Virtuell maskin

Fra IThjelp
Sideversjon per 16. mar. 2017 kl. 11:59 av Ihu041 (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)


En virtuell maskin er en programvare-simulering av en komplett datamaskin som utfører programmer på samme måte som en fysisk datamaskin.

Med virtuelle maskiner kan én og samme fysiske maskin kjøre simulering av flere maskiner, gjerne med ulike operativsystemer. Slik konsolidering (samling av tjenester på færre maskiner) kan bl.a. ha økonomiske, miljømessige og administrative fordeler.


UiB drifter i dag virtuelle maskiner under VMWare ESX og kan her drifte både linux- og windowsservere og -klienter. Det er ofte store fordeler med drift av en virtuell maskin versus en fysisk, da vi kan flytte kjørende maskiner over på andre fysiske maskiner (verter) uten å stoppe det kjørende operativsystemet i den virtuelle maskinen. Man blir derfor ikke nødvendigvis påvirket ved maskinvarefeil. Samtidig er det store besparelser i maskinvareutgifter da flere maskiner kan dele ressursene på verten. Dette er spesielt nyttig for applikasjoner som ikke trenger like mye ressurser til enhver tid, men er også nyttig på helt generell basis da de fleste maskiner er overspesifisert i forhold til bruk.

Dersom du har et behov for en sentraldriftet tjeneste du mener passer inn i et virtuelt miljø, ta kontakt med BRITA.

Se også UH-IaaS