksmoduler (plugins). Hvordan man gjør dette er mer eller mindre godt dokumentert. denne artikkelen kan være en god plass å starte. Søk eventuelt på 'gimp photoshop replacement' eller 'gimp plugins' med den søkemotoren du liker best.

Gimp som en del av en verdikjede

Gimp kan gjerne brukes sammen med Scribus og Inkscape. På denne måten kan man utføre alle oppgaver i forbindelse med desktop publishing med fri programvare.