Wordpress

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 19. jan. 2021 kl. 12:17 av Mihho (diskusjon | bidrag)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Viktig melding.gif Trenger oversettelse! Denne siden eksisterer kun på norsk eller er mer innholdsrik på norsk og trenger oversettelse. Translate this page with Google:

Tirsdag 19. januar 2021: Wordpress tjenesten har hatt ytelsesproblemer siden lørdag 16. januar 2021. Dette har hatt sammenheng med økt trafikk. Vi har i dag 19. februrar flyttet Wordpress databasen til en annen server med mindre trafikk, og det ser ut til å ha løst problemet.

Det er er stadig flere forskere som ønsker å nå ut med forskningen sin ved å blogge. I mange tilfeller følger det også med forskningsmidler et krav om at det skal opprettes et eget nettsted for forskningsprosjektet. Mange velger å opprette en blog på enten wordpress.com eller blogspot.com, men det er også mulig å benytte seg av UiB sin egen løsning for dette på w.uib.no.

Ønsker du å opprette et Wordpress nettsted?

UiB har i dag flere publiseringskanaler blant annet www.uib.no og mitt.uib.no, og en skal i hovedsak benytte disse for publisering av informasjon på nett. En kan likevel fortsatt opprette Wordpress nettsider om en ønsker dette. En oppretter wordpress nettstedet her:

Aktiveringsnøkkel

Konto aktiveringsnøkkel finner du i slutten av lenken du får tilsendt etter du opprettet eller fått opprettet et konto.
Den står etter likhetstegn i URL, her markert i gult. OBS: Din vil være en annen en den på bildet.

Aktiveringsnøkkel.png

Tilgang til Wordpress utenfor UiB

Dersom en skal logge inn utenfor UiB nettverket, så må en først kople til UiB med VPN. Dersom det er brukere som ikke har UiB konto, så kan vi åpne opp for spesifikke IP adresser. IP adressen finner en ved å gå til:

og lese av tekststrengen etter følgende linje nederst på siden hvor det står:

Du bruker Internet-nummeret:

IP nummeret må sendes til IT avdelingen i innmeldt sak på:

merk saken: Tilgang til Wordpress utenfor UiB nettverket

Grunnen til at innloggingssiden er innskrenket er på grunn av flere bruteforce angrep hvor hackere prøver å finne innloggingspassord til brukerne av tjenesten.

Kom i gang

Wordpress er enkelt å komme i gang med og du trenger ingen erfaring med hverken programmering eller design for å lage et nytt nettsted. Løsningen fungerer sammen med det meste av nettbrett og mobiler noe som gjør det enkelt å jobbe med nettstedet uavhengig av hvor man er og på den måten man ønsker. På w.uib.no har vi lagt inn de mest populære temaene til Wordpress og vi har også en lang rekke med tilleggsmoduler (plugins) som kan benyttes til å utvide funksjonaliteten til Wordpress og ditt nettsted.

Tilpasse din nye Wordpress-konto og logg inn for første gang

  1. Etter at du har logget inn kommer du til kontrollpanelet (Dashboard) for nettstedet ditt. Velg Brukere >> Min profil/Your Profile. Du kan også få direkte tilgang til kontrollpanelet for nettstedet ditt ved å taste inn wp-admin etter adressen til nettstedet ditt, for eksempel https://nyttnettsted.w.uib.no/wp-admin.
  2. Fyll ut de feltene du ønsker. All informasjon er valgfri, men det er verdt å merke seg at det som står i feltet Nickname er det navnet som vises når du publiserer nytt innhold på nettstedet.

Tilpasse innstillinger for det nye nettstedet via kontrollpanelet

  1. Noe av det første du antageligvis ønsker å tilpasse på det nye nettstedet er tittel og slagord.
  2. Velg Innstillinger >> General i kontrollpanelet.
  3. Det er også mulig å justere andre innstillinger her, men den forhåndsvalgte standarden bør fungere for de fleste.

Publisere innhold på det nye nettstedet

Det finnes flere måter å tilpasse og organisere innhold på ved hjelp av Wordpress og dersom du ikke allerede kjenner til hvordan Wordpress er bygget opp så anbefaler vi at du følger guiden på http://learn.wordpress.com/.

Dersom du ikke ønsker å gjøre tilpassninger så kan du raskt publisere nytt innhold ved å:

  1. Velg Posts >> Legg til nytt fra kontrollpanelet.
  2. Legg inn tittel og ønsket tekst og trykk deretter på Publiser.

Hvordan utvide funksjonalitetet til Wordpress

I tabellen under har vi laget en oversikt over noen av de mest populære og noen av de minst populære tilleggsmodulene (plugin) til Wordpress.

Modul Beskrivelse
Google Analyticator Gjør det enkelt å legge til nødvendig kode for å rapportere til Google Analytics
Contact Form 7 Et fleksibelt kontaktskjema med mange muligheter for tilpassninger.
NextGEN Gallery Er en modul som gjør det enklere å laste opp og administrere bilder og er en av de mest populære tilleggsmodulene til Wordpress.
Booking Calendar Er et bookingsystem som kan tilpasses til mange ulike formål.
Studentenes Undervannsklubb Bergen benytter seg av NextGen Gallery
Negotiating History: Photography in Sámi Culture med temaet ‘Kvarken’.

Wordpress er ingen ny tjeneste ved UiB. Den ble først introdusert i 2008 og vi har nå over 500 nettsteder, over 100 tilleggsmoduler (plugin) samt 134 ulike tema tilgjengelige som du kan benytte til å skreddersy nettstedet ditt.

Wordpress kan benyttes til mange ulike formål, og ved hjelp av alle tilleggsmodulene som er tilgjengelig for Wordpress er det enkelt å bygge dynamiske og relativt komplekse nettsteder uten å måtte ty til programmering. Det er også lett og tilpasse utseendet til et Wordpress nettsted via alle de ulike temaene (themes) som er tilgjengelig. Vi har allerede installert de mest populære temaene på w.uib.no.

Rektoratet ved UiB sin blogg med egenutviklet tema.