Forskjell mellom versjoner av «Ofte stilte spørsmål om e-post»

Fra IT-hjelp UiB
m
(Erstatter siden med «[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/service?unid=807e80ba92b24ace932886f4e4321613 Informasjon om e-post finner du nå i UiBhjelp.]»)
Tagg: Erstattet
 
(18 mellomliggende revisjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Trenger gjennomgang}}
+
[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/service?unid=807e80ba92b24ace932886f4e4321613 Informasjon om e-post finner du i UiBhjelp.]
==Hvordan får jeg sendt e-poster med store vedlegg?==
 
Det er satt en sperre på 50mb for vedlegg i en e-post. Send flere e-poster eller benytt [http://vedlegg.uib.no vedlegg.uib.no] hvis mailen skal sendes til uib-ansatte.
 
 
 
==Hva gjør jeg når jeg ikke får lagret mer e-post i Outlook?==
 
Dette skyldes antakelig at du har overskredet grensen for lagring som er på 1 GB. Du bør selv slette eller arkivere gammel post som tar mye plass. Se [[Full innboks]].
 
 
 
==Hva gjør jeg når e-postleseren min ikke virker?==
 
Kjør "start - > Support - > Reset Thunderbird" evt. Reparere Outlook
 
(bærbare: hvis fix`en ikke virker kan det skyldes manglende tilgang til d:)
 
(stasjonær: hvis fix`en ikke virker kan det skyldes manglende tilgang til o:)
 
 
 
==Hva gjør jeg hvis mappene mine i Mozilla Thunderbird har forsvunnet?==
 
I Mozilla Thunderbird: velg file -> subscribe. Velg mappene du vil ha frem igjen.
 
 
 
==Hva gjør jeg dersom det tar veldig lang tid å starte opp e-postleseren?==
 
Tøm innboksen. Jo større innboks jo tregere går det. Flytt innhold til andre kataloger. TIPS: Opprett månedskataloger som for eksempel: arkiv 2004_02, 2004_03 etc.
 
Dette gjelder både Mozilla Thunderbird, Outlook og Webmail.
 
 
 
==Hvorfor får jeg e-poster med rare vedlegg og uforståelig tekst?==
 
Dette er trolig spam/virus. Slett mailen med engang. Klikk aldri på et vedlegg du ikke vet hva er, og oppgi aldri opplysninger som f.eks. passord til andre.
 
 
 
==Hvorfor kom ikke vedlegget jeg sendte frem?==
 
Dette kan skyldes at vedlegget ikke var i formatet .doc, .xls, .ppt eller .zip. Andre vedlegg som for eksempel .exe, .vbs  etc sperres pga faren for virusspredning via vedlegg.
 
 
 
==Hvordan kan jeg lage en felles e-postliste for hele avdelingen min?==
 
Dette må gjøres av IT-avdelingen. Kontakt oss via https://bs.uib.no.
 
 
 
==Hvor finner jeg den gamle e-posten min etter overgang til Outlook?==
 
Den gamle e-posten finner du på nettet ved å bruke https://webmail.uib.no. Bruk av Mozilla Thunderbird og Outlook samtidig blir bare kluss.
 
 
 
==Alle e-postene mine i innboksen i Outlook er borte. Hva gjør jeg?==
 
Du har mest sannsynlig slettet e-postene ved en feil. Sjekk først mappen "slettede elementer". Hvis de ikke ligger her; gjør følgende: Stå i mappen "slettede elementer", velg verktøy, velg "gjenopprett slettede elementer". Her ligger e-post som er opptil 60 dager gammel. Velg de epostene du vil ha gjenopprettet. Trykk så på "brev med pil" ikonet.
 
 
 
'''Jeg vil flytte meldingene i innboksen på Exchange (Outlook) slik at jeg finner dem på Alf.'''
 
Hvis du flytter mailen din fra alf til Exchange lager login-scriptene til Windows en .forward-fil som sørger for at posten videresendes til exchange. Dette må gjøres manuelt hvis du ønsker å flytte tilbake til alf igjen. Mange som flytter tilbake til alf ønsker å få med seg mailen fra Exchange. På denne websiden må du kjenne ditt brukernavn, passordet på alf og på windows-serverne. Websiden vil fjerne en evt .forward som gjør videresending til Exchange og hente mailen fra heimdal og levere den tilbake til innboksen på alf.  https://tjinfo.uib.no/alfigjen
 
 
 
 
 
'''Jeg trenger hjelp til å legge inn fraværsmelding i Outlook.'''
 
Hvis maskinen din er driftet av IT-avd og du har Outlook, finner du hjelp på: [[Fraværsmelde e-post]].
 
Har du ikke Outlook, kan du gå til https://tjinfo.uib.no/reise.
 
 
 
 
 
'''Thunderbird-profilen er låst (Linux)'''
 
Dersom du får problemer med å starte din Thunderbird-profil, eller Thunderbird gir beskjed om at programmet allerede kjører når du vet at det ikke gjør det, så skyldes dette mest sannsynlig at det henger igjen låser i profilen din. Dette fikses ved at man går inn i /.thunderbird/profilmappe/ og sletter filene som heter "lock" og ".parentlock"
 
 
 
'''Hvorfor kan jeg ikke sende epost med farger, kursiv eller fet skrift?'''
 
For å redigere font og farger i signatur må man bruke HTML i e-post. Det er flere problemer knyttet til dette og derfor støttes ikke HTML-mail.
 
 
 
De viktigste grunnene er at mange epost-klienter ikke kan lese HTML-mail og mottakerene vil da bare i beste fall se HTML-kildekode. Ofte vil skjermen bli fylt av kryptiske tegn pga. forskjeller i tegnsett og internasjonale settinger. HTML-mail gir også flere problemer for brukere som leser e-post på mobiltelefoner og PDA'er, noe som gjelder stadig flere. IT-avdelingens offisielle holdning er at HTML-mail ikke skal brukes pga. problemer det kan medføre for mottakeren.
 
 
 
[[Kategori:Ofte stilte spørsmål]]
 
[[Kategori:E-post]]
 

Nåværende revisjon fra 25. jan. 2022 kl. 09:19