Forskjell mellom versjoner av «Profilen min har blitt for stor, jeg kan ikke logge av»

(Flyttet litt på informasjonen, og skrev litt om på deler av innholdet. Plasserte kort info om profil og flytting av filer fra skrivebordet øverst. Fjernet info om "cookies", men kan ev legges tilbake.)
m
Linje 15: Linje 15:
 
== Hva er brukerprofilen? ==
 
== Hva er brukerprofilen? ==
 
Brukerprofilen, også kalt Windowsprofilen, er en samling innstillinger som påvirker hvordan Windows og en del programvare ser ut og fungerer, når ''du'' er logget på med ''din'' brukerkonto. Den inneholder blant annet innstillinger for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser og lydinnstillinger. Når du lagrer noe på skrivebordet, havner dette egentlig i en mappe i profilen.
 
Brukerprofilen, også kalt Windowsprofilen, er en samling innstillinger som påvirker hvordan Windows og en del programvare ser ut og fungerer, når ''du'' er logget på med ''din'' brukerkonto. Den inneholder blant annet innstillinger for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser og lydinnstillinger. Når du lagrer noe på skrivebordet, havner dette egentlig i en mappe i profilen.
 +
  
 
== Hvorfor må profilen holdes liten? ==
 
== Hvorfor må profilen holdes liten? ==
Linje 34: Linje 35:
 
* Desktop: Om du lagrer filer på skrivebordet, vil disse legge seg i denne mappen. [[#Flytt filer fra skrivebordet|Se eget avsnitt over.]]
 
* Desktop: Om du lagrer filer på skrivebordet, vil disse legge seg i denne mappen. [[#Flytt filer fra skrivebordet|Se eget avsnitt over.]]
  
''Tips:''
+
'''Tips:'''
 
+
*Om du er logget på to maskiner samtidig (og bare har låst den ene), vil det kunne lage kluss i profilen på server. Om du for eksempel fjerner filer fra skrivebordet og logger av, vil dette bli overskrevet om du deretter logger av den andre maskinen.
Om du er logget på to maskiner samtidig (og bare har låst den ene), vil det kunne lage kluss i profilen på server. Om du for eksempel fjerner filer fra skrivebordet og logger av, vil dette bli overskrevet om du deretter logger av den andre maskinen.
 
 
 
  
 
=== Slette cache i Mozilla Firefox ===
 
=== Slette cache i Mozilla Firefox ===
Linje 44: Linje 43:
 
# Klikk eventuelt "Details" for å velge hva som skal slettes, for eksempel bare "cache" (mellomlageret for raskere tilgang til allerede nedlastede vevsider).
 
# Klikk eventuelt "Details" for å velge hva som skal slettes, for eksempel bare "cache" (mellomlageret for raskere tilgang til allerede nedlastede vevsider).
 
# Velg "Clear Now"
 
# Velg "Clear Now"
 +
 +
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 +
[[Kategori:Windows]]
  
 
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 
[[Kategori:Windows]]
 
[[Kategori:Windows]]

Revisjonen fra 10. mar. 2011 kl. 17:33


Profilen din i Windows inneholder en del personlige innstillinger for operativsystem og programvare. Filer og mapper du har lagret på skrivebordet er også en del av windowsprofilen.


Flytt filer fra skrivebordet

En enkel og rask måte å redusere profilen, er ofte å flytte filer fra skrivebordet til hjemmeområdet. Det vil ofte redusere profilen nok til å logge av. Om du i stedet lager snarveier på skrivebordet, tar disse mye mindre plass. Når du jobber mot hjemmeområdet, blir filene også umiddelbart lagret tryggere på server, før du logger av.

Tips:

  • Du kan velge flere filer og mapper samtidig ved å holde nede Ctrl mens du klikker på en og en.
  • Du kan lage snarveier på skrivebordet ved hjelp av høyre musetast. Snarveiene kan lages fra skrivebordet eller fra ny plassering. (Ikon for snarveier har en liten hvit pil for å markere forskjell.)


Hva er brukerprofilen?

Brukerprofilen, også kalt Windowsprofilen, er en samling innstillinger som påvirker hvordan Windows og en del programvare ser ut og fungerer, når du er logget på med din brukerkonto. Den inneholder blant annet innstillinger for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser og lydinnstillinger. Når du lagrer noe på skrivebordet, havner dette egentlig i en mappe i profilen.


Hvorfor må profilen holdes liten?

For at du skal få samme innstillinger når du logger på en annen windowsmaskin driftet av IT-avdelingen, ligger brukerprofilen din på en tjenermaskin, og lastes ned til lokal harddisk når du logger på. Blant annet for å unngå for lang av- og påloggingstid, har vi en begrensning i størrelse på 60 MB. Overskrides grensen, vil du ikke kunne logge av før profilstørrelsen er redusert.


Flere måter å redusere størrelsen på profilen

Slette filer direkte i profilmappen (litt mer avansert)

"You have exceeded your profile storage space" er meldingen du får når mapper/filer i profilen din overskrider 60 MB tilsammen (grense pr mars 2011). Om du trykker på X i denne meldingen helt til høyre nede på oppgavelinjen, vil du få opp et vindu som viser filene i profilen. Disse er sortert etter størrelse, og du vil også kunne se hvor filene er lagret, slik at du lettere kan finne dem igjen og slette dem.

Om du ønsker, kan du prøve å slette disse filene selv i Windows ved å gå til: "C:\Documents and Settings\Brukernavnet ditt\..."

Det er hovedsaklig to mapper i profilen som tar opp plass i profilen:

  • Application Data: Her lagres diverse informasjon og instillinger for programmer du har installert på maskinen. Det kan være lurt å rådføre seg med brukerstøtte før du sletter filer her, spesielt for programmer som er viktige for deg.

Om du ikke ser mappen Application Data vil er det fordi det er en "skjult mappe". Du kan vise den ved å gå inn på "tools/verktøy" på verktøylinjen øverst i mappen. Gå deretter inn på "folder options / mappe alternativer", så "view / visning" hvor du må hake av for "show hidden files and folders / vis skjulte mapper" da vil disse mappene komme opp.

Tips:

  • Om du er logget på to maskiner samtidig (og bare har låst den ene), vil det kunne lage kluss i profilen på server. Om du for eksempel fjerner filer fra skrivebordet og logger av, vil dette bli overskrevet om du deretter logger av den andre maskinen.

Slette cache i Mozilla Firefox

  1. Åpne firefox. Velg: "Tools" -> "Clear Recent History"
  2. Under "Time range to clear" velg "Everything" i nedtrekksmenyen
  3. Klikk eventuelt "Details" for å velge hva som skal slettes, for eksempel bare "cache" (mellomlageret for raskere tilgang til allerede nedlastede vevsider).
  4. Velg "Clear Now"