Ny hjemmekatalogløsning

Revisjon per 9. apr. 2010 kl. 12:25 av Nkjmb (diskusjon | bidrag)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 9.04.2010 av Nkjmb . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.

Ny hjemmekatalogløsning

Denne siden inneholder informasjon om bytte av hjemmekatalogløsning for alle ansatte ved UiB i mai 2010. Studentene sin løsning blir ikke byttet før sommeren 2010, og det vil komme egen info om det.

Bakgrunn

IT-avdelingen tilbye alle ansatte plass på server for lagring av filer. Du kan lese mer om hvorfor/hva: Lagring_og_backup. Løsningen vi har kjørt er basert på et cluster med to Solaris-servere som kjører diverse cluster-produkter fra Veritas. Denne løsningen er nå både utdatert, og vi har funnet at løsningen gir oss både mindre funksjonalitet og mindre stabilitet enn vi ønsker, og vi har derfor jobbet i ca. 1 år med å lage en ny løsning.

Teknisk info om ny løsning

Den nye løsningen er basert på flere servere med operativsystemet Solaris som kjører filsystemet ZFS. ZFS har vært brukt av IT-avdelingen i noen år til å lagre innkommende mail for alle ansatte på, og nå går vi videre til å også bruke det til hjemmeområder. ZFS er en helt ny måte å tenke filsystemer på, det er veldig kjapt og gir oss en del nye muligheter vi ikke har hatt fra før.

Serverne som kjører løsningen er plassert i forskjellige bygg, og alle filene lagres samtidig på to SAN som er i hver sine bygg. Det betyr at om et bygg skulle brenne, så er alle data intakt på SAN'et i det andre bygget, og serveren som står i et annet bygg kan overta tjenestene med noe redusert ytelse til vi har fått opp igjen nye servere. Hjemmeområdene til alle ansatte blir fordelt på 4 ZFS pool'er, der vi foreløpig kjører 2 pool'er per server med mulighet for å legge til flere servere. Selve pool'ene kan flyttes mellom serverne, og tar da med seg navn og IP-adresse.