Forskjell mellom versjoner av «Optisk tegngjenkjenning»

(Opprettet side med info om OCR-tjenesten på UiB)
 
(Erstatter siden med «[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/service?unid=e6dc8fbe9afe4128b518250ba742a44a Informasjon om dette finner du nå i UiBhjelp.]»)
 
(22 mellomliggende revisjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under utvikling}}
+
[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/service?unid=e6dc8fbe9afe4128b518250ba742a44a Informasjon om dette finner du i UiBhjelp.]
{{WD}}
 
{{BRA}}
 
 
 
'''Optisk tegngjenkjenning''', ofte omtalt med den engelske forkortelsen OCR, gjør det mulig å lese av skannede dokumenter og lagre innholdet som tekst i elektronisk form.
 
 
 
Et spesielt program kan gjenkjenne bokstaver, tall og andre tegn i innskannede dokumenter og lagre resultatet som tekst i et pdf-dokument. Når det som faktisk er tekst også blir lagret som tekst, gjør det et innskannet dokument mye mer anvendelig. Det går an å søke i dokumentet og du kan klippe og lime. Viderebehandling av (deler av) teksten vil derimot være mer egnet i et tekstbehandlingsprogram, eller du kan lime rett inn i e-post eller annet.
 
 
 
Studenter og ansatte på UiB kan sende et allerede innskannet dokument som vedlegg til en e-post til adressen ocr@uib.no. Da vil du få tilbake en e-post med det bearbeidede resultatet vedlagt som et pdf-dokument. Dette kan gjøres både fra ditt e-postprogram, eller fra en PullPrint-maskin.
 
 
 
== Tekstgjenkjenning fra PullPrint-maskin ==
 
 
 
Fremgangsmåten for å lagre et innskannet dokument fra en PullPrint-maskin er ganske enkelt å skanne et dokument og sende det som vedlegg til ocr@uib.no.
 
# Legg dokumentet klart i øverset venstre hjørne på glassplaten. Pass på at det ikke ligger skjevt.
 
# Logg på PullPrint ved å dra ditt student- eller ansattkort gjennom kortleseren.
 
# Velg E-mail på displayet.
 
# Trykk på knappen for mottakeradresse, og skriv inn ocr@uib.no (du trenger ikke sende til din egen e-postadresse)
 
# Velg emne for meldingen og skriv inn.
 
# Klikk på Preferences og velg:
 
#* Svart/hvitt eller farger
 
#* Tekst, bilde eller blanding
 
#* Oppløsning: Høyest tall gir mer detaljer og normalt lavest feilprosent. Men er det mange sider med god kvalitet, kan man spare tid og lagringsplass ved å velge lavere enn maks.
 
# Klikk Send, og vent til dokumentet er skannet inn.
 
# Om ikke lenge skal en e-post merket <nowiki>[OCR]</nowiki> og innskrevet emne dukke opp i innboksen.
 
 
 
Merk at farget bakgrunn, kursiv, spesialtegn liten fontstørrelse (selvsagt) kan gi større feilprosent. En sjekk av resultatet kan derfor være nødvendig.
 
 
 
[[Kategori:Utskriftstjenester]]
 
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 
[[Kategori:Dokumentbehandling]]
 

Nåværende revisjon fra 18. sep. 2020 kl. 07:22