Forskjell mellom versjoner av «Mprint»

Fra IT-hjelp UiB
(Ikke lenger pilotdrift!)
Linje 19: Linje 19:
 
(* merk at animerte GIF-filer vil bli skrevet ut som en serie bilder.)
 
(* merk at animerte GIF-filer vil bli skrevet ut som en serie bilder.)
  
 +
'''Opplever du problemer med å skrive ut enkelte dokumenter, kan det være nyttig å forsøke å konvertere dem til PDF-format og deretter sende dem til utskrift.'''
  
 
==Slik sender du filer du vil skrive ut på e-post==
 
==Slik sender du filer du vil skrive ut på e-post==

Revisjonen fra 19. okt. 2015 kl. 10:53

Mprint er en tjeneste som gjør det mulig å sende utskrifter til skrivere på UiB fra alle slags enheter.

Systemoversikt-2.png

Utskrifter kan sendes på to måter: På e-post til mprint@uib.no eller gjennom websiden https://mprint.uib.no. Det finnes også en tilsvarende tjeneste for å skrive ut i farge. Her er e-post-adressen mprintfarge@uib.no og nettsiden https://mprintfarge.uib.no.

Utskriftene du har sendt kan hentes på alle Ricoh-maskiner med Pullprint på UiB. Du trekker kortet ditt og tar ut utskriftene som vanlig i Pullprint-systemet.

Utskriftene skrives ut dobbeltsidig.

De fil-/dokumenttypene som kan skrives ut er:

 • Microsoft Office-dokumenter (DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT og PPTX)
 • Open Office-dokumenter (ODT, ODS og ODP)
 • PDF
 • Ren tekst (TXT)
 • Rikt tekstformat (RTF)
 • Bilder i formatene JPG, GIF*, PNG, BMP og TIFF

(* merk at animerte GIF-filer vil bli skrevet ut som en serie bilder.)

Opplever du problemer med å skrive ut enkelte dokumenter, kan det være nyttig å forsøke å konvertere dem til PDF-format og deretter sende dem til utskrift.

Slik sender du filer du vil skrive ut på e-post

(Framgangsmåten er her illustrert på en Android mobiltelefon, men prinsippene er de samme uavhengig av utstyr og e-post-program.)

Send det du vil skrive ut som e-post-vedlegg til mprint@uib.no (for fargeutskrift må du bruke mprintfarge@uib.no). Bare vedlegg (unntatt bildevedlegg mindre enn 5 Kb) vil bli skrevet ut. Meldingsteksten blir altså ikke skrevet ut.

(1) Finn det du vil skrive ut (i dette tilfellet et bilde). (2) Legg det ved en e-post til mprint@uib.no eller mprintfarge@uib.no. (3) Hent utskriften på en Pullprint-skriver.
Mprint-mail-1.png Mprint-mail-2.png Mprint-mail-3.png

Vi legger jevnlig inn e-post-adresser fra UiBs brukeradministrasjonssystem SEBRA. Hvis ikke systemet kjenner igjen e-post-adressen du sender fra, må du registrere deg. Se nærmere informasjon om førstegangsregistrering.

Hvis du er registrert, vil du få en e-post-melding tilbake fra mprint-systemet første gang du skriver ut.


Slik sender du filer til utskrift på https://mprint.uib.no og https://mprintfarge.uib.no

 1. Gå til https://mprint.uib.no eller https://mprintfarge.uib.no. Logg inn med ditt vanlige UiB-brukernavn og passord.
  Web-1-pålogging.png

 2. Klikk på "Browse" for å velge fil du skal skrive ut. Når du har valgt fil, klikker du "Neste".
  Web-2-pålogget.png

 3. Filen dukker opp på listen under "Mine utskriftsjobber" nederst, først med status "Venter på behandling", deretter "Skriver ut" og til slutt "Skrevet ut". (Hvis det kommer en annen status, tyder det på at noe gikk feil med overføringen til SafeCom og at filen ikke blir skrevet ut.)
  Web-4-køet.png

 4. Når filen har fått status "Skrevet ut" er den strengt tatt ikke skrevet ut, men sendt videre til SafeCom Pullprint-systemet for utskrift. Du kan nå hente utskriften på vanlig måte på en hvilken som helst skriver med SafeCom Pullprint på UiB. Se nærmere veiledning.


Slik skriver du ut en web-side med https://mprint.uib.no og https://mprintfarge.uib.no

 1. Gå til https://mprint.uib.no eller https://mprintfarge.uib.no. Logg inn med ditt vanlige UiB-brukernavn og passord.
  Web-1-pålogging.png

 2. Klikk på fanen "Webutskrift".

 3. Skriv eller kopier inn adressen til den web-siden du vil ha skrevet ut i feltet under "Nettadresse som skal skrives ut".
  Web-5-URL.png

 4. Klikk "Neste". Nettsiden kommer da inn på listen over dine utskriftsjobber. Heretter behandles den på samme måte som om du har lastet opp en fil (se fra punkt 3 over).


Spørsmål og svar

Hvordan velger jeg mellom fargeutskrift eller sort/hvitt?

Som beskrevet over, bruker du e-post-adressen mprint@uib.no eller nettsiden https://mprint.uib.no for å skrive i sort/hvitt og e-post-adressen mprintfarge@uib.no eller nettsiden https://mprintfarge.uib.no for å skrive i farge.

Du kan også sende e-post til mprint@uib.no med ordet "farge", "color" eller "colour" først i emnefeltet for å skrive ut i farge.

Kan jeg få enkeltsidig utskrift?

Ikke gjennom mprint-tjenesten. Da må du skrive ut gjennom UiBs Pullprint-tjeneste og velge enkeltsidig utskrift.

Kan jeg styre innstillinger på skriveren (stifting, papirvalg, avansert layout e.l.)?

Ikke gjennom mprint-tjenesten. Da må du skrive ut gjennom UiBs Pullprint-tjeneste og velge innstillinger i utskriftsdialogen.

Kan både studenter og ansatte bruke mprint?

Ja, alle med brukerkonto på UiB kan bruke mprint.

Kan man skrive til mprint fra kurskonto?

Ja, kurskonto kan også skrive ut. Men det vil ta noe tid (fra noen timer opp til et døgn) før en nyopprettet kurskonto er registrert i SafeCom-systemet. Etter det kan den skrive ut med mprint.

Hvor mye koster det?

Studenter betaler for utskriftene etter de vanlige prisene som gjelder for Pullprint. For ansatte belastes instituttet/avdelingen etter vanlige satser når utskriften hentes på en studentprinter eller FUTURA-printer. Det er ingen ekstra kostnad for å bruke mprint ut over disse vanlige prisene!

Hvordan kan jeg skrive ut meldingsteksten i en e-post?

For å unngå papirsløsing og unødige kostnader, skriver mprint-systemet ikke ut selve e-post-meldingen, bare vedlegg (unntatt bildevedlegg mindre enn 5 KB).

For å skrive ut meldingsteksten gjennom mprint-tjenesten, må du lagre den som en fil (f.eks. i tekst- eller rikt tekstformat) og sende denne filen. Hvis det er en kort melding kan du også ta et skjermbilde/skjermdump og skrive ut bildefilen med skjermbildet.