Webhotellet ved UiB - FAQ

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 5. mar. 2020 kl. 13:46 av Mihho (diskusjon | bidrag) (Legger til informasjon om Turing (PHP kursserveren) og Kurs.uib.no)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?


Ofte stilte spørsmål om "Webhotell" tjenestene

Jeg har hørt at Folk og Org skal avvikles, stemmer det?

Det er diskutert at folk.uib.no og org.uib.no skal avvikles. Men det er fortsatt ikke bestemt en dato eller for hvordan en slik avvikling skal gjennomføres. Det betyr at enn så lenge så kan en bruke tjenestene slik de foreligger i dag.

Hva er Folk og Org?

folk.uib.no er en webtjeneste som tilbyr statisk html. Her kan legge ut html filer, og andre typer filer også, og så blir de tilgjengelig på web. Dersom du har brukernavnet: aaa001 så blir lenken:

Nettsider på org.uib.no er i dag listet her:

Hva er Kurs?

kurs.uib.no tilbyr tilsvarende som for folk.uib.no og org.uib.no. Det er lagt inn en del online kurser her laget i litt eldre teknologi som flash m.m. En kan se hvilke kurs dette er her:

Det blir ikke opprettet flere nettsider på org.uib.no og kurs.uib.no uten spesiell avtale.

Jeg har hørt at det finnes en egen PHP/MariaDB server? Kan jeg få tilgang til den?

Det er satt opp en egen server (Turing) for PHP og MariaDB. Det er i dag i hovedsak DIKULT kurser som benytter denne. Det er ingenting i veien for at andre også kan få tilgang. Serveren brukes til html, css, javascript og PHP programmering.

Innlogging til turing.uib.no gjøres med SSH. Dersom du ønsker tilgang så må du bestille det via TopDesk: http://hjelp.uib.no

NB: Data på Turing serveren må regnes som midlertidige. Vi har ingen avtale om langtidslagring av data på den boksen. Selv om vi ikke aktivt sletter data der, så kan vi ikke garantere at data tas vare på når f.eks operativ systemet må oppgraderes.

==Jeg trenger noe node.js og python, kan jeg få det installert

Hvor kan jeg finne informasjon om webhotell tjenestene?

Informasjon om webhotellet kan en finne her:

gruppen får ikke skrivetilgang etter at jeg har lastet opp en ny fil med SFTP

Det er fordi standard er at det er kun eier som har skriverettigheter til filer. Dette kan løses med at en setter riktige default file og folder permissions i SFTP klient programvaren. Se bilde hvor en kan se at 664 og 775 vil gi gruppen til en fil også skrive rettigheter.

Sftp-default-file-folder-permissions.jpg

Kan jeg få FTP tilgang slik at jeg kan endre på utseende på Bloggen (navn.w.uib.no) min?

Nei, det er ikke mulig. [Blogg] tjenesten (Wordpress multi-instans system) er et PHP/MYSQL basert system, og nettsidene oppdateres dynamisk.

Dersom en har behov for å endre på utseende til en nettside/blogg i Blogg-tjenesten (Wordpress-instans, så må en se på Atahualpa temaet. Her kan en gjøre det meste.

Se også Blogg-tips

Tilgang til personer som ikke har UiB konto

Er det mulig å gi tilgang til personer som ikke har UiB konto?

Svar: Det kommer anpå.

Dersom en mener tilgang til en Wiki eller Blogg, så er dette mulig. Det gjøres ved at kontoen opprettes i selve Wiki'en eller Bloggen, ler mer om dette på Wiki-tips og Blogg-tips.

Når det gjelder tilgang til selve Linux-serverne, altså mulighet for å kunne logge inn vha SSH, så er dette ikke mulig. Dette er også i de aller fleste tilfellene også ikke mulig for UiB brukere. Det er kun tjenesten Folk (folk.uib.no), som i utgangspunktet tillater alle ansatte og studenter å logge inn med SSH.

All innlogging på serverne med SSH og Putty kan kun gjøres av personer som har gyldig UiB konto.

For at eksterne skal kunne logge inn må det opprettes en konto i SEBRA for disse personene.

Det er kun Sebra godkjennerne som kan opprette slike kontoer.

Liste over Sebra godkjennere finner en på følgende url: https://sebra.uib.no/sebra/Register/anvisere

Mulig å flytte innhold fra en wordpress-blogg til en annen?

Er det mulig å flytte innhold fra en blogg til en annen?

Svar: Det skal være mulig. Bruk Tools - Import/export i admin-grensesnittet. Eventuelle feil eller ukorrektheter etter en import må en selv løse og finne ut av.

Informasjon som kan være til hjelp:

Reklame

Blogger som opprettes hos wordpress.com får automatisk tredjeparts reklame. Hvordan er det med bloggene under .w.uib.no?

Svar: Det er ingen reklame under .w.uib.no.

Eget domene

Er det mulig å kjøpe eget domene og få dette lagt inn via domain-mapping i en blogg? F.eks www.foobar.com eller www.foobar.no?

Svar: Nei. Det er tekniske utfordringer i løsningen som gjør at dette ikke lenger er mulig.

Eget .uib.no domene

Er det mulig å få eget .uib.no domene? For eksempel: foobar.uib.no?

Svar: Det må foreligge godkjenning av Kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen om eget domenenavn under .uib.no skal opprettes. .uib.no adresser vil bli satt opp på redirect-server, som da vil redirigere til .w.uib.no nettstedet.

Access denied

Jeg får "access denied" når jeg prøver å aksessere visse sider og filer på min hjemmeside. Eksempelvis: http://folk.uib.no/mittbrukernavn/sti/til/fil Hva kan jeg gjøre?

Svar: Rettighetene må settes riktig på filer og kataloger for at verden skal kunne lese disse. Om du har Linux, gjøres dette ved å kjøre følgende kommando på filer:

chmod 644 filnavn

For kataloger er kommandoen:

chmod 755 katalognavn

I Windows verden bruker du explorer og går til url'en \\folk.uib.no\mittbrukernavn\sti\til\

høyreklikk på filen/katalogen, velge 'security', og sett at Everyone skal ha 'read' rettigheter.

Access-denied-folk-read-everyone.png

Aksess til Mysql på Hostel serveren

Jeg skulle gjerne ha aksessert Mysql serveren på Egendriftet løsning utenfor UiB. Er dette mulig?

Svar: Ja, det er mulig ved at en bruker noe som heter en ssh-tunnel. Du kan lese følgende bruksanvisning for hvordan dette kan gjøres:

Putty_og_SSH_tunnel