Forskjell mellom versjoner av «Programvare for klientdriftede maskiner»

m
 
(38 mellomliggende revisjoner av 11 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Klientdriftede maskiner|Klientdriftede maskiner]] er maskiner som er satt opp med IT-avdelingens standardiserte oppsett. For klientdriftede Windows og linuxmaskiner distribueres programvaren sentralt. Det vil si at programvaren i hovedsak legges til fra IT-avdelingen. Programmer kan bare legges til fra IT-avdelingen dersom vi allerede har [[Pakking av programmer|laget pakke på programmet]]. For programmer som er lisensiert i tillegg til at UiB <u>ikke</u> har spesielle avtaler med leverandør (sitelisens), må avdelingen selv kjøpe inn lisens. Se oversikten over lisensierte programmer lenger nede.
+
[[en:Software for managed computers]]
 +
[[Klientdriftede maskiner|Klientdriftede maskiner]] er maskiner som er satt opp med IT-avdelingens standardiserte oppsett. For klientdriftede Windows-, Linux- og Mac-maskiner distribueres programvaren sentralt. Det vil si at programvaren normalt legges til fra IT-avdelingen. Programmer kan bare legges til fra IT-avdelingen dersom vi allerede har laget installasjonspakke på programmet. Noen programmer er ikke dekket av [[:Kategori:Sitelisensprogramvare|sitelisens]] (felles lisens for UiB), men [[:Kategori:Programvare med innkjøpsavtale|dekkes av innkjøpsavtaler]]. Da må avdelingen selv kjøpe inn lisenser etter behov. (Se lenker for oversikter under)
  
 +
IT-avdelingen tilbyr klientdrift på Windows, Linux og Mac.
  
I dag tilbyr vi klientdrift på PC, Linux og delvis på Mac. Per dags dato støttes ikke sentarlisert programvaredistribusjon på Mac. Derfor må programvaren installeres manuelt på disse maskiner.  
+
[[Fil:D630.jpg|200px]][[Fil:Gx760.jpg|200px]]
  
  
[[Fil:D630.jpg|200px]][[Fil:Gx760.jpg|200px]]
+
== Hvordan får du installert program ==
  
 +
For å få et program som det finnes pakke på, lagt til på din maskin, kontakt oss gjennom [https://hjelp.uib.no/ UiBhjelp], eller på telefon 555 84700. Husk å oppgi [[maskinnavn]].
  
 +
Dersom programmet er lisensiert (kostnadsbasert), må lisens være i orden på forhånd. IT-avdelingen vil ikke legge inn programmet før lisens er bestilt. Bestillingsansvarlig ved hver avdeling har ansvar for bestilling av lisenser. Bestillingen dokumenteres ved at en legger ved dokumentasjon (ordrebekreftelse) i saken eller at en oppgir et PM-nummer dersom lisens er bestilt via Basware PM (bla. Adobe-programmer).
  
== Installasjon av program ==
+
Programmer som det ikke finnes pakke må, må pakkes. Ved anskaffelse av ny programvare er det viktig at man er oppmerksom på hvilke [[Typer_programvarelisenser_som_kan_brukes_p%C3%A5_UiB|typer programvarelisenser som kan brukes på UiB]]! Konsulter med IT-avdelingen i tvilstilfelle.
  
 +
==Programvare for klientdriftede Windows-PC-er==
  
Dersom du ønsker et program lagt til på din maskin kan du melde en sak via https://bs.uib.no/, eventuelt ringe 555 84700. Husk å oppgi [[navn på maskin]]. Er programmet lisensert bør lisens være i orden på forhånd. Programmet blir ikke lagt til før lisens er bestilt. Bestillingsansvarlig ved hver avdeling har ansvar for bestilling av lisenser. Lisens må kunne dokumenteres i saken. Dette kan en gjøre ved at en legger ved dokumentasjon i saken eller at et oppgir et PM-nummer dersom lisens er bestilt via BasswarePM (bl.a adobe programmer).
+
På denne https://it.uib.no/SoftwareCenter siden er det info om installering av program. Hvis du ikke finner programmet ditt så kontakt [[BRITA]].
  
== Her er en uoffisiell oversikt over programvare som er tilgjengelig for klientdriftede maskiner ved UiB: ==
+
==Programvare for klientdriftede Linux-PC-er==
  
* [http://bs.uib.no/adprogs Windowsprogrammer]([http://bs.uib.no/adprogs/index.php?show=Gratis gratis], [http://bs.uib.no/adprogs/index.php?show=Lisensiert lisensiert], [http://bs.uib.no/adprogs/index.php?show=Lisensserver lisensserver]og [http://bs.uib.no/adprogs/index.php?show=Site-lisens sitelisens])
+
Oversikt over programvare som er pakket for Linux-klienter finner man i Ubuntu Software Center på de enkelte klientdriftede Linux maskiner. Ansatte installerer selv fra Ubuntu Software Center. Studenter som ønsker program installert på pc-saler/pc-stuer melder inn via [https://hjelp.uib.no/ UiBhjelp], eller på telefon 555 84700.
* [http://marimbaconsole.uib.no/software Linux]
 
* Mac (sentralisert programvaredistribusjon støttes ikke per dags dato. Programvare må installeres manuelt)
 
  
== Les også: ==
+
==Programvare for klientdriftede Mac-er==
* [[Studenters_bruk_av_lisensiert_programvare|Studenters bruk av lisensiert programvare]]
 
  
{{BRA}}
+
Oversikt over programvare som er pakket for Mac-klienter finner man i Managed Software Update på de enkelte klientdriftede Mac maskiner. Ansatte installerer selv programvaren herfra.
  
[[Kategori:Programvare]]
+
== Se også: ==
 +
* [[Studenters bruk av lisensiert programvare]]
 +
* [[Typer_programvarelisenser_som_kan_brukes_p%C3%A5_UiB|Typer programvarelisenser som kan brukes på UiB]]

Nåværende revisjon fra 30. jul. 2020 kl. 08:52

Klientdriftede maskiner er maskiner som er satt opp med IT-avdelingens standardiserte oppsett. For klientdriftede Windows-, Linux- og Mac-maskiner distribueres programvaren sentralt. Det vil si at programvaren normalt legges til fra IT-avdelingen. Programmer kan bare legges til fra IT-avdelingen dersom vi allerede har laget installasjonspakke på programmet. Noen programmer er ikke dekket av sitelisens (felles lisens for UiB), men dekkes av innkjøpsavtaler. Da må avdelingen selv kjøpe inn lisenser etter behov. (Se lenker for oversikter under)

IT-avdelingen tilbyr klientdrift på Windows, Linux og Mac.

D630.jpgGx760.jpg


Hvordan får du installert program

For å få et program som det finnes pakke på, lagt til på din maskin, kontakt oss gjennom UiBhjelp, eller på telefon 555 84700. Husk å oppgi maskinnavn.

Dersom programmet er lisensiert (kostnadsbasert), må lisens være i orden på forhånd. IT-avdelingen vil ikke legge inn programmet før lisens er bestilt. Bestillingsansvarlig ved hver avdeling har ansvar for bestilling av lisenser. Bestillingen dokumenteres ved at en legger ved dokumentasjon (ordrebekreftelse) i saken eller at en oppgir et PM-nummer dersom lisens er bestilt via Basware PM (bla. Adobe-programmer).

Programmer som det ikke finnes pakke må, må pakkes. Ved anskaffelse av ny programvare er det viktig at man er oppmerksom på hvilke typer programvarelisenser som kan brukes på UiB! Konsulter med IT-avdelingen i tvilstilfelle.

Programvare for klientdriftede Windows-PC-er

På denne https://it.uib.no/SoftwareCenter siden er det info om installering av program. Hvis du ikke finner programmet ditt så kontakt BRITA.

Programvare for klientdriftede Linux-PC-er

Oversikt over programvare som er pakket for Linux-klienter finner man i Ubuntu Software Center på de enkelte klientdriftede Linux maskiner. Ansatte installerer selv fra Ubuntu Software Center. Studenter som ønsker program installert på pc-saler/pc-stuer melder inn via UiBhjelp, eller på telefon 555 84700.

Programvare for klientdriftede Mac-er

Oversikt over programvare som er pakket for Mac-klienter finner man i Managed Software Update på de enkelte klientdriftede Mac maskiner. Ansatte installerer selv programvaren herfra.

Se også: