Pullprint

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 9. mar. 2010 kl. 13:48 av Mgmjv (diskusjon | bidrag) (Låste Pullprint ([edit=sysop] (ubestemt) [move=sysop] (ubestemt)))


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Om Pullprint

Det har for alle studenter og en del ansatte blitt plassert ut multifunksjonsmaskiner (MFP) og skrivere med kortlesere. Disse maskinene er en del av det såkalte Pullprint-systemet. Universitetsstyret har vedtatt at for studentene skal utskrift være en selvfinansierende betalingstjeneste. For mer detaljert informasjon, se Safecom.

Payprint (for studenter)

For å skrive ut må man først gå til en webside: http://payprint.uib.no/ (tilgjengelig på campus eller med VPN) Der logger man inn med sitt brukernavn og passord, og kan da sette inn penger fra kredittkort. Se Pullprint, sette inn penger. Hvis man ikke har mulighet for å bruke kredittkort (eller vanlig bank-kort med VISA f.eks.), så kan man betale med kontanter på følgende filialer til Universitetsbiblioteket:

 • Bibliotek for humaniora på Haakon Sheteligs plass 7 - tar imot kontanter i skranken. Betalingsautomat blir satt i drift om kort tid.
 • Bibliotek for realfag i Johannes Brunsgt. 12 - tar imot kontanter i skranken
 • Bibliotek for medisinske fag i Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91 - betalingsautomat (norske mynter og sedler)

Merk at man ikke vil kunne få ut igjen penger, så betal kun inn det beløpet du er sikker på du skal bruke til print / kopi. Betal heller inn flere ganger.

Alle MFPene har støtte for utskrift, kopi og skanning. Skanning er gratis, prisene for kopi / utskrift er spesifisert under. Merk at man ikke kan skanne når man har 0 kroner på printkontoen (men det trekkes ingen penger for skanning), har man 1 krone på kontoen kan man skanne så mye man vil, helt til man skriver ut og den havner i 0).

Utskrift

På PC-en må man bruke følgende utskriftskøer:


 • \\pullprint.uib.no\PullPrint (for A4 sort/hvitt)
 • \\pullprint.uib.no\PullPrintA3 (for A3 sort/hvitt)
 • \\pullprint.uib.no\PullPrintColor (for fargeutskrifter)
 • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDF (for sort/hvitt utskrift av PDF)
 • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDFColor (for fargeutskrift av PDF)
 • \\pullprint.uib.no\PullPrintRicoh (ved bruk av Ricoh-maskiner, foreløpig kun for ansatte)


Når man sender en utskrift til en av disse køene kan man gå til hvilken som helst skriver med kortleser, dra kortet og få utskriften sin. På alle MFPer (de med glassplate for kopi/skanning) vil man dra kortet, trykke på pullprint, og så få en liste over egne utskriftsjobber som ligger i kø. Så velger man enten en jobb og [print], eller [print all] for å printe alle. Jobber som ikke er fjernet innen et par dager blir automatisk slettet, og det blir kun trukket penger fra utskriftskontoen (gjelder studenter) når utskriftsjobben blir startet på skriveren. På websiden http://payprint.uib.no/ kan både studenter og ansatte også se dokumenter man har i kø, slette dokumenter, m.m. Se også siden Pullprint, skriverkøene.

Merk at noen steder vil det bli plassert ut "vanlige" skrivere (ikke MFPer), og disse har så lite display at vi har stilt en del av disse inn til å skrive ut alt man har i kø automatisk når man drar kortet. Slike skrivere vil bli merket med hvordan man stopper slike maskiner midt i en jobb om man får ut noe man ikke ville ha likevel. På MFPene kan man som sagt velge hvilke jobber som skal skrives ut, og man har også en rød stopp-knapp som man kan bruke til å avbryte en jobb som er startet.

Dersom man skal hente utskriften på en maskin av merket Ricoh, bør man være påpasselig med å sende utskriften til køen PullPrintRicoh, ellers kan man få dårlig resultat.

Kopi

På MFPene (de med glassplate) kan man også kopiere. Dra kortet, trykk på copy, og bruk den som en "vanlig" kopimaskin. Prisene er de samme som for utskrift.


Skanning

På MFPene (de med glassplate) kan man skanne når man har over 0 kroner på kontoen sin (gjelder studenter). Det er bare å dra kortet, trykke på mail, og så bruke maskinen som for kopiering. Dokumentet havner automatisk som en PDF på mailen din. Du kan også trykke på displayet for å stille inn at du heller vil ha det som jpg, tiff, bedre eller dårligere kvalitet, osv. Standardinnstillingen er midt på treet (helt ok skanning uten at filen blir for stor), og som PDF. NB: Alle maskinene med glassplate skanner i farge, selv om noen modeller kun skriver ut / kopierer i svart / hvitt.


Priser for studenter samt ansatte som benytter studentskrivere

Prisene er i norske kroner. Det blir belastet pr trykt side. Om en side er blank vil denne bli regnet som enkeltsidig. Alle sider som skrives ut med farge på blir belastet som fargeutskrift. Sider som trykkes uten farge, belastes som svart/hvitt. Eksempel: Om et dokument på tre sider med f.eks. et ord i farge på tredje side skrives ut som A4 dobbeltsidig fargeutskrift, vil de to første belastes som dobbeltsidig svart/hvitt, den siste som enkeltsidig farge, altså 0,25 + 0,25 + 3,00 = 3,50

Studenter vil pr studieår få gratis utskrift av 50 sider (A4, svart/hvitt, dobbeltsidig).


Svart / Hvitt, pr trykt side Farge, pr trykt side
A4 enkeltsidig 0,30 3,00
A4 dobbeltsidig 0,25 2,50
A3 enkeltsidig 0,50 5,00
A3 dobbeltsidig 0,41 4,166MERK: De enkelte avdelingene og instituttene vil bli fakturert for sine ansattes bruk av studentskrivere etter prisene over. Fakturaene blir sendt fra Studentprint-prosjektet (221000).


Problemer?

Hvis man har problemer,

 • studenter kan ta kontakt med PC-vakten, eller melde en sak på http://bs.uib.no
 • ansatte melder saker på http://bs.uib.no eller ringer BRITA på telefon (555) 84700

Er det problemer med å få logget på maskinen med kortet, er det viktig at vi får kortnummeret (står oppe til høyre på kortet).

Se også Pullprint - Ofte stilte spørsmål