Forskjell mellom versjoner av «Sikring av Windowsdatamaskiner koblet til internett»

Fra IT-hjelp UiB
(La til faggruppe Windows som innholdsansvarlig.)
Linje 1: Linje 1:
 
{{BRA}}
 
{{BRA}}
 +
{{WD}}
  
 
Det er en utbredt misforståelse at datasikkerhet er noe som bare angår spesielt interesserte, sannheten er at alle som eier en Windows-PC som på en eller annen måte kobles til internett, risikerer å få maskinen sin angrepet og må selv ta ansvar for å sikre den.
 
Det er en utbredt misforståelse at datasikkerhet er noe som bare angår spesielt interesserte, sannheten er at alle som eier en Windows-PC som på en eller annen måte kobles til internett, risikerer å få maskinen sin angrepet og må selv ta ansvar for å sikre den.

Revisjonen fra 24. mar. 2010 kl. 14:07


Det er en utbredt misforståelse at datasikkerhet er noe som bare angår spesielt interesserte, sannheten er at alle som eier en Windows-PC som på en eller annen måte kobles til internett, risikerer å få maskinen sin angrepet og må selv ta ansvar for å sikre den. Heldigvis kan du ved hjelp av tre enkle trinn gjøre mye for å sikre din PC.

Oppdatert programvare

Det aller viktigste når det gjelder sikring av PC, er oppdatert programvare. Det blir stadig oppdaget sikkerhetshull i internettprogrammer og det er derfor viktig at man jevnlig sjekker leverandøren sine websider for oppdateringer.

For alle versjoner av Windows er det Windows Update som gjelder (krever dessverre Internet Exploder 5.0 eller nyere). Bruker du Windows XP eller Windows 2000 bør du aktivere automatisk oppdatering av operativsystemet så blir nye oppdateringer automatisk lastet ned og installert.

Antivirus

For å beskytte din PC mot den eksplosive utbredelsen av datavirus, er det svært viktig å ha et oppdatert antivirus program. Alle ansatte og studenter ved UiB kan laste ned en ferdig konfigurert versjon fra IT-avdelingens vevsider. Denne versjonen blir automatisk oppdatert med de nyeste virusdefinisjonene fra internett, og du slipper dermed selv å måtte hente ned oppdateringer fra en webside med jevne mellomrom.

Brannmur

Brukere av Windows XP bør aktivere den innebygde brannmuren i operativsystemet (gjelder SP1 og tidligere, etter vår 2005 så vil den automatisk installere seg via Internett). Selv om denne gir begrenset beskyttelse er det bedre enn ingenting.

Brukere av eldre versjoner av Windows , eller brukere som trenger mer kontroll over brannmuren og beskyttelse også mot utgående trafikk, bør installere en personlig brannmur som f.eks.ZoneAlarm . Denne er bare gratis for privat bruk så vi kan bare henvise til den offisielle nedlastingsiden. Når programmet er lastet ned og installert er det viktig å huske på at du ikke behøver å få panikk selv om brannmuren kommer med en alarm, kryss av for "Do not show this alert again" og fortsett som om ingenting var skjedd. For mer informasjon om personlig brannmur se her.

Andre relaterte lenker:

Microsoft Protect Your PC Web Site Windows XP: Surviving the First Day (PDF) Medisinsk fakultet har også en nyttig side om IT-sikkerhet på PC-er for vanlige brukere, med gode råd om hvordan man unngår å bli hacket. Kanskje maskinen din allerede er hacket uten at du vet det?