Forskjell mellom versjoner av «Profilen min har blitt for stor, jeg kan ikke logge av»

m
 
(27 mellomliggende revisjoner av 11 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
== Hva er brukerprofiler? ==
 
  
Brukerprofilen er en samling innstillinger som gjør at datamaskinen ser ut og fungerer slik du ønsker. Den inneholder innstillingene dine for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser, lydinnstillinger og andre funksjoner. Brukerprofiler sørger for at dine personlige preferanser brukes når du logger på Windows.
 
  
Under pålogging på en maskin lastes brukerprofilen din over til lokal harddisk. Derfor har vi en begrensning i størrelse på 50 MB, blant annet for å unngå for lang påloggingstid.
 
  
 +
'''Profilen din i Windows inneholder en del personlige innstillinger for operativsystem og programvare. '''
  
== Redusere størrelsen på brukerprofilen ==
 
  
'''Alternativ 1'''
 
  
"Profile storage space"-boken som sier at profilen har blitt for stor peker filer som til sammen blir mer enn 40000kb. Arranger disse etter størrelse for å lokalisere problemet. Hent (og eventuelt slett) disse på C:\Documents and Settings\~ditt_brukernavn~\Application Data...
+
== Hva er brukerprofilen? ==
 +
Brukerprofilen, også kalt Windowsprofilen, er en samling innstillinger som påvirker hvordan Windows og en del programvare ser ut og fungerer, når ''du'' er logget med ''din'' brukerkonto. Den inneholder blant annet innstillinger for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser og lydinnstillinger.  
  
(Hvis C: ikke vises i Windows Utforsker, kommer du inn den ved å skrive C: i adresse-linjen. I tillegg kan det være nødvendig å vise skjulte filer. Det gjør det ved å gå inn på "Tools" -> "Folder Options" og velge skillearket "View". I nedtrekksmenyen krysser du av for "Show hidden files and folders" og trykker "Ok".
+
== Hvorfor må profilen holdes liten? ==
 +
For at du skal få samme innstillinger når du logger på en annen windowsmaskin [[Klientdriftede maskiner|driftet av IT-avdelingen]], ligger brukerprofilen din på en tjenermaskin, og lastes  ned til lokal harddisk når du logger på. Blant annet for å unngå for lang av- og påloggingstid, har vi en begrensning i størrelse på 60 MB. Overskrides grensen, vil du ikke kunne logge av før profilstørrelsen er redusert.
  
  
'''Alternativ 2'''
+
== Flere måter å redusere størrelsen på profilen ==
  
''Slette cache (mellomlager) i Mozilla Firefox v3.5.7. ''
+
=== Unngå ukritisk manuell installasjon av programvare ===
 +
For eksempel kan manuelt installert Spotify fort legge seg i profilen. I dette tilfelle er det best at en tar kontakt med brukerstøtte (gjennom [https://hjelp.uib.no/ UiBhjelp] eller på telefon 555 84700) og får oss til å legge inn programmet på maskinen (slik at det blir installert automatisk ved neste restart av maskin). Et annet eksempel er på program som fyller opp profilen er [[Dropbox]]. Dette programmet tvinger seg inn på profilen når en prøver å installere det på standard måte.
  
 +
=== Slette filer direkte i profilmappen (avansert)===
 +
"You have exceeded your profile storage space" er meldingen du får når mapper/filer i profilen din overskrider 60 MB tilsammen (grense pr mars 2011). Om du trykker på X i  denne meldingen helt til høyre nede på oppgavelinjen, vil du få opp et vindu som viser filene i profilen. Disse er sortert etter størrelse, og du vil også kunne se hvor filene er lagret, slik at du lettere kan finne dem igjen og slette dem.
  
1. Velg: "Tools" -> "Clear Recent History"
+
[[Fil:Exceeded-profilespace-list.png]]
  
2. Under "Time range to clear" velg "Everything" i nedtrekksmenyen
+
Om du ønsker, kan du prøve å slette disse filene selv i Windows ved å gå til:
  
3. Velg "Clear Now"
+
"C:\Users\''Brukernavnet ditt''\..."
  
[[Kategori:Fra Studentwiki]]
+
Det er hovedsaklig to mapper i profilen som tar opp plass i profilen:
 +
* ''AppData:'' Her lagres diverse informasjon og instillinger for programmer du har installert på maskinen. Det kan være lurt å rådføre seg med brukerstøtte før du sletter filer her, spesielt for programmer som er viktige for deg.
 +
 
 +
''Om du ikke ser mappen AppData er det fordi det er en "skjult mappe". Du kan vise den ved å gå inn på "tools/verktøy" på verktøylinjen øverst i mappen. Gå deretter inn på "folder options / mappe alternativer", så "view / visning" hvor du må hake av for "show hidden files and folders / vis skjulte mapper" da vil disse mappene komme opp.''
 +
 
 +
En kjapp måte å gjøre dette på er å skrive %Appdata% i et utforskervindu eller rett i søkefeltet i Windows 7.
 +
 
 +
[[Fil:appdata.png]]
 +
 
 +
Du kan her finne igjen filene som er grunnen til at profilen er overskredet.
 +
 
 +
[[Fil:Appdata-roaming-innhold.png]]
 +
 
 +
 
 +
'''Tips:'''
 +
*Om du er logget på to maskiner samtidig (og bare har låst den ene), vil det kunne lage kluss i profilen på server.
 +
 
 +
=== Slette cache i Mozilla Firefox ===
 +
# Åpne firefox. Velg: "Tools" -> "Clear Recent History"
 +
# Under "Time range to clear" velg "Everything" i nedtrekksmenyen
 +
# Klikk eventuelt "Details" for å velge hva som skal slettes, for eksempel bare "cache" (mellomlageret for raskere tilgang til allerede nedlastede vevsider).
 +
# Velg "Clear Now"
 +
 
 +
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 +
[[Kategori:Windows]]
 
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
 
[[Kategori:Bruksanvisninger]]
[[Kategori:Mozilla]]
+
[[Kategori:Windows]]
 +
[[Kategori:Profil]]

Nåværende revisjon fra 30. jul. 2020 kl. 08:57


Profilen din i Windows inneholder en del personlige innstillinger for operativsystem og programvare.


Hva er brukerprofilen?

Brukerprofilen, også kalt Windowsprofilen, er en samling innstillinger som påvirker hvordan Windows og en del programvare ser ut og fungerer, når du er logget på med din brukerkonto. Den inneholder blant annet innstillinger for skrivebordsbakgrunner, skjermbeskyttere, pekerpreferanser og lydinnstillinger.

Hvorfor må profilen holdes liten?

For at du skal få samme innstillinger når du logger på en annen windowsmaskin driftet av IT-avdelingen, ligger brukerprofilen din på en tjenermaskin, og lastes ned til lokal harddisk når du logger på. Blant annet for å unngå for lang av- og påloggingstid, har vi en begrensning i størrelse på 60 MB. Overskrides grensen, vil du ikke kunne logge av før profilstørrelsen er redusert.


Flere måter å redusere størrelsen på profilen

Unngå ukritisk manuell installasjon av programvare

For eksempel kan manuelt installert Spotify fort legge seg i profilen. I dette tilfelle er det best at en tar kontakt med brukerstøtte (gjennom UiBhjelp eller på telefon 555 84700) og får oss til å legge inn programmet på maskinen (slik at det blir installert automatisk ved neste restart av maskin). Et annet eksempel er på program som fyller opp profilen er Dropbox. Dette programmet tvinger seg inn på profilen når en prøver å installere det på standard måte.

Slette filer direkte i profilmappen (avansert)

"You have exceeded your profile storage space" er meldingen du får når mapper/filer i profilen din overskrider 60 MB tilsammen (grense pr mars 2011). Om du trykker på X i denne meldingen helt til høyre nede på oppgavelinjen, vil du få opp et vindu som viser filene i profilen. Disse er sortert etter størrelse, og du vil også kunne se hvor filene er lagret, slik at du lettere kan finne dem igjen og slette dem.

Exceeded-profilespace-list.png

Om du ønsker, kan du prøve å slette disse filene selv i Windows ved å gå til:

"C:\Users\Brukernavnet ditt\..."

Det er hovedsaklig to mapper i profilen som tar opp plass i profilen:

  • AppData: Her lagres diverse informasjon og instillinger for programmer du har installert på maskinen. Det kan være lurt å rådføre seg med brukerstøtte før du sletter filer her, spesielt for programmer som er viktige for deg.

Om du ikke ser mappen AppData er det fordi det er en "skjult mappe". Du kan vise den ved å gå inn på "tools/verktøy" på verktøylinjen øverst i mappen. Gå deretter inn på "folder options / mappe alternativer", så "view / visning" hvor du må hake av for "show hidden files and folders / vis skjulte mapper" da vil disse mappene komme opp.

En kjapp måte å gjøre dette på er å skrive %Appdata% i et utforskervindu eller rett i søkefeltet i Windows 7.

Appdata.png

Du kan her finne igjen filene som er grunnen til at profilen er overskredet.

Appdata-roaming-innhold.png


Tips:

  • Om du er logget på to maskiner samtidig (og bare har låst den ene), vil det kunne lage kluss i profilen på server.

Slette cache i Mozilla Firefox

  1. Åpne firefox. Velg: "Tools" -> "Clear Recent History"
  2. Under "Time range to clear" velg "Everything" i nedtrekksmenyen
  3. Klikk eventuelt "Details" for å velge hva som skal slettes, for eksempel bare "cache" (mellomlageret for raskere tilgang til allerede nedlastede vevsider).
  4. Velg "Clear Now"