Forskjell mellom versjoner av «Ofte stilte spørsmål om generelle feil»

m
 
(22 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Trenger gjennomgang}}
+
Denne siden inneholder løsninger eller svar for en del kjente problemer av mer generell type.
  
==Jeg får ikke logget meg inn. Hva gjør jeg?==
+
==Hvorfor får jeg ikke logget på maskinen?==
Sjekk kabler til tastatur, mus og nettverk. Sjekk at domene er valgt og satt til UIB. Sjekk at Caps Lock ikke er på. Sjekk om Num Lock er av. Ta en omstart og prøv igjen.  
+
Dette kan ha flere årsaker. Merk at etter mer enn tre forsøk med feil passord (f.eks. med CapsLock på), vil kontoen bli låst. Du må da vente femten minutter for å prøve igjen. Har du ikke tid å vente, har Windows-drift mulighet til å få åpnet opp igjen kontoen.
Sjekk også denne siden for mer informasjon: [[Påloggingsproblemer]]
+
#Sjekk at domene er satt til STUDENT, eventuelt UIB (for ansatte). Sjekk at Caps Lock ikke er på og om Num Lock er av.
 +
#Sjekk kabler til tastatur, mus og nettverk.
 +
#Får du fortsatt ikke logget på, ta en omstart og prøv igjen.
 +
 +
Sjekk også siden [[påloggingsproblemer]] for mer informasjon.
  
  
==Programmet mitt henger. Hva gjør jeg?==  
+
==Programmet mitt henger. Hva gjør jeg? ==  
Logg ut og inn. Eventuelt slå av og på maskinen.
+
Trykk Ctrl + Alt + Delete, klikk på knappen ''Task manager'', velg aktuelt program og klikk på knappen ''End task''.
 +
Eventuelt logg ut og inn, eller slå av og på maskinen.
  
  
 
==Skjermen min er svart. Hva gjør jeg?==
 
==Skjermen min er svart. Hva gjør jeg?==
Sjekk at alle kabler er skikkelig koblet til. Slå av og på skjerm. Eventuelt slå av og på maskin. For bærbar: skift evt mellom intern og ekstern skjerm med [Fn] + [CRT/LCD]
+
Sjekk at alle kabler er skikkelig koblet til. Slå av og på skjerm. Om maskinen er gått i dvale, skal det starte opp om du trykker inn på-knappen (Power). Hold eventuelt inne power-knappen i fem sekunder til den slår seg av, og eventuelt det samme igjen for å slå den igjen. For bærbar: skift eventuelt mellom skjerm på bærbar og ekstern skjerm med [Fn] + [CRT/LCD].
 +
 
 +
 
 +
==Jeg får ikke logget på Citrix for administrative systemer. Hva gjør jeg?==
 +
Kjør Start -> Support -> Reparere Citrix ICA klient. Eventuelt slå av og på maskin. Vent 10 minutter og prøv igjen. Hvis bruker har byttet maskin eller er flyttet til en annen del av UiB-nett, må ny ip-adresse legges inn i aksesslisten. Dette må i så fall meldes inn til IT-avdelingen gjennom [https://hjelp.uib.no/ UiBhjelp], eller på telefon 555 84700.
 +
 
 +
 
 +
== Hvorfor tar det så lang tid å logge inn? ==
 +
Se under '''Hvorfor får jeg ikke logget av maskinen?'''
 +
 
  
 +
==Hvorfor får jeg ikke logget av maskinen?==
 +
Mest sannsynlig er det Windows-profilen din som tar stor plass. Maksimal tillatt størrelse er 60 MB. Flytt store filer og eventuelt mapper fra skrivebordet til hjemmekatalogen (lag gjerne snarveier på skrivebordet). Noen programmer legger også en del filer i Windows-profilen din.
 +
Du kan selv sjekke profilstørrelsen din. Den ligger på
 +
C:\Documents and Settings\"brukernavn". Høyreklikk og velg ''Properties''. Sjekk spesielt størrelsen på ''Desktop''.
  
==Jeg har Citrix-problemer. Hva gjør jeg?==
+
Se også siden [[Profilen min har blitt for stor, jeg kan ikke logge av]]
Kjør Start - > Support - > Reparere Citrix ICA klient. Eventuelt slå av og på maskin. Vent 10 minutter og prøv igjen. Hvis bruker har byttet maskin/kontor må ny ip-adresse legges inn i aksesslisten. Dette må i så fall meldes inn til IT-avdelingen
 
  
'''Problem: Det tar veldig lang tid å logge inn. / Jeg får ikke logget av.'''
 
Løsning: Flytt store filer fra skrivebord til hjemmekatalogen. Det kan også være at store programmer installeres på maskinen (for eksempel Office) (Profil max 20MB)
 
Du kan selv sjekke profilstørrelsen sin. Den ligger på
 
C:Documents and Settings"brukernavn". Høyreklikk og velg properties. Sjekk spesielt størrelsen på desktop
 
  
'''Problem: Maskin oppfører seg rart. Jeg tror jeg har fått virus.'''
+
==Maskinen oppfører seg rart. Har jeg fått virus?==
Løsning: Størst sannsynlighet for å få virus er å installere programvare en ikke kjenner eller å klikke på vedlegg som en ikke vet hva er. Kontakt IT-avdelingen så kan vi reinstallere din maskin.
+
Størst sannsynlighet for å få virus er ved å installere ukjent programvare som du finner på Internett, eller ved å klikke på vedlegg som du ikke vet hva er. [[Klientdriftede maskiner]] ved UiB er beskyttet av blant annet [[Antivirusprogramvare]] og brukes normalt med en konto uten tilgang til å installere verken virus eller annen programvare. Dersom en  UiB-pc likevel blir virusinfisert, må IT-avdelingen kontaktes og vi reinstallere maskinen din. Private maskiner som sprer virus vil bli utestengt fra UiB-nett, og kan få tilbake tilgangen når de er renset.
  
'''Problem: Uforklarlig feil med et spesifikt program el.lign. Restart hjelper ikke.'''
 
Løsning:  Spør om programmet virker hos kollegaen. Hvis ja: Logg deg inn på en annen maskin. Hvis samme feil så trenger du ny profil. Hvis det virker på annen maskin trenger du en reinstallering av din maskin . Hvis programmet ikke virker hos kollega heller kan det være en server som er nede. Evt kan det være lokale nettverksproblemer. Kontakt IT-avdelingen.
 
  
'''Problem: Missing shortcut. Snarveiene mine virker ikke lenger'''
+
==Et av mine programmer virker ikke eller oppfører seg rart. Hva gjør jeg?==
Løsning: Dette kan legges tilbake fra profil. Map opp følgende område: \skuldprofiler"brukernavn" 
+
Spør om programmet virker hos kollegaen. Hvis ja: Logg deg inn på en annen maskin. Hvis samme feil så trenger du ny profil. Hvis det virker på annen maskin trenger du en reinstallering av din maskin . Hvis programmet ikke virker hos kollega heller kan det være en server som er nede. Evt kan det være lokale nettverksproblemer. Kontakt IT-avdelingen.
  
'''Problem: Mus / Tastatur virker ikke'''
 
Løsning: Sjekk kabler. Kanskje er de byttet om. OBS: Trådløs mus/tastatur er avhengig av batteri. Bytt batteri.
 
  
'''Problem: Jeg har ikke "reparer Mozilla / Outlook / Citrix"'''
+
==Mus / tastatur virker ikke. Hva gjør jeg?==
Løsning: Du trenger ny profil og en omstart. Kontakt IT-avdelingen.
+
Sjekk kabler. Kanskje er de byttet om. OBS: Trådløs mus/tastatur er avhengig av batteri. Bytt batteri.
  
'''Problem: Jeg trenger hjelp til å koble opp nettverksområde'''
 
Løsning: Ofte vil en omstart koble opp området som er forsvunnet. Prøv også å gå inn på "My Computer". Hvis det bak stasjonsbokstaven står: Disconnected Network Drive, prøv å dobbeltklikke på bokstaven. Den skal da koble seg opp igjen.
 
Hvis du skal koble til et nytt område trenger du å vite servernavn og sti, og i mange tilfeller passord/brukernavn. Fremgangsmåte: My Computer ->Tools -> Map Network Drive. Velg en ledig stasjonsbokstav. Skriv inn stien på formen \servershare. Trykk finish.
 
 
'''Problem: Jeg har mistet bokmerkene mine i Explorer'''
 
Løsning: Bokmerkene ligger med all sannsynlighet på \skuldprofiler"brukernavn"favorites. Kopier dem til
 
C:Documents and Settings"brukernavn"Favorites
 
Velg Tools->Organize Favorites i Explorer for videre editering.
 
Kontakt IT-avd hvis du trenger hjelp til dette.
 
  
'''Problem: Jeg har mistet bokmerkene mine i Mozilla'''
+
==Hvorfor har jeg ikke "reparer Mozilla / Outlook / Citrix"?==
Løsning: Åpne opp mozilla web. Gå til bookmarks->manage bookmarks. Velg      tools->import. Finn html filen med bokmerker som du vil importere. For eksempel o:mozillausersdefaultbookmarks.html.  
+
Du trenger ny profil og en omstart. Kontakt IT-avdelingen.
  
TIPS: Hvis du har mange bokmerker (<50) bør selv ta kopi av dem og lagre dem et annet sted på hjemmeområdet ditt. Så er du sikker på å ha en backup. (mozilla->tools->bookmark manager->tools->export)
 
  
'''Problem: Skjermbildet er rotert. Alt er opp/ned.'''
+
==Skjermbildet er rotert. Alt er opp/ned. Hva gjør jeg?==
 
Løsning: For å rette opp en rotert skjerm gjør følgende: Stå på startlinjen og finn skjermikonet som står helt til høyre. Trykk høyre mustast og velg Grafikkalternativer/Grafikkegenskaper/Rotering. Default skal være "Normal".
 
Løsning: For å rette opp en rotert skjerm gjør følgende: Stå på startlinjen og finn skjermikonet som står helt til høyre. Trykk høyre mustast og velg Grafikkalternativer/Grafikkegenskaper/Rotering. Default skal være "Normal".
  
'''Problem: Hvor er recycle bin / søppel bøtten'''
 
Løsning: Recycle bin er fjernet. Den fungerer dårlig når en lagrer mot en nettverksdisk. Har du slettet noe må vi hente frem backup fra server.
 
  
'''Problem: Hvorfor låses skjermen min hele tiden.'''
+
==Hvor er recycle bin / søppelbøtten?==
Løsning:  Dette er en sikkerhetsinnstilling. Etter 15minutter uten aktivitet blir maskinen låst. Kun brukeren som brukte den sist kan låse opp med brukernavn og passord. Hvis en annen bruker må ha tilgang på maskinen må den restartes. Vær OBS på at ulagrede data da vil forsvinne fra den brukeren som først var logget inn.
+
Recycle bin er fjernet. Den fungerer dårlig når en lagrer mot en nettverksdisk. Har du slettet noe må vi hente frem backup fra server.
 +
 
 +
 
 +
==Hvorfor låses skjermen på pc-en hele tiden?==
 +
Dette er en sikkerhetsinnstilling. Etter noen minutter (tiden kan tilpasses, se "screen saver" i Windows 7) uten aktivitet blir maskinen låst, og skjermsparer slått på. Kun brukeren som brukte den sist kan låse opp med brukernavn og passord. Hvis en annen bruker må ha tilgang på maskinen, må den omstartes. Vær OBS på at ulagrede data da vil forsvinne fra den brukeren som var logget inn, eventuelt flere brukere på Windows 7.
 +
 
 +
 
 +
==Hvorfor har jeg fått engelsk språk på start-menyen, skrivebordet, etc etc?==
 +
Av sikkerhetsmessige grunner er engelsk operativsystem valgt som standard på maskiner som blir installert av IT-avdelingen. Grunnen er at engelsk er det språket som først får oppdateringer, som kan gjelde f.eks. sikkerhetshull og feilrettinger. Du kan bytte språk på menyer og grensesnitt hvis du har installert WinXP Norwegian User Interface. Dette gjøres på kontrollpanelet Reginal and Language settings.
 +
 
  
'''Problem: Hvorfor har jeg fått engelsk språk på start-menyen, skrivebordet, etc etc'''
+
[[en:Frequently asked questions about general errors]]]
Løsning Av sikkerhetsmessige grunner er engelsk operativsystem valgt som standard på maskiner som blir installert av IT-avdelingen. Grunnen er at engelsk er det språket som først får oppdateringer, som kan gjelde f.eks. sikkerhetshull og feilrettinger.
 
  
 
[[Kategori:Ofte stilte spørsmål]]
 
[[Kategori:Ofte stilte spørsmål]]

Nåværende revisjon fra 30. jul. 2020 kl. 09:59

Denne siden inneholder løsninger eller svar for en del kjente problemer av mer generell type.

Hvorfor får jeg ikke logget på maskinen?

Dette kan ha flere årsaker. Merk at etter mer enn tre forsøk med feil passord (f.eks. med CapsLock på), vil kontoen bli låst. Du må da vente femten minutter for å prøve igjen. Har du ikke tid å vente, har Windows-drift mulighet til å få åpnet opp igjen kontoen.

  1. Sjekk at domene er satt til STUDENT, eventuelt UIB (for ansatte). Sjekk at Caps Lock ikke er på og om Num Lock er av.
  2. Sjekk kabler til tastatur, mus og nettverk.
  3. Får du fortsatt ikke logget på, ta en omstart og prøv igjen.

Sjekk også siden påloggingsproblemer for mer informasjon.


Programmet mitt henger. Hva gjør jeg?

Trykk Ctrl + Alt + Delete, klikk på knappen Task manager, velg aktuelt program og klikk på knappen End task. Eventuelt logg ut og inn, eller slå av og på maskinen.


Skjermen min er svart. Hva gjør jeg?

Sjekk at alle kabler er skikkelig koblet til. Slå av og på skjerm. Om maskinen er gått i dvale, skal det starte opp om du trykker inn på-knappen (Power). Hold eventuelt inne power-knappen i fem sekunder til den slår seg av, og eventuelt det samme igjen for å slå den på igjen. For bærbar: skift eventuelt mellom skjerm på bærbar og ekstern skjerm med [Fn] + [CRT/LCD].


Jeg får ikke logget på Citrix for administrative systemer. Hva gjør jeg?

Kjør Start -> Support -> Reparere Citrix ICA klient. Eventuelt slå av og på maskin. Vent 10 minutter og prøv igjen. Hvis bruker har byttet maskin eller er flyttet til en annen del av UiB-nett, må ny ip-adresse legges inn i aksesslisten. Dette må i så fall meldes inn til IT-avdelingen gjennom UiBhjelp, eller på telefon 555 84700.


Hvorfor tar det så lang tid å logge inn?

Se under Hvorfor får jeg ikke logget av maskinen?


Hvorfor får jeg ikke logget av maskinen?

Mest sannsynlig er det Windows-profilen din som tar stor plass. Maksimal tillatt størrelse er 60 MB. Flytt store filer og eventuelt mapper fra skrivebordet til hjemmekatalogen (lag gjerne snarveier på skrivebordet). Noen programmer legger også en del filer i Windows-profilen din. Du kan selv sjekke profilstørrelsen din. Den ligger på C:\Documents and Settings\"brukernavn". Høyreklikk og velg Properties. Sjekk spesielt størrelsen på Desktop.

Se også siden Profilen min har blitt for stor, jeg kan ikke logge av


Maskinen oppfører seg rart. Har jeg fått virus?

Størst sannsynlighet for å få virus er ved å installere ukjent programvare som du finner på Internett, eller ved å klikke på vedlegg som du ikke vet hva er. Klientdriftede maskiner ved UiB er beskyttet av blant annet Antivirusprogramvare og brukes normalt med en konto uten tilgang til å installere verken virus eller annen programvare. Dersom en UiB-pc likevel blir virusinfisert, må IT-avdelingen kontaktes og vi må reinstallere maskinen din. Private maskiner som sprer virus vil bli utestengt fra UiB-nett, og kan få tilbake tilgangen når de er renset.


Et av mine programmer virker ikke eller oppfører seg rart. Hva gjør jeg?

Spør om programmet virker hos kollegaen. Hvis ja: Logg deg inn på en annen maskin. Hvis samme feil så trenger du ny profil. Hvis det virker på annen maskin trenger du en reinstallering av din maskin . Hvis programmet ikke virker hos kollega heller kan det være en server som er nede. Evt kan det være lokale nettverksproblemer. Kontakt IT-avdelingen.


Mus / tastatur virker ikke. Hva gjør jeg?

Sjekk kabler. Kanskje er de byttet om. OBS: Trådløs mus/tastatur er avhengig av batteri. Bytt batteri.


Hvorfor har jeg ikke "reparer Mozilla / Outlook / Citrix"?

Du trenger ny profil og en omstart. Kontakt IT-avdelingen.


Skjermbildet er rotert. Alt er opp/ned. Hva gjør jeg?

Løsning: For å rette opp en rotert skjerm gjør følgende: Stå på startlinjen og finn skjermikonet som står helt til høyre. Trykk høyre mustast og velg Grafikkalternativer/Grafikkegenskaper/Rotering. Default skal være "Normal".


Hvor er recycle bin / søppelbøtten?

Recycle bin er fjernet. Den fungerer dårlig når en lagrer mot en nettverksdisk. Har du slettet noe må vi hente frem backup fra server.


Hvorfor låses skjermen på pc-en hele tiden?

Dette er en sikkerhetsinnstilling. Etter noen minutter (tiden kan tilpasses, se "screen saver" i Windows 7) uten aktivitet blir maskinen låst, og skjermsparer slått på. Kun brukeren som brukte den sist kan låse opp med brukernavn og passord. Hvis en annen bruker må ha tilgang på maskinen, må den omstartes. Vær OBS på at ulagrede data da vil forsvinne fra den brukeren som var logget inn, eventuelt flere brukere på Windows 7.


Hvorfor har jeg fått engelsk språk på start-menyen, skrivebordet, etc etc?

Av sikkerhetsmessige grunner er engelsk operativsystem valgt som standard på maskiner som blir installert av IT-avdelingen. Grunnen er at engelsk er det språket som først får oppdateringer, som kan gjelde f.eks. sikkerhetshull og feilrettinger. Du kan bytte språk på menyer og grensesnitt hvis du har installert WinXP Norwegian User Interface. Dette gjøres på kontrollpanelet Reginal and Language settings.]