Ubuntu unity

Revisjon per 20. apr. 2012 kl. 10:19 av Kbo041 (diskusjon | bidrag) (sikkerhetslagring)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Fra og med Ubuntu 12.04 LTS er standard vindushåndterer Unity 5.

Menyen

Unity tar utgangspunkt i at alt skal skje fra det som kalles "Unity Dash". Du starter "Unity Dash" ved å trykke på følgende ikon:

Launcher bfb.png

Du kan e.v.t bruke "ALT + F2" eller "meta / windows - tasten".

Når du åpner Unity Dash møter du følgende brukergrensesnitt:

Dash-oversikt.png

For å navigere kan du trykke på en "Kategori", f.eks "Media apps".

Dash-media-oversikt.png

Om du vil vise alle programmer uavhengig av kategori, kan du trykke på "All" i "Type" feltet oppe til høyre i Dash.

Dash-alle-oversikt.png

Unity Dash er altså det nye menysystemet, og stedet hvor du finner alle programmer som er installert. Du kan klikke deg rundt i kategoriene, eller bare søke opp programmet ved å skrive navnet på det du vil kjøre. Ting å prøve "firefox", "thunderbird", "printer", "settings" med mer.

Menylinjen

I Unity Dash er det heller ingen menylinje nederst på skjermen, men du har oversikt over programmene langs venstre kant.

Skrivebord-oversikt.png

Trykk på et av ikonene for å starte programmet.

Du vil nå se at programmet starter og at ikonet får en liten pil ved siden av seg. Dette indikerer hvor mange vinduer programmet kjører.

I skjermbildet ser du at f.eks Firefox har to piler, d.v.s at jeg har to firefox vinduer oppe. Er det ingen piler til venstre så kjører ikke programmet. I skjermbildet kan du se at musikkstreameren Wimp ikke kjører.

Du ser også at et av ikonene har en pil til høyre for seg. Dette indikerer hvilket program du jobber i akkurat nå. Bytt program, og høyrepilen flytter på seg.

Legge fil / fjerne programmer fra menylinjen

Ønsker du å legge til eller fjerne programmer fra menylinjen trykker du høyre museknapp over ikonet og velger "Keep in launcher" av / på. På denne måten kan du legge inn dine favorittprogrammer og fjerne de du ikke bruker så ofte.

Skrivebord-program-hoyreklikk.png