Forskjell mellom versjoner av «Windows 7 på UiB-PC»

(Oppgradering for ett brukermiljø av gangen)
 
(24 mellomliggende revisjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 
[[en:Windows_7]]
 
[[en:Windows_7]]
 
{{Autoritativ informasjon}}
 
{{Autoritativ informasjon}}
{{WD}}
 
{{BRA}}
 
  
Alle ansatte som har fått installert Windows 7 med Office 2010 får utlevert brosjyren '''[[Medium:Windows_7_informasjon_til_ nye_ brukere.pdf|Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB]]'''.
+
'''Fra den 14.1.2020 slutter Microsoft å støtte Windows 7. Maskiner med Windows 7 må enten taes ut ut av bruk eller få installert Windows 10 eller Linux i god tid før denne datoen. Se denne https://www.microsoft.com/nb-no/windows/windows-7-end-of-life-support-information?ocid=MoveToWindows10 siden for mer info. Kontakt IT-avd. får å få hjelp.
 +
'''
  
==Bakgrunn==
 
  
Windows 7 ble sluppet av Microsoft høsten 2009. IT-avdelingen arbeidet over lengre tid med å utvikle et [[klientdriftet maskin|klientdriftsoppegg]] for Windows 7. Opplegget ble prøvd ut internt på ITA, og høsten 2010 også i noen pilot-brukermiljøer. I desember 2010 ble opplegget erklært klart for generell bruk.
+
Alle ansatte som har fått installert Windows 7 med Office 2010 får utlevert brosjyren '''[[Medium:Infoskriv-v1.06.3.pdf|Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB]]'''.
  
==Praktiske tips og veiledninger==
+
==Bakgrunn==
Her finner du en [[Tips og veiledninger til Windows 7|egen side]] med tips og veiledninger til bruk og oppsett av Windows 7.
 
 
 
==Innføring av Windows 7 på UiB==
 
  
===Hvorfor innfører UiB Windows 7?===
+
Windows 7 ble sluppet av Microsoft høsten 2009. IT-avdelingen arbeidet over lengre tid med å utvikle et [[klientdriftet maskin|klientdriftsopplegg]] for Windows 7. Opplegget ble prøvd ut internt på ITA, og høsten 2010 også i noen pilot-brukermiljøer. I desember 2010 ble opplegget erklært klart for generell bruk.
  
Innføringstakten for nye operativsystemer er til en viss grad styrt av faktorer utenfor IT-avdelingens eller UiBs kontroll: Leverandøren slutter på et gitt tidspunkt å støtte sine gamle systemer. Det betyr at det ikke lenger utgis sikkerhetsoppdateringer til disse, og de blir da usikre å ha i drift. For Windows XP har Microsoft annonsert av støtten vil opphøre i 2014. Innen dette må vi altså ha avviklet alt av Windows XP.
+
Her finner du en side med [[Tips og veiledninger til Windows 7|tips og veiledninger til bruk og oppsett av Windows 7]].
 
 
En annen faktor er at det kommer nye programmer som brukerne vil ha, og som krever nye versjoner av operativsystemet. Ved overgangen til Windows 7 er det særlig ønsket om å få Office 2010 som er motiverende hos mange brukere.
 
 
 
IT-avdelingen er generelt ganske "konservative" og trege til å bytte operativsystem. Vi hoppet f.eks. helt over forrige versjon av Windows (Vista) og ventet en stund etter at Windows 7 hadde kommet før vi begynte å innføre den. Det skyldes delvis at vi trenger tid til å gjennomføre innføring av nye systemer, og delvis at vi ønsker at de nye versjonene skal bli mer modne og stabile før vi tar dem i bruk.
 
 
 
===På nye PC-er===
 
 
 
Nye PC-er som blir kjøpt inn blir fra 2011 normalt installert med Windows 7, dersom ikke annet er avtalt.
 
 
 
=== Oppgradering for ett brukermiljø av gangen ===
 
 
 
Konvertering av de fleste Windows-PC-er på UiB ble gjennomført som prosjekt i ett brukermiljø om gangen i perioden september 2011 til mai 2012. Ikke alle miljøer ble omfatttet av dette prosjektet. Dersom det er enheter som ønsker å gjennomgå konvertering, ber vi om at de tar kontakt med sin [[områdeansvarlige ved IT-avdelingen]].
 
 
 
Hvilke miljøer som fikk Windows 7 i prosjektperioden, kan du se på [https://prosjekt.uib.no/projects/p71 prosjekt.uib.no].
 
 
 
=== Du kan fortsatt bruke XP ===
 
 
 
[[Windows XP]] vil fortsatt bli støttet av IT-avdelingen i overskuelig framtid. Microsoft har annonsert at støtte for Windows XP vil bli gitt til april 2014. Denne datoen kan komme til å bli endret.
 
 
 
Det vil derfor ikke være noen "tvungen" overgang til Windows 7. PC-er som er kjøpt med [[Windows XP]] og som ikke kan kjøre Windows 7, skal kunne brukes ut sin normale levetid med [[Windows XP]]. Vi minner i denne sammenheng om at IT-avdelingen som hovedregel [[Serviceerklæring fra IT-avdelingen#For_at_IT-avdelingen_skal_kunne_levere_tjenestene_som_beskrevet.2C_m.C3.A5_instituttene.2Favdelingene_bidra_ved_.C3.A5:|frasier seg driftsansvar og brukerstøtte på PC-er som er eldre enn 5 år]].  Overgang til Windows 7 skal derfor ikke medføre noen ekstra kostnader ut over det som normalt brukes til fornying av maskinparken.
 
 
 
==Hvilke PC-er kan bruke Windows 7?==
 
 
 
=== Anbefalte PC-er nyere enn 2007 ===
 
PC-er som er kjøpt i henhold til IT-avdelingens [[innkjøpsveiledning]] i 2008 eller senere vil normalt kunne bruke Windows 7. Se også oversikt over [[PC-modeller som ikke kan brukes med Windows 7]].
 
 
 
=== Programvare som ikke virker sammen med Windows 7 ===
 
IT-avdelingen har avdekket en del av våre programpakker for Windows XP som ikke virker med Windows 7 (se [https://bs.uib.no/adprogs/win7-incompatible.php liste]). Hvis man er avhengig av noen av disse, og det ikke finnes alternative versjoner eller tilsvarende programvare som virker med Windows 7, må man fortsatt bruke [[Windows XP]].
 
 
 
=== 64-bits ===
 
Windows 7 vil bare bli installert i [[64-bits]]-versjon på UiB. PC-er som skal bruke Windows 7 må ha [[64-bits]]-arkitektur og tilstrekkelige maskinressurser (blant annet minimum 60GB harddisk).
 
 
 
== Office 2010 ==
 
 
 
Det er laget en egen side her på IT-hjelp om [[Office 2010]].
 
 
 
PC-er på UiB som installeres med Windows 7 får også Microsofts nyeste versjon av Office-pakken, versjon 2010. Brukergrensensittet er en del endret fra Office 2003 til 2010 , og man må bruke litt tid å venne seg til de nye menyene.
 
 
 
Den mest åpenbare endringen er at rullegardinmenyene og verktøylinjene er erstattet av noe Microsoft kaller bånd (eller ribbon i den engelske utgaven av programvaren). Disse båndene består av faner/tabs, der relaterte kommandoer er gruppert sammen. Dette er ment å gi rask tilgang til og bedre oversikt over tilgjengelige kommandoer, og går igjen i alle programmene i Office-pakken. Les mer i [[Medium:Windows_7_informasjon_til_ nye_ brukere.pdf|brosjyren til nye brukere av Windows 7 ved UiB]]
 
 
 
Bruker du Office-programmer mye (Word, Excel, Outlook, osv.) og/eller er avansert bruker, kan det være lurt å vurdere å [[https://it.uib.no/IT-oppl%C3%A6ring_ved_UiB|ta et kurs]] for å lære om båndet og de nye funksjonene.
 
  
 
==Opplæring==
 
==Opplæring==
  
Det er noen forskjeller fra Windows XP til Windows 7 i hvordan systemet brukes og hvilke funksjoner som finnes.
+
IT-avdelingen har laget en brosjyre med [[Medium:Windows_7_informasjon_til_ nye_ brukere.pdf|Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB]]. Brosjyren deles ut til nye brukere og gir mange nyttige tips både om Windows 7 og Office 2010. Det egner seg bra både til egenopplæring og oppslag. Det er også laget en egen side her på IT-hjelp om [[Office 2010]].
 
 
IT-avdelingen har laget en brosjyre med [[Medium:Windows_7_informasjon_til_ nye_ brukere.pdf|Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB]]. Brosjyren deles ut til nye brukere og gir mange nyttige tips både om Windows 7 og Office 2010. Det egner seg bra både til egenopplæring og oppslag.
 
 
 
Trenger du kurs, vil vi anbefale vår kursleverandør Visma Ajourit. Se [http://itkurs.uib.no itkurs.uib.no] for kurstider, priser og påmelding.
 
  
 
Denne informasjonen fra Microsoft kan også være nyttig:
 
Denne informasjonen fra Microsoft kan også være nyttig:
Linje 75: Linje 25:
  
  
{{WD}}
+
[[Kategori:Windows]]
 
 
[[Kategori:Aktuelt 2011]]
 
[[Kategori:Windows 7]]
 
[[Kategori:Aktuelt 2011]]
 
[[Kategori:Windows 7]]
 

Nåværende revisjon fra 16. jul. 2019 kl. 09:48

Informasjon.gif Autoritativ informasjon! Denne siden inneholder informasjon som er autoritativ og vedlikeholdes av IT-avdelingen.


Fra den 14.1.2020 slutter Microsoft å støtte Windows 7. Maskiner med Windows 7 må enten taes ut ut av bruk eller få installert Windows 10 eller Linux i god tid før denne datoen. Se denne https://www.microsoft.com/nb-no/windows/windows-7-end-of-life-support-information?ocid=MoveToWindows10 siden for mer info. Kontakt IT-avd. får å få hjelp.


Alle ansatte som har fått installert Windows 7 med Office 2010 får utlevert brosjyren Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB.

Bakgrunn

Windows 7 ble sluppet av Microsoft høsten 2009. IT-avdelingen arbeidet over lengre tid med å utvikle et klientdriftsopplegg for Windows 7. Opplegget ble prøvd ut internt på ITA, og høsten 2010 også i noen pilot-brukermiljøer. I desember 2010 ble opplegget erklært klart for generell bruk.

Her finner du en side med tips og veiledninger til bruk og oppsett av Windows 7.

Opplæring

IT-avdelingen har laget en brosjyre med Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB. Brosjyren deles ut til nye brukere og gir mange nyttige tips både om Windows 7 og Office 2010. Det egner seg bra både til egenopplæring og oppslag. Det er også laget en egen side her på IT-hjelp om Office 2010.

Denne informasjonen fra Microsoft kan også være nyttig: