Forskjell mellom versjoner av «Ny hjemmekatalogløsning»

m (La til et par lenker til wikipedia. Litt rettskriving i følge norsk rettskriving. Denne kan ev. bli nyhetssak på hovedsiden ved overgangen.)
Linje 7: Linje 7:
 
==Bakgrunn==
 
==Bakgrunn==
 
IT-avdelingen tilbyr alle ansatte plass på server for lagring av filer.  Du kan lese mer om dette på siden om [[Lagring og backup]].
 
IT-avdelingen tilbyr alle ansatte plass på server for lagring av filer.  Du kan lese mer om dette på siden om [[Lagring og backup]].
Løsningen vi har kjørt er basert på et [http://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_%28computing%29 cluster] med to Solaris-servere som kjører diverse cluster-produkter fra Veritas.  Denne løsningen er nå både utdatert, og vi har funnet at løsningen gir oss både mindre funksjonalitet og mindre stabilitet enn vi ønsker. Vi har derfor jobbet i ca. 1 år med å lage en ny løsning.
+
Løsningen vi har kjørt er basert på et [http://en.wikipedia.org/wiki/Cluster_%28computing%29 cluster] med to Solaris-servere som kjører diverse cluster-produkter fra Veritas.  Denne løsningen er nå utdatert, og vi har funnet at løsningen gir oss både mindre funksjonalitet og mindre stabilitet enn vi ønsker. Vi har derfor jobbet i ca. 1 år med å lage en ny løsning.
  
  
Linje 13: Linje 13:
 
Den nye løsningen er basert på flere servere med operativsystemet [http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_%28operating_system%29 Solaris] som kjører filsystemet [http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS ZFS]. ZFS har vært brukt av IT-avdelingen i noen år til å lagre innkommende e-post for alle ansatte, og nå går vi videre til å også bruke det til hjemmeområder. ZFS er en ny måte å tenke filsystemer på, det er veldig kjapt og gir oss en del nye muligheter vi ikke har hatt fra før.
 
Den nye løsningen er basert på flere servere med operativsystemet [http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_%28operating_system%29 Solaris] som kjører filsystemet [http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS ZFS]. ZFS har vært brukt av IT-avdelingen i noen år til å lagre innkommende e-post for alle ansatte, og nå går vi videre til å også bruke det til hjemmeområder. ZFS er en ny måte å tenke filsystemer på, det er veldig kjapt og gir oss en del nye muligheter vi ikke har hatt fra før.
  
Serverne som kjører løsningen er plassert i forskjellige bygg, og alle filene lagres samtidig på to SAN som er i hver sine bygg. Det betyr at om et bygg skulle brenne, så er alle data intakt på SAN-et i det andre bygget, og serveren som står i et annet bygg kan overta tjenestene med noe redusert ytelse til vi har fått opp igjen nye servere. Hjemmeområdene til alle ansatte blir fordelt på 4 [http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Storage_pools ZFS-pooler], der vi foreløpig kjører 2 pooler per server med mulighet for å legge til flere servere.  Selve poolene kan flyttes mellom serverne, og tar da med seg navn og IP-adresse.
+
Serverne som kjører løsningen er plassert i forskjellige bygg, og alle filene lagres samtidig på to [http://en.wikipedia.org/wiki/Storage_area_network SAN] som er i hver sine bygg. Det betyr at om et bygg skulle brenne, så er alle data intakt på SAN-et i det andre bygget, og serveren som står i et annet bygg kan overta tjenestene med noe redusert ytelse til vi har fått opp igjen nye servere. Hjemmeområdene til alle ansatte blir fordelt på 4 [http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Storage_pools ZFS-pooler], der vi foreløpig kjører 2 pooler per server med mulighet for å legge til flere servere.  Selve poolene kan flyttes mellom serverne, og tar da med seg navn og IP-adresse.
 +
 
 +
==Praktisk info==
 +
===Windows===
 +
Alle ansatte ved UiB har hjemmeområde på Unix-serverne.  Det er derimot ikke alle windowsbrukere som bruker dette hjemmeområdet som sitt primær-område.  Det kan du se ved å gå inn på "My Computer" og se hvilken beskrivelse som står på o:-disken.  Hvis det står noe som inneholder ordet nturt, så bruker du Unix-serveren som ditt primær-hjemmeområde.  Står det f.eks. skuld, helix, freud eller noe annet, så har du et hjemmeområde på en windows-server '''i tillegg''' til hjemmeområdet på Unix-serverne.
 +
 
 +
Hvis ditt hjemmeområde er på nturt, så er altså hjemmeområdet ditt på unix-serverne.  For å være bakoverkompatibel med funksjonen offline files som brukes av alle som har en windowsbærbar, så vil servernavnet nturt leve videre, men med noe lavere ytelse enn om du får filene direkte fra den nye løsningen.  Hva gjør du så for å få oppgradert ditt hjemmeområde til den beste ytelsen? 
 +
* Hvis du har en bærbar pc med offline files, så trenger du litt hjelp fra [Brukerstøtte_for_ansatte Brita].  Meld inn en sak på [https://bs.uib.no/ bs.uib.no] og skriv i saken at du ønsker å bytte fra nturt, maskin-navnet ditt, at det gjelder windows og at du har en bærbar med offline files. Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.
 +
* Hvis du ikke bruker bærbar PC med windows og offline files, så kan du få bytte uten videre.  Meld da en sak på [https://bs.uib.no/ bs.uib.no] og skriv i saken at du ønsker å bytte fra nturt, maskin-navnet ditt, at det gjelder windows og at du '''ikke''' har noen bærbar PC.  Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.
 +
 
 +
Hvis du har hjemmeområde på en annen server enn nturt så trenger du ikke foreta deg noe som helst.
 +
 
 +
===Linux===
 +
Hvis du har en linuxklient driftet av IT-avdelingen så er det en stor fordel for deg å få byttet over til å bruke den nye løsningen direkte.  I dag får alle linuxklienter hjemmeområdet sitt via en server som heter ukl-samba og en protokoll som heter CIFS.  CIFS som hjemmeområde på Linux er ikke ideelt, og ukl-samba sliter med en del ytelsesproblemer på grunn av det.  Den nye løsningen vil være vha. protokollen NFS4, noe som Linux fungerer mye bedre med.  Det er derfor en fordel for deg å bytte over til å snakke direkte med den nye løsningen, men det er er noen forutsetninger for at det skal gå:
 +
* Du må ikke ha en studentkonto (i tillegg til din ansattkonto) - Ca. 1000 brukere har i dag både ansatt og student-konto.  Du kan sjekke hvilke kontoer du har ved å logge inn i [https://sebra.uib.no/ Sebra].
 +
* Det må ikke være studenter som logger på din maskin - Legges maskinen over til NFS4 vil ikke maskinen kunne brukes av studenter før på sensommeren.
 +
Om du oppfyller begge vilkårene, så er det bare å melde inn en sak på [https://bs.uib.no/ bs.uib.no] der du skriver at du har en linuxklient, maskin-navnet ditt, og at du ønsker å bytte til å bruke NFS4.  Det er viktig at du da informerer om at du ikke har studentkonto, og at ingen studenter skal bruke din maskin. Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.
 +
 
 +
Merk at alle som har linux og ikke oppfyller begge kravene over vil bli flyttet over på den nye løsningen i løpet av noen måneder.  Vi må bare bli ferdige med å flytte studentene også før maskinen din kan legges over. 
 +
 
 +
==Nye funksjoner==
 +
I øyeblikket er det flest fordeler med den nye løsningen "under panseret", men det er noen fordeler for folk flest:
 +
* Det blir en stor ytelsesforbedring
 +
* Det vil bli mindre nedetid i forbindelse med patching av serverne
 +
* Den nye løsningen gir økt kompatibilitet med Windows, så det skal forhåpentligvis bli mindre problemer for windows-brukere
 +
 
 +
På forholdsvis kort sikt vil det dog komme flere forbedringer, bl.a.:
 +
* Snapshots av hjemmeområdet, som betyr at du selv vil kunne finne tilbake tidligere kopier av filene dine.  Det er kjekt om du skulle slette en fil, overskriv en fil e.l., så kan du selv enkelt finne tilbake til tidligere kopier av filene dine uten å måtte be IT-avdelingen om å finne det tilbake fra Backup.
 +
 
 +
Av fordelene "under panseret", så kan vi nevne:
 +
* Økt ytelse
 +
* Økt stabilitet
 +
* Bedre redundans med mindre fare for tap av data om et bygg skulle brenne
 +
* Enklere å vedlikeholde maskinparken
 +
* Enklere å få patchet serverne

Revisjonen fra 12. apr. 2010 kl. 19:53

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 12.04.2010 av Nkjmb . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.

Ny hjemmekatalogløsning

I mai 2010 blir det ny hjemmekatalogløsning for alle ansatte ved UiB. Studentene sin løsning blir ikke byttet før sommeren 2010, og det vil komme egen info om det.


Bakgrunn

IT-avdelingen tilbyr alle ansatte plass på server for lagring av filer. Du kan lese mer om dette på siden om Lagring og backup. Løsningen vi har kjørt er basert på et cluster med to Solaris-servere som kjører diverse cluster-produkter fra Veritas. Denne løsningen er nå utdatert, og vi har funnet at løsningen gir oss både mindre funksjonalitet og mindre stabilitet enn vi ønsker. Vi har derfor jobbet i ca. 1 år med å lage en ny løsning.


Teknisk info om ny løsning

Den nye løsningen er basert på flere servere med operativsystemet Solaris som kjører filsystemet ZFS. ZFS har vært brukt av IT-avdelingen i noen år til å lagre innkommende e-post for alle ansatte, og nå går vi videre til å også bruke det til hjemmeområder. ZFS er en ny måte å tenke filsystemer på, det er veldig kjapt og gir oss en del nye muligheter vi ikke har hatt fra før.

Serverne som kjører løsningen er plassert i forskjellige bygg, og alle filene lagres samtidig på to SAN som er i hver sine bygg. Det betyr at om et bygg skulle brenne, så er alle data intakt på SAN-et i det andre bygget, og serveren som står i et annet bygg kan overta tjenestene med noe redusert ytelse til vi har fått opp igjen nye servere. Hjemmeområdene til alle ansatte blir fordelt på 4 ZFS-pooler, der vi foreløpig kjører 2 pooler per server med mulighet for å legge til flere servere. Selve poolene kan flyttes mellom serverne, og tar da med seg navn og IP-adresse.

Praktisk info

Windows

Alle ansatte ved UiB har hjemmeområde på Unix-serverne. Det er derimot ikke alle windowsbrukere som bruker dette hjemmeområdet som sitt primær-område. Det kan du se ved å gå inn på "My Computer" og se hvilken beskrivelse som står på o:-disken. Hvis det står noe som inneholder ordet nturt, så bruker du Unix-serveren som ditt primær-hjemmeområde. Står det f.eks. skuld, helix, freud eller noe annet, så har du et hjemmeområde på en windows-server i tillegg til hjemmeområdet på Unix-serverne.

Hvis ditt hjemmeområde er på nturt, så er altså hjemmeområdet ditt på unix-serverne. For å være bakoverkompatibel med funksjonen offline files som brukes av alle som har en windowsbærbar, så vil servernavnet nturt leve videre, men med noe lavere ytelse enn om du får filene direkte fra den nye løsningen. Hva gjør du så for å få oppgradert ditt hjemmeområde til den beste ytelsen?

 • Hvis du har en bærbar pc med offline files, så trenger du litt hjelp fra [Brukerstøtte_for_ansatte Brita]. Meld inn en sak på bs.uib.no og skriv i saken at du ønsker å bytte fra nturt, maskin-navnet ditt, at det gjelder windows og at du har en bærbar med offline files. Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.
 • Hvis du ikke bruker bærbar PC med windows og offline files, så kan du få bytte uten videre. Meld da en sak på bs.uib.no og skriv i saken at du ønsker å bytte fra nturt, maskin-navnet ditt, at det gjelder windows og at du ikke har noen bærbar PC. Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.

Hvis du har hjemmeområde på en annen server enn nturt så trenger du ikke foreta deg noe som helst.

Linux

Hvis du har en linuxklient driftet av IT-avdelingen så er det en stor fordel for deg å få byttet over til å bruke den nye løsningen direkte. I dag får alle linuxklienter hjemmeområdet sitt via en server som heter ukl-samba og en protokoll som heter CIFS. CIFS som hjemmeområde på Linux er ikke ideelt, og ukl-samba sliter med en del ytelsesproblemer på grunn av det. Den nye løsningen vil være vha. protokollen NFS4, noe som Linux fungerer mye bedre med. Det er derfor en fordel for deg å bytte over til å snakke direkte med den nye løsningen, men det er er noen forutsetninger for at det skal gå:

 • Du må ikke ha en studentkonto (i tillegg til din ansattkonto) - Ca. 1000 brukere har i dag både ansatt og student-konto. Du kan sjekke hvilke kontoer du har ved å logge inn i Sebra.
 • Det må ikke være studenter som logger på din maskin - Legges maskinen over til NFS4 vil ikke maskinen kunne brukes av studenter før på sensommeren.

Om du oppfyller begge vilkårene, så er det bare å melde inn en sak på bs.uib.no der du skriver at du har en linuxklient, maskin-navnet ditt, og at du ønsker å bytte til å bruke NFS4. Det er viktig at du da informerer om at du ikke har studentkonto, og at ingen studenter skal bruke din maskin. Sakene blir ekspedert etterhvert som Brita har kapasitet.

Merk at alle som har linux og ikke oppfyller begge kravene over vil bli flyttet over på den nye løsningen i løpet av noen måneder. Vi må bare bli ferdige med å flytte studentene også før maskinen din kan legges over.

Nye funksjoner

I øyeblikket er det flest fordeler med den nye løsningen "under panseret", men det er noen fordeler for folk flest:

 • Det blir en stor ytelsesforbedring
 • Det vil bli mindre nedetid i forbindelse med patching av serverne
 • Den nye løsningen gir økt kompatibilitet med Windows, så det skal forhåpentligvis bli mindre problemer for windows-brukere

På forholdsvis kort sikt vil det dog komme flere forbedringer, bl.a.:

 • Snapshots av hjemmeområdet, som betyr at du selv vil kunne finne tilbake tidligere kopier av filene dine. Det er kjekt om du skulle slette en fil, overskriv en fil e.l., så kan du selv enkelt finne tilbake til tidligere kopier av filene dine uten å måtte be IT-avdelingen om å finne det tilbake fra Backup.

Av fordelene "under panseret", så kan vi nevne:

 • Økt ytelse
 • Økt stabilitet
 • Bedre redundans med mindre fare for tap av data om et bygg skulle brenne
 • Enklere å vedlikeholde maskinparken
 • Enklere å få patchet serverne