Forskjell mellom versjoner av «Pullprint»

 
(151 mellomliggende revisjoner av 20 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
==Om Pullprint==
+
{{Utdatert|utdatert=<br>[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/service?unid=af5602d80479456187098b2f3ced28de Informasjonen er mer oppdatert i UiBhjelp.]}}
  
Det har for alle studenter og en del ansatte blitt plassert ut multifunksjonsmaskiner (MFP) og skrivere med kortlesere. Disse maskinene er en del av det såkalte Pullprint-systemet. Universitetsstyret har vedtatt at for studentene skal utskrift være en selvfinansierende betalingstjeneste. For mer detaljert informasjon, se [[Safecom]].
+
[[fil:ikon utskrift COLOURBOX38156936.jpg|100px|left|link=Pullprint]]
 +
Ved UiB bruker vi SafeCom Pullprint for å
 +
* skrive ut
 +
* kopiere
 +
* skanne
 +
UIB-nøkkelkortet identifiserer deg som bruker. Dette gjør systemet sikkert og enkelt i bruk.
  
==Payprint (for studenter)==
+
==Slik får du tilgang til Pullprint==
 +
* Når du har fått brukerkonto på UiB har du tilgang til Pullprint automatisk.
 +
* Ansatte kan skrive ut, kopiere osv. uten noen forberedelser. Forbruk vil bli belastet brukerens institutt/avdeling.
 +
* For å logge inn med kortet på berøringsfrie kortlesere, må du først koble kortet ditt til PullPrint. [https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/knowledgeitem?unid=e1a068022be44c3d857976ddf9a46e11 Se veiledning for dette her.]
 +
* Studenter må ha penger på Pullprint-konto for å kunne skrive ut eller kopiere. Se [[Sette inn penger i Pullprint-systemet]] for mer informasjon.
 +
* Gjester som trenger å skrive ut, kan bruke [[IT-tjenester for gjester#Kurskonto|kurskontoer]]. Bruk vil bli belastet på stedkoden til den som oppretter kurskontoen. [[Pullprint#Skanne|Skann til e-post]] vil ikke fungere ettersom kurskontoer ikke har e-postadresse.
  
For å skrive ut må man først gå til en webside: http://payprint.uib.no/ (tilgjengelig på campus eller med VPN)
+
==Skrive ut==
Der logger man inn med sitt brukernavn og passord, og kan da sette inn penger fra kredittkort. Se [[Pullprint, sette inn penger]]. Hvis man ikke har mulighet for å bruke kredittkort (eller vanlig bank-kort med VISA f.eks.), så kan man betale med kontanter følgende filialer til Universitetsbiblioteket:
+
# På alle UiB-maskiner skal pullprint være tilgjengelig og satt opp som standard skriver. Eller du kan bruke [[Mprint]] for å sende utskrifter fra hvor som helst med epost eller web!
 +
# Gå til en hvilken som helst skriver/multifunksjonsskriver på UiB
 +
# Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 +
# Velg «Pullprint» panelet
 +
# Dokumentet skrives ut
  
* Bibliotek for humaniora  Haakon Sheteligs plass 7 - tar imot kontanter i skranken. Betalingsautomat blir satt i drift om kort tid.
+
==Kopiere==
* Bibliotek for realfag i Johannes Brunsgt. 12 - tar imot kontanter i skranken
+
# Ta med det du skal kopiere til en hvilken som helst multifunksjonsskriver UiB
* Bibliotek for medisinske fag i Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91 - betalingsautomat (norske mynter og sedler)
+
# Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 +
# Velg kopieringsfunksjonen på panelet
 +
# Kopier på vanlig måte
  
Merk at man ikke vil kunne få ut igjen penger, så betal kun inn det beløpet du er sikker på du skal bruke til print / kopi.  Betal heller inn flere ganger.
+
==Skanne==
 +
# Ta med det du skal skanne til en hvilken som helst multifunksjonsskriver på UiB
 +
# Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 +
# Velg «E-mail»
 +
# Legg på dokumentet og trykk på knappen
 +
# Dokumentet blir skannet og sendt til din e-post
  
Alle MFPene har støtte for utskrift, kopi og skanning. Skanning er gratis, prisene for kopi / utskrift er spesifisert under. Merk at man ikke kan skanne når man har 0 kroner på printkontoen (men det trekkes ingen penger for skanning), har man 1 krone på kontoen kan man skanne så mye man vil, helt til man skriver ut og den havner i 0).
+
Hvis du vil sende dokumentet til annen eller flere mottakere, skriver du inn adressen(e) i To:-feltet.
  
==Utskrift==
+
Hvis du vil skanne tekst til redigerbart dokument, må du utføre [[Optisk tegngjenkjenning|tegngjenkjenning (OCR)]]. det gjør du ved å sende du til «ocr@uib.no». Det ferdig gjenkjente dokumentet sendes til din e-post.
  
På PC-en må man bruke følgende utskriftskøer:
+
==Merk at: ==
 +
* Standardinnstilling er sort, dobbeltsidig trykk. Farge eller andre alternativer velges i utskriftsinnstillingene eller på panelvalgene for kopiering.
 +
* Hvis du trenger fargeutskrifter eller spesialfunksjoner (stifting, hefte e.l.) må du ta ut dokumentet på en skriver som er utstyrt for dette.
 +
* Hvis skriveren du vanligvis bruker er opptatt eller ute av drift, er det bare å gå til en annen skriver. Alle PullPrint-skrivere/-multifunksjonsmaskiner på UiB kan brukes!
 +
* Hvis du skal skrive ut fra en maskin som ikke er tilkoblet UiBs skrivere, et nettbrett, mobiltelefon e.l., kan du bruke [[Mprint]]. Send dokumentet du vil ha skrevet ut som vedlegg til mprint@uib.no. Se mer informasjon på [[Mprint]].
 +
* IT-avdelingen har ansvar for kjøp, plassering og drift av skriverer (også multifunksjonsskrivere). Vi plasserer ut skrivere etter behov og bruksmønster.
 +
* Bestilling og påfylling av papir og stifter utføres av det enkelte institutt/avdeling. Snakk med administrasjonen på din enhet hvis du har spørsmål om dette.
 +
* Ansatte kan også skrive ut fra [[Skrivebord.uib.no]]
 +
* Studenter kan skrive ut fra PC-stuene
  
 +
==Mer informasjon==
 +
* [[Spørsmål og svar om Pullprint]]
 +
* [[Hvordan koble kort til SafeCom Pullprint konto]]
 +
* [[Bruk av Ricoh pullprintskrivere]]
 +
* [[FUTURA|Om FUTURA-prosjektet: Felles UtskriftsTeknologi UTrulling og Administrasjon for ansatte]]
 +
* [[Mprint|Mprint - skriv ut fra hvor som helst til UiB]]
  
*\\pullprint.uib.no\PullPrint (for A4 sort/hvitt)
+
[[Kategori:Utskriftstjenester]]
 
+
[[en:Pullprint]]
*\\pullprint.uib.no\PullPrintA3 (for A3 sort/hvitt)
 
 
 
*\\pullprint.uib.no\PullPrintColor (for fargeutskrifter)
 
 
 
*\\pullprint.uib.no\PullPrintPDF (for sort/hvitt utskrift av PDF)
 
 
 
*\\pullprint.uib.no\PullPrintPDFColor (for fargeutskrift av PDF)
 
 
 
*\\pullprint.uib.no\PullPrintRicoh (ved bruk av Ricoh-maskiner, foreløpig kun for ansatte)
 
 
 
 
 
Når man sender en utskrift til en av disse køene kan man gå til hvilken som helst skriver med kortleser, dra kortet og få utskriften sin. På alle MFPer (de med glassplate for kopi/skanning) vil man dra kortet, trykke på pullprint, og så få en liste over egne utskriftsjobber som ligger i kø. Så velger man enten en jobb og [print], eller [print all] for å printe alle. Jobber som ikke er fjernet innen et par dager blir automatisk slettet, og det blir kun trukket penger fra utskriftskontoen (gjelder studenter) når utskriftsjobben blir startet på skriveren. På websiden http://payprint.uib.no/ kan både studenter og ansatte også se dokumenter man har i kø, slette dokumenter, m.m. Se også siden [[Pullprint, skriverkøene]].
 
 
 
Merk at noen steder vil det bli plassert ut "vanlige" skrivere (ikke MFPer), og disse har så lite display at vi har stilt en del av disse inn til å skrive ut alt man har i kø automatisk når man drar kortet. Slike skrivere vil bli merket med hvordan man stopper slike maskiner midt i en jobb om man får ut noe man ikke ville ha likevel. På MFPene kan man som sagt velge hvilke jobber som skal skrives ut, og man har også en rød stopp-knapp som man kan bruke til å avbryte en jobb som er startet.
 
 
 
Dersom man skal hente utskriften på en maskin av merket Ricoh, bør man være påpasselig med å sende utskriften til køen PullPrintRicoh, ellers kan man få dårlig resultat.
 
 
 
==Kopi==
 
 
 
På MFPene (de med glassplate) kan man også kopiere. Dra kortet, trykk på copy, og bruk den som en "vanlig" kopimaskin. Prisene er de samme som for utskrift.
 
 
 
 
==Skanning==
 
 
 
På MFPene (de med glassplate) kan man skanne når man har over 0 kroner på kontoen sin (gjelder studenter). Det er bare å dra kortet, trykke på mail, og så bruke maskinen som for kopiering. Dokumentet havner automatisk som en PDF på mailen din. Du kan også trykke på displayet for å stille inn at du heller vil ha det som jpg, tiff, bedre eller dårligere kvalitet, osv. Standardinnstillingen er midt på treet (helt ok skanning uten at filen blir for stor), og som PDF. NB: Alle maskinene med glassplate skanner i farge, selv om noen modeller kun skriver ut / kopierer i svart / hvitt.
 
 
 
 
==Priser for studenter samt ansatte som benytter studentskrivere==
 
 
 
Prisene er i norske kroner.
 
Det blir belastet pr trykt side. Om en side er blank vil denne bli regnet som enkeltsidig.
 
Alle sider som skrives ut med farge på blir belastet som fargeutskrift. Sider som trykkes uten farge, belastes som svart/hvitt.
 
Eksempel: Om et dokument på tre sider med f.eks. et ord i farge på tredje side skrives ut som A4 dobbeltsidig fargeutskrift, vil de to første belastes som dobbeltsidig svart/hvitt, den siste som enkeltsidig farge, altså 0,25 + 0,25 + 3,00 = 3,50
 
 
 
Studenter vil pr studieår få gratis utskrift av 50 sider (A4, svart/hvitt, dobbeltsidig).
 
 
 
 
{| border="1"
 
|-
 
!
 
! Svart / Hvitt, pr trykt side
 
! Farge, pr trykt side
 
|-
 
| A4 enkeltsidig
 
| 0,30
 
| 3,00
 
|-
 
| A4 dobbeltsidig
 
| 0,25
 
| 2,50
 
|-
 
| A3 enkeltsidig
 
| 0,50
 
| 5,00
 
|-
 
| A3 dobbeltsidig
 
| 0,41
 
| 4,166
 
|}
 
 
 
 
 
 
 
MERK:
 
De enkelte avdelingene og instituttene vil bli fakturert for sine ansattes bruk av studentskrivere etter prisene over. Fakturaene blir sendt fra Studentprint-prosjektet (221000).
 
 
 
 
 
==Problemer?==
 
 
 
Hvis man har problemer,
 
 
 
* studenter kan ta kontakt med PC-vakten, eller melde en sak på http://bs.uib.no
 
* ansatte melder saker på http://bs.uib.no eller ringer BRITA på telefon (555) 84700
 
 
 
Er det problemer med å få logget på maskinen med kortet, er det viktig at vi får kortnummeret (står oppe til høyre på kortet).
 
 
 
Se også [[Pullprint - Ofte stilte spørsmål]]
 
{{WD}}
 
 
 
[[Kategori:Pullprint]]
 

Nåværende revisjon fra 22. mar. 2021 kl. 11:03

Viktig melding.gif Gammelt og utdatert innhold! Denne siden kan inneholde informasjon som ikke lenger er korrekt eller relevant.
Informasjonen er mer oppdatert i UiBhjelp.

Ikon utskrift COLOURBOX38156936.jpg

Ved UiB bruker vi SafeCom Pullprint for å

 • skrive ut
 • kopiere
 • skanne

UIB-nøkkelkortet identifiserer deg som bruker. Dette gjør systemet sikkert og enkelt i bruk.

Slik får du tilgang til Pullprint

 • Når du har fått brukerkonto på UiB har du tilgang til Pullprint automatisk.
 • Ansatte kan skrive ut, kopiere osv. uten noen forberedelser. Forbruk vil bli belastet brukerens institutt/avdeling.
 • For å logge inn med kortet på berøringsfrie kortlesere, må du først koble kortet ditt til PullPrint. Se veiledning for dette her.
 • Studenter må ha penger på Pullprint-konto for å kunne skrive ut eller kopiere. Se Sette inn penger i Pullprint-systemet for mer informasjon.
 • Gjester som trenger å skrive ut, kan bruke kurskontoer. Bruk vil bli belastet på stedkoden til den som oppretter kurskontoen. Skann til e-post vil ikke fungere ettersom kurskontoer ikke har e-postadresse.

Skrive ut

 1. På alle UiB-maskiner skal pullprint være tilgjengelig og satt opp som standard skriver. Eller du kan bruke Mprint for å sende utskrifter fra hvor som helst med epost eller web!
 2. Gå til en hvilken som helst skriver/multifunksjonsskriver på UiB
 3. Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 4. Velg «Pullprint» på panelet
 5. Dokumentet skrives ut

Kopiere

 1. Ta med det du skal kopiere til en hvilken som helst multifunksjonsskriver på UiB
 2. Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 3. Velg kopieringsfunksjonen på panelet
 4. Kopier på vanlig måte

Skanne

 1. Ta med det du skal skanne til en hvilken som helst multifunksjonsskriver på UiB
 2. Logg inn ved å legge kortet ditt inntil kortleseren
 3. Velg «E-mail»
 4. Legg på dokumentet og trykk på knappen
 5. Dokumentet blir skannet og sendt til din e-post

Hvis du vil sende dokumentet til annen eller flere mottakere, skriver du inn adressen(e) i To:-feltet.

Hvis du vil skanne tekst til redigerbart dokument, må du utføre tegngjenkjenning (OCR). det gjør du ved å sende du til «ocr@uib.no». Det ferdig gjenkjente dokumentet sendes til din e-post.

Merk at:

 • Standardinnstilling er sort, dobbeltsidig trykk. Farge eller andre alternativer velges i utskriftsinnstillingene eller på panelvalgene for kopiering.
 • Hvis du trenger fargeutskrifter eller spesialfunksjoner (stifting, hefte e.l.) må du ta ut dokumentet på en skriver som er utstyrt for dette.
 • Hvis skriveren du vanligvis bruker er opptatt eller ute av drift, er det bare å gå til en annen skriver. Alle PullPrint-skrivere/-multifunksjonsmaskiner på UiB kan brukes!
 • Hvis du skal skrive ut fra en maskin som ikke er tilkoblet UiBs skrivere, et nettbrett, mobiltelefon e.l., kan du bruke Mprint. Send dokumentet du vil ha skrevet ut som vedlegg til mprint@uib.no. Se mer informasjon på Mprint.
 • IT-avdelingen har ansvar for kjøp, plassering og drift av skriverer (også multifunksjonsskrivere). Vi plasserer ut skrivere etter behov og bruksmønster.
 • Bestilling og påfylling av papir og stifter utføres av det enkelte institutt/avdeling. Snakk med administrasjonen på din enhet hvis du har spørsmål om dette.
 • Ansatte kan også skrive ut fra Skrivebord.uib.no
 • Studenter kan skrive ut fra PC-stuene

Mer informasjon