Diskusjon:Wordpress

Fra IThjelp
Sideversjon per 31. okt. 2017 kl. 09:17 av Jbi022 (diskusjon | bidrag) (Jbi022 flyttet siden Diskusjon:Opprette Wordpress Webside/Blogg til Diskusjon:Wordpress: Keep it simple.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Her er hele artikkelen i Markdown:

# Ingress
*Det er er stadig flere forskere som ønsker å nå ut med forskningen sin ved å blogge. I mange tilfeller følger det også med forskningsmidler et krav om at det skal opprettes et eget nettsted for forskningsprosjektet. Mange velger å opprette en blog på enten wordpress.com eller blogspot.com, men det er også mulig å benytte seg av UiB sin egen løsning for dette på b.uib.no.*

# Ønsker du å opprette ditt eget nettsted?
IT-avdelingen [lanserte](http://webhotell.uib.no/2014/08/18/opprette-egen-blogg/) i august 2014 en selvbetjeningsløsning for studenter og ansatte ved [Universitetet i Bergen](http://www.uib.no) hvor du enkelt kan [opprette ditt eget nettsted](https://b.uib.no/sso) og  publisere innhold ved hjelp av det populære publiseringsverktøyet [Wordpress](http://www.wordpress.org).

Alle nye nettsteder som registreres er umiddelbart tilgjengelig på Internett[^ldap] og vi har reservert [Wildcard DNS-navnet](http://en.wikipedia.org/wiki/Wildcard_DNS_record) `b.uib.no` til dette formålet.

[^ldap]: Det er mulig å begrense tilgang til nettstedet til spesifikke avdelinger ved UiB. Ta kontakt med IT-avdelingen via [Issue Tracker](https://bs.uib.no).

[Wordpress](http://www.wordpress.org) er enkelt å komme i gang med og du trenger ingen erfaring med hverken programmering eller design for å lage et nytt nettsted. Løsningen fungerer sammen med det meste av [nettbrett og mobiler](http://en.support.wordpress.com/go-mobile/) noe som gjør det enkelt å jobbe med nettstedet uavhengig av hvor man er og på den måten man ønsker. På `b.uib.no` har vi lagt inn de mest populære [temaene](https://wordpress.org/themes/) til Wordpress og vi har også en lang rekke med [tilleggsmoduler](https://wordpress.org/plugins/) (plugins) som kan benyttes til å utvide funksjonaliteten til Wordpress og ditt nettsted.

# Kom i gang
* Opprette en Wordpress-konto på `b.uib.no`.
* Velg navn på nettstedet og logg inn for første gang.
* Tilpasse din nye Wordpress-konto.
* Tilpasse innstillinger for det nye nettstedet via kontrollpanelet (Dashboard).
* Publisere innhold på det nye nettstedet.

## Opprette en Wordpress-konto på b.uib.no
1. Gå til [`https://b.uib.no/sso`](https://b.uib.no/sso) for å registrere deg. Du logger inn[^login] med ditt vanlige brukernavn og passord.
2. Informasjon om din nye konto sendes til din **UiB-epostadresse** så [sørg for å ha denne tilgjengelig](https://it.uib.no/E-post).

[^login]: Dersom du er ansatt ved UiB og har en [klientdriftet](https://it.uib.no/Klientdrift) PC så logger vi deg automatisk inn ved hjelp av `Kerberos`.

## Velg navn på nettstedet og login for første gang
1. Alle nye nettsted får automatisk domenenavnet[^site] [`b.uib.no`](http://b.uib.no), for eksempel `http://nyttnettsted.b.uib.no`.
2. Etter at du har fullført veiviseren for å opprette et nytt nettsted klikker du deg videre til ditt nye nettsted.
3. På hovedsiden for det nye nettstedet finner du `Logg inn`-knappen.

[^site]: Det er mulig å koble til andre *.uib.no-domenenavn samt eksterne domenenavn. Dersom du har behov for dette må du kontakte IT-avdelingen via [Issue Tracker](https://bs.uib.no).

## Tilpasse din nye Wordpress-konto og logg inn for første gang
1. Etter at du har logget inn kommer du til kontrollpanelet (Dashboard) for nettstedet ditt. Velg `Brukere` >> `Min profil/Your Profile`. Du kan også få direkte tilgang til kontrollpanelet for nettstedet ditt ved å taste inn `wp-admin` etter adressen til nettstedet ditt, for eksempel `https://nyttnettsted.b.uib.no/wp-admin`. 
2. Fyll ut de feltene du ønsker. All informasjon er valgfri, men det er verdt å merke seg at det som står i feltet `Nickname` er det navnet som vises når du publiserer nytt innhold på nettstedet.

## Tilpasse innstillinger for det nye nettstedet via kontrollpanelet
1. Noe av det første du antageligvis ønsker å tilpasse på det nye nettstedet er tittel og slagord.
2. Velg `Innstillinger` >> `General` i kontrollpanelet.
3. Det er også mulig å justere andre innstillinger her, men den forhåndsvalgte standarden bør fungere for de fleste.

##  Publisere innhold på det nye nettstedet
Det finnes flere måter å tilpasse og organisere innhold på ved hjelp av Wordpress og dersom du ikke allerede kjenner til hvordan Wordpress er bygget opp så anbefaler vi at du følger guiden på [http://learn.wordpress.com/](http://learn.wordpress.com/).

Dersom du ikke ønsker å gjøre tilpassninger så kan du raskt publisere nytt innhold ved å:

1. Velg `Posts` >> `Legg til nytt` fra kontrollpanelet.
2. Legg inn tittel og ønsket tekst og trykk deretter på `Publiser`.

#  Hvordan utvide funksjonalitetet til Wordpress
I tabellen under har vi laget en oversikt over noen av de mest populære og noen av de minst populære tilleggsmodulene (*plugin*) til Wordpress.

| Modul | Beskrivelse      |
| --------- | -------------------- |
| [Google Analyticator](https://wordpress.org/plugins/google-analyticator/)  | Gjør det enkelt å legge til nødvendig kode for å rapportere til Google Analytics |
| [WP-Piwik](https://wordpress.org/plugins/wp-piwik/) | Visste du at IT-avdelingen tilbyr samme funksjonalitet som Google Analytics via en tjeneste som heter [Piwik](http://piwik.org/)? Vi venter fortsatt på at WP-Piwik skal få støtte for multiuser Wordpress installasjoner, men enn så lenge har vi mulighet til å aktivere WP-Piwik manuelt for ditt nettsted. Dersom du ønsker å få aktivert denne tilleggsmodulen for nettstedet ditt kan du ta kontakt med oss via [Issue Tracker](http://bs.uib.no). |
| [Contact Form 7](https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/) | Et fleksibelt kontaktskjema med mange muligheter for tilpassninger. |
| [NextGEN Gallery](https://wordpress.org/plugins/nextgen-gallery/) | Er en modul som gjør det enklere å laste opp og administrere bilder og er en av de mest populære tilleggsmodulene til Wordpress. |
| [Booking Calendar](https://wordpress.org/plugins/booking/) | Er et bookingsystem som kan tilpasses til mange ulike formål. |

Screenshot av SUB-BSI med info om NextGen Gallery

[Wordpress](http://www.wordpress.org) er ingen ny tjeneste ved UiB. Den ble først introdusert i 2008 og vi har nå over 300 nettsteder, over 100 tilleggsmoduler (*plugin*) samt 134 ulike tema tilgjengelige som du kan benytte til å skreddersy nettstedet ditt. 

# Tilpasse Wordpress med tema

Screenshot av Samiphoto med info om tema (Kvarken)

Kommunikasjonsavdelingen ved UiB har laget et eget tema som heter '[UIB Tema](http://nywordpress.b.uib.no/)' som du kan benytte dersom du ønsker å stile nettstedet ditt i henhold til UiB sin standard.

Wordpress kan benyttes til mange ulike formål, og ved hjelp av [alle tilleggsmodulene som er tilgjengelig](https://wordpress.org/plugins/) for Wordpress er det enkelt å bygge dynamiske og relativt komplekse nettsteder uten å måtte ty til programmering. Det er også lett og tilpasse utseendet til et Wordpress nettsted via alle de ulike temaene (*themes*) som er tilgjengelig. Vi har allerede installert de mest populære temaene på `b.uib.no`, men dersom du savner et eller har laget ditt eget så er det bare å ta kontakt med oss.
 
Screenshot av Rekoratet ved Universitetet i Bergen med custom theme.

# Visste du at?
1. På [webhotell.uib.no](http://webhotell.uib.no/webhotell-tilbudet-ved-uib/) kan du lese mer om Wordpress samt de andre Internett-tjenestene som IT-avdelingen tilbyr til studenter og ansatte.
2. Wordpress er installert på mer en 66 millioner nettsteder, blandt annet CNN, TechCrunch og Forbes.[^ananova]
3. Wordpress er [fri programvare](https://wordpress.org/about/license/). 
4. Alle nye versjoner av Wordpress navngis etter kjente jazzmusikere og at versjon 1.0 som kom i 2004 het Miles etter Miles Davis.[^jazz]

[^ananova]: [http://www.ananova.com/10-interesting-wordpress-facts/](http://www.ananova.com/10-interesting-wordpress-facts/)
[^jazz]: [http://en.wikipedia.org/wiki/WordPress#Release_history](http://en.wikipedia.org/wiki/WordPress#Release_history)