Forskjell mellom versjoner av «På reise med UiB-PC»

Fra IT-hjelp UiB
Linje 33: Linje 33:
  
 
Om dine elektroniske enheter fungerer annerledes enn forventet eller du har mistanke om at de har fått installert uønskede programmer, ta kontakt med [[BRITA|BRITA - brukerstøtte ved IT avdelingen]] og be om hjelp til å avdekke om dette er tilfelle, eller be om reinstallasjon.
 
Om dine elektroniske enheter fungerer annerledes enn forventet eller du har mistanke om at de har fått installert uønskede programmer, ta kontakt med [[BRITA|BRITA - brukerstøtte ved IT avdelingen]] og be om hjelp til å avdekke om dette er tilfelle, eller be om reinstallasjon.
 +
 +
==Les mer==
 +
 +
[[media:IT security - home and away.pdf]]

Revisjonen fra 29. jul. 2019 kl. 13:39

Disse rådene skal bidra til at informasjonssikkerhet ivaretas på en god måte når du er på reise. Rådene er til alle ansatte ved UiB der UiB-eid utstyr eller -informasjon medbringes. Du er selv ansvarlig for å ivareta et tilstrekkelig nivå av informasjonssikkerhet slik at elektroniske hjelpemidler eller informasjon ikke blir stålet eller blir misbrukt.

Merk at hvis du reiser til risikoland må det gjøres spesielle tiltak. Les mer om dette.

Før reisen

Faren for å bli rammet av uønskede hendelser på elektroniske hjelpemidler er større enn når du er hjemme. Ta kontakt med ansvarlige for reisen og avklar hvilken informasjon som finnes om reisen og hvilke forholdsregler du generelt bør ta.

Utenlandske myndigheter kan beslaglegge utstyr. Du bør tenke igjennom hvordan du skal håndtere en hendelse der du ikke kan bruke de elektroniske hjelpemidlene slik du har planlagt.

Vurder verdien på informasjonen du tar med deg og krypter informasjon som er fortrolig. Ta aldri med sensitiv informasjon.

Husk derfor å:

 • Kryptere harddisker og andre lagringsmedier som medbringes på reise.
 • Sørge for at du har installert de siste oppdateringer for utstyret, operativsystemet, antivirusprogrammet og annen programvare som er installert.
 • Sørge for at utstyret låses automatisk når det er inaktivt (skjermslukker) og at verifisering med passord/kode fungerer når du åpner enheten igjen.
 • Sørge for å ha med egne lade- og strømforsynings-enheter. Ikke bruke offentlige ladestasjoner for mobile enheter.
 • Bruke gode passord. Vurder å endre passord før du reiser for å sikre at du har kontroll på de pålogginger du trenger på reisen.
 • Bruke to-faktor autentisering der du kan.

Under reisen

 • Slå av muligheten for tilkoblinger av trådløst nettverk og blåtann på alle enhetene du har med deg. Vurder behovet for å slå disse på i hvert enkelt tilfelle. Vær oppmerksom på at slike tilkoblinger kan gi uønsket tilgang til dine enheter. Husk å slå dem av igjen etter bruk.
 • Ikke bruk åpne og ukjente trådløse nettverk. Ved bruk av slike er det enkelt for uvedkommende å få tilgang til dine enheter og dermed stjele informasjon eller installere skadevare. Undersøk om den du besøker kan gi deg tilgang til sikre nettverk du kan bruke.
 • Bruk 3G/4G der du kan, da dette normalt er sikrere (men disse kan også være falske).
 • Ved oppkobling til UiB-tjenester skal du alltid benytte en kryptert forbindelse (VPN). Behovet for en slik oppkobling må vurderes i hvert enkelt tilfelle. I risikoland bør du ikke koble til UiB tjenester.
 • Ved mottak av elektroniske gaveartikler (som for eksempel minnepinner), vurder om disse skal kobles til UiB-utstyr eller ikke. Slike enheter kan ofte være kilde til at uønsket programvare installeres.

Etter reisen

Vurder å bytte passord på alle tjenester du har brukt under reisen. (Husk å bruke en annen enhet for å bytte passord enn den du hadde med deg på reisen.)

Om dine elektroniske enheter fungerer annerledes enn forventet eller du har mistanke om at de har fått installert uønskede programmer, ta kontakt med BRITA - brukerstøtte ved IT avdelingen og be om hjelp til å avdekke om dette er tilfelle, eller be om reinstallasjon.

Les mer

media:IT security - home and away.pdf