Oppsett av e-post på privat maskin

Revisjon per 2. apr. 2014 kl. 14:24 av Ngfbh (diskusjon | bidrag) (rettet trykkfeil)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 2.04.2014 av Ngfbh . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.

IT-avdelingen driver en sentral e-posttjeneste for ansatte og studenter ved Universitetet i Bergen. E-post er knyttet til den datakonto som studenter og ansatte får via SEBRA. En kan lese e-posten på ulike måter etter smak og behag, eller avhengig av oppkoblingsformen en benytter.

En kan logge interaktivt inn på e-postserveren vha SSH og bruke effektive program som pine eller mutt. En benytter alf.uib.no. Denne måten å lese eposten på er for særlig interesserte.

En kan også bruke en helt vanlig nettleser uten å sette den opp med brukernavn eller servere, ved å logge seg på nettsiden https://webmail.uib.no/

Selv om dette er en lettvint løsning er det neppe et effektivt verktøy for den som benytter e-post mye, får mange meldinger tilsendt eller har tunge krav til e-postprogrammet. Webmail passer best når en skal ta en kikk på eposten sin fra maskiner en vanligvis ikke bruker, f.eks internettkaffer eller naboens PC.


Vanlig bruk:

De fleste foretrekker nok å lese sin epost ved hjelp av et dedisert program installert på egen arbeidsstasjon. Alle velkjente program kan brukes mot IT-avdelingens e-posttjenere, f.eks Thunderbird og Outlook.

For at disse skal benyttes må programmet først settes riktig opp. Det gjøres typisk ved å velge "Edit --> Preferences --> Mail" eller lignende fra programmets egen toppmeny. Det kan være forvirrende mange valg men langt fra alle trenger å fylles ut. Under finner du veiledninger for oppsett av e-post i ulike programmer på forskjellige typer klienter.