Grønn IT

Fra IThjelp

Klimaendringene er en utfordring som krever tiltak på mange områder. Bruk av IT øker raskt, og bidrar til klimautslipp på flere måter. Men samtidig er IT også en del av løsningen.

Hva er grønn IT?

Grønn IT handler i hovedsak om to ting:

1) IT-utstyr har direkte negativ påvirkning på miljøet. Hvordan kan livssyklusen til IT-utstyr bli mer miljøvennlig fra produksjon, gjennom bruk og til slutt når det går ut av bruk?

2) Informasjonsteknologi gir også muligheter til å oppnå positive effekter på miljøet. På hvilke måter kan IT brukes til å redusere negative miljøeffekter fra transport, oppvarming, industri osv.?

- Les mer på gronnit.no

Hva gjør UiB?

Strenge krav ved IT-innkjøp

Det er strenge miljøkrav i innkjøpsavtalene for IT-utstyr ved UiB. Her stilles det krav til både produksjon (mengde og håndtering av miljøskadelig avfall) og energiforbruk når utstyret er i bruk.

Energieffektivt oppsett av IT-utstyr

Pc-er, servere, printere og annet standardisert IT-utstyr har et oppsett som også tar hensyn til lavt energiforbruk. PC-skjermer bruker nesten ikke strøm i dvalemodus. PC-er bruker lite strøm i hvilemodus, og er satt til automatisk å gå i strømsparende tilstand når de ikke er i bruk.

Redusere antall tjenermaskiner

IT-avdelingen har i flere år hatt fokus på å redusere antall tjenermaskiner i bruk. Dette gjøres ved å legge flere tjenester på en maskin, slik at kapasiteten utnyttes mer effektivt. Dette kalles ”konsolidering”. I noen tilfeller gjøres dette ved hjelp av ”virtualisering” av maskiner. Slik oppnås lavere energiforbruk, ikke minst på grunn av lavere kjølebehov.

Miljøriktig avhending av IT-utstyr

Elektronisk avfall er verdens raskest voksende avfallsstrøm. Ved å returnere utrangert utstyr bidrar vi til at dette håndteres på en måte som er miljøvennlig, økonomisk gunstig og sikker. Informasjon om returordningen finnes i UiBhjelp.

Miljøvennlig utskrift

Ved anskaffelse av skrivere stilles det miljøkrav til skrivere og sørvisavtaler.

IT-avdelingen støtter ikke personlige blekkskrivere, kun felles nettverkslasere. Dette er både mer økonomisk og mer miljøvennlig.

Pullprint gjør blant annet at man reduserer antall utskrifter som ikke trengs likevel, fordi utkriften ikke kommer før du står ved skriveren. Dette har vært utskriftsløsningen i flere år, først for studenter, og senere også for ansatte på hele universitetet.

Tosidig velges som standard for å spare papir.

Multifunksjonsmaskinene (utskrift, skanning og kopiering) har mulighet for å skanne dokumenter og bilder for å sende til e-post i stedet for å kopiere og sende papir.

Nettbasert kommunikasjon

UiB tilrettelegger for digitale samhandlingsløsninger tilpasset ulike behov. Det inkluderer blant annet elektroniske møter, både med få og mange deltakere. UiB har egne lokaler og utstyr for webkonferanser, videokonferanser og telefonkonferanser. Gjennomføring av møter elektronisk sparer både tid, penger og miljø.

Elektronisk saksbehandling m.m.

Saksbehandling av ulike typer gjøres i stadig større grad elektronisk heller enn ved håndtering av papirdokumenter og papirskjema.

Hva kan du gjøre?

  • ikke kjøpe nytt IT-utstyr unødig, men følge UiBs innkjøpsavtaler når det trengs - se Innkjøpsveiledning
  • sørge for riktig håndtering av avfall, inkludert utdatert/kassert IT-utstyr - se HMS-portalen
  • redusere reiser ved f.eks. å bruke videomøte / telefonmøte.
  • spare lagringsplass ved å slette filer som ikke lenger trengs. Del filer ett sted heller enn å sende filer på e-post til mange mottakere. Lagring og backup av store datamengder krever mye energi.
  • skrive ut mindre, bruke dobbeltsidig utskrift - se Pullprint
  • dele disse anbefalingene med andre - og bidra gjerne med gode tips her!