Ofte stilte spørsmål om generelle feil

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 23. feb. 2010 kl. 16:39 av St06511 (diskusjon | bidrag)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?


Viktig melding.gif Trenger gjennomgang Denne artikkelen trenger muligens oppdateringer og/eller endringer.

Jeg får ikke logget meg inn. Hva gjør jeg?

Sjekk kabler til tastatur, mus og nettverk. Sjekk at domene er valgt og satt til UIB. Sjekk at Caps Lock ikke er på. Sjekk om Num Lock er av. Ta en omstart og prøv igjen. Sjekk også denne siden for mer informasjon: Påloggingsproblemer


Programmet mitt henger. Hva gjør jeg?

Logg ut og inn. Eventuelt slå av og på maskinen.


Skjermen min er svart. Hva gjør jeg?

Sjekk at alle kabler er skikkelig koblet til. Slå av og på skjerm. Eventuelt slå av og på maskin. For bærbar: skift evt mellom intern og ekstern skjerm med [Fn] + [CRT/LCD]


Jeg har Citrix-problemer. Hva gjør jeg?

Kjør Start - > Support - > Reparere Citrix ICA klient. Eventuelt slå av og på maskin. Vent 10 minutter og prøv igjen. Hvis bruker har byttet maskin/kontor må ny ip-adresse legges inn i aksesslisten. Dette må i så fall meldes inn til IT-avdelingen


Det tar veldig lang tid å logge inn. / Jeg får ikke logget av.

Flytt store filer fra skrivebord til hjemmekatalogen. Det kan også være at store programmer installeres på maskinen (for eksempel Office) (Profil max 50MB) Du kan selv sjekke profilstørrelsen sin. Den ligger på C:Documents and Settings"brukernavn". Høyreklikk og velg properties. Sjekk spesielt størrelsen på desktop.


Maskinen oppfører seg rart. Jeg tror jeg har fått virus. Hva gjør jeg?

Størst sannsynlighet for å få virus er å installere programvare en ikke kjenner eller å klikke på vedlegg som en ikke vet hva er. Dersom maskinen er virusinfisert må IT-avdelingen kontaktes og vi må reinstallere maskinen din.


Problem: Uforklarlig feil med et spesifikt program el.lign. Restart hjelper ikke. Løsning: Spør om programmet virker hos kollegaen. Hvis ja: Logg deg inn på en annen maskin. Hvis samme feil så trenger du ny profil. Hvis det virker på annen maskin trenger du en reinstallering av din maskin . Hvis programmet ikke virker hos kollega heller kan det være en server som er nede. Evt kan det være lokale nettverksproblemer. Kontakt IT-avdelingen.

Problem: Missing shortcut. Snarveiene mine virker ikke lenger Løsning: Dette kan legges tilbake fra profil. Map opp følgende område: \skuldprofiler"brukernavn"

Problem: Mus / Tastatur virker ikke Løsning: Sjekk kabler. Kanskje er de byttet om. OBS: Trådløs mus/tastatur er avhengig av batteri. Bytt batteri.

Problem: Jeg har ikke "reparer Mozilla / Outlook / Citrix" Løsning: Du trenger ny profil og en omstart. Kontakt IT-avdelingen.

Problem: Jeg trenger hjelp til å koble opp nettverksområde Løsning: Ofte vil en omstart koble opp området som er forsvunnet. Prøv også å gå inn på "My Computer". Hvis det bak stasjonsbokstaven står: Disconnected Network Drive, prøv å dobbeltklikke på bokstaven. Den skal da koble seg opp igjen. Hvis du skal koble til et nytt område trenger du å vite servernavn og sti, og i mange tilfeller passord/brukernavn. Fremgangsmåte: My Computer ->Tools -> Map Network Drive. Velg en ledig stasjonsbokstav. Skriv inn stien på formen \servershare. Trykk finish.

Problem: Jeg har mistet bokmerkene mine i Explorer Løsning: Bokmerkene ligger med all sannsynlighet på \skuldprofiler"brukernavn"favorites. Kopier dem til C:Documents and Settings"brukernavn"Favorites Velg Tools->Organize Favorites i Explorer for videre editering. Kontakt IT-avd hvis du trenger hjelp til dette.

Problem: Jeg har mistet bokmerkene mine i Mozilla Løsning: Åpne opp mozilla web. Gå til bookmarks->manage bookmarks. Velg tools->import. Finn html filen med bokmerker som du vil importere. For eksempel o:mozillausersdefaultbookmarks.html.

TIPS: Hvis du har mange bokmerker (<50) bør selv ta kopi av dem og lagre dem et annet sted på hjemmeområdet ditt. Så er du sikker på å ha en backup. (mozilla->tools->bookmark manager->tools->export)

Problem: Skjermbildet er rotert. Alt er opp/ned. Løsning: For å rette opp en rotert skjerm gjør følgende: Stå på startlinjen og finn skjermikonet som står helt til høyre. Trykk høyre mustast og velg Grafikkalternativer/Grafikkegenskaper/Rotering. Default skal være "Normal".

Problem: Hvor er recycle bin / søppel bøtten Løsning: Recycle bin er fjernet. Den fungerer dårlig når en lagrer mot en nettverksdisk. Har du slettet noe må vi hente frem backup fra server.

Problem: Hvorfor låses skjermen min hele tiden. Løsning: Dette er en sikkerhetsinnstilling. Etter 15minutter uten aktivitet blir maskinen låst. Kun brukeren som brukte den sist kan låse opp med brukernavn og passord. Hvis en annen bruker må ha tilgang på maskinen må den restartes. Vær OBS på at ulagrede data da vil forsvinne fra den brukeren som først var logget inn.

Problem: Hvorfor har jeg fått engelsk språk på start-menyen, skrivebordet, etc etc Løsning Av sikkerhetsmessige grunner er engelsk operativsystem valgt som standard på maskiner som blir installert av IT-avdelingen. Grunnen er at engelsk er det språket som først får oppdateringer, som kan gjelde f.eks. sikkerhetshull og feilrettinger.