Forskjell mellom versjoner av «Klientdriftede maskiner»

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk
(linket til innkjøpsveil i Intranett)
 
(21 mellomliggende revisjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{WD}}
+
En '''klientdriftet maskin''' er en stasjonær eller bærbar PC som har standard oppsett fra IT-avdelingen. IT-avdelingen klientdrifter maskiner med [[Windows 10]], [[Windows 7]], [[Linux]] og [[Mac OS X]].
{{UD}}
 
En klientdriftet maskin er en stasjonær eller bærbar PC som har standard oppsett fra IT-avdelingen. IT-avdelingen klientdrifter maskiner med [[Windows XP]] og [[Linux]]. For [[Macintosh|Mac]] har ikke IT-avdelingen klientdrift, men tilbyr noen tjenester. Klientdriftede maskiner har navn i form av MinAvd123456, der tallene kommer fra siste del av IP-adresse.
 
  
 +
Klientdriftede maskiner har navn i form av ''institutt''0123123. (Tallene kommer fra "tellekortnummeret" som påføres maskinen når den kjøpes og identifiserer maskinen i regnskapssystemets anleggsregister.)
  
 
==Hvorfor klientdrift?==
 
==Hvorfor klientdrift?==
 +
* '''Effektivitet for brukeren:''' Vanlige operasjoner som å installere og konfigurere ny maskin, endre programvare og reinstallere maskin tar vesentlig kortere tid og fører til mindre problemer.
  
* '''Effektivitet for brukeren:''' Vanlige operasjoner som å sette opp/installere ny maskin, endre programvare, reinstallere maskin o.s.v. tar vesentlig kortere tid og fører til mindre problemer.
+
* '''Effektivitet for driftsorganisasjonen (IT-avdelingen):''' Klientdrift fører til mindre arbeid, og gjør at arbeidsoperasjoner kan gjøres raskere og mer effektivt. Uten standardisert klientdrift måtte IT-avdelingen hatt mange flere ansatte og/eller gitt færre/dårligere tjenester.
  
* '''Effektivitet for driftsorganisasjonen (IT-avdelingen):''' Klientdrift fører til mindre arbeid, og gjør at arbeidsoperasjoner kan gjøres raskere og mer effektivt. Uten klientdrift måtte IT-avdelingen hatt mangedoblet bemanning for å kunne tilby samme tjenestenivå.
+
* '''Sikkerhet:''' Klientdriften inneholder mange elementer som sikrer driften av maskinen: Standard innstillinger for operativsystemet med standard brannmuroppsett, definerte rettigheter for brukerkontoer, samt standard sikkerhetsprogramvare som viruskontroll. Dette er med på å styrke [[Informasjonssikkerhet|Informasjonssikkerheten]] på UiB.
  
* '''Sikkerhet:''' Klientdriften inneholder mange elementer som sikrer driften av maskinen: Standard brukerkontoer og rettigheter, standard brannmuroppsett, standard viruskontroll m.m. Dette er med å styrke IT-sikkerheten på UiB.
 
  
 
==Oppsett av ny maskin==
 
==Oppsett av ny maskin==
 +
Når en ny maskin kjøpes inn (eller en eksisterende maskin skal innlemmes i klientdrift), installeres et standard systemoppsett, ofte kalt ''image''.
  
Når en ny maskin kjøpes inn (eller en ekssiterende maskin skal innlemmes i klientdrift), installeres et standard systemoppsett, ofte kalt ''image''.
+
Systemoppsettet lastes inn fra en tjenermaskin på nettet. Dette må gjøres av IT-avdelingen. Du må derfor alltid kontakte IT-avdelingen når du har fått en ny PC.
 +
 
 +
Systemoppsettet inneholder operativsystemet med nødvendig driverprogramvare,  grunnleggende innstillinger. I tillegg påføres en del flere innstillinger med administrasjonsverktøy når PC-en startes på nettet.
  
Systemoppsettet lastes inn fra en tjenermaskin på nettet. Dette må gjøres av IT-avdelingen. Du må derfor alltid kontakte IT-avdelingen når du har fått en ny PC.
 
  
Systemoppsettet inneholder operativsystemet med drivere og grunnleggende innstillinger. I tillegg påføres en del flere innstillinger med administrasjonsverktøy når PC-en startes nettet.
+
==Endringer i oppsett og programvare ==
 +
Klientdriftende maskiner administreres i stor grad over nettet ved hjelp av spesielle verktøy. Dette er blant annet  [[Active Directory - AD]] (AD) for Windows og Puppet for Linux og Mac. Det betyr at mange endringer maskinene kan utføres mye raskere og med mindre problemer.
  
==Endringer i programvare, oppsett o.l.==
+
Programvare installeres til den enkelte PC med ferdige "pakker" som distribueres ved hjelp av administrasjonsverktøyene. For å legge til eller fjerne programmer, kontakter du bare IT-avdelingen, som ordner dette. [[Programvare for klientdriftede maskiner|Les mer om programvare for klientdriftede maskiner]]
  
Klientdriftende maskiner fjernstyres i stor grad med administrasjonsverktøy (for Windows stort sett Windows Active Directory (AD), for Linux stort sett BMC Configuration Manager (Marimba)). Det betyr at mange operasjoner kan utføres automatisk. Det gjelder f.eks. installasjon av programvare, som skjer med ferdig "pakkede" programmer som distribueres v.hj.a. administrasjonsverktøyene til den enkelte PC. Hvis du skal legge til eller fjerne programmer, kontakter du bare IT-avdelingen som ordner dette.
 
  
==Ved problemer: Reinstallasjon!==
+
==Reinstallasjon er ofte løsningen==
 +
Alle PC-er må før eller siden reinstalleres. Særlig windowsmaskiner blir etter hvert mer ustabile og trege i bruk.
  
Alle PC-er må før eller siden reinstalleres. Særlig Windows-PC-er blir etter kortere eller lengre tid ustabile og trege.
+
"Reinstallasjon" innebærer at maskinen installeres fra bunnen av som da den var ny. Med klientdrift er dette en enkel og rask operasjon, fordi hele PC-ens operativsystem, oppsett og programvare kommer fra administrasjonsverktøy eller tjenermaskiner i nettverket. Programvare som på forhånd var installert via administrasjonsverktøyet, blir ved reinstallasjon automatisk lagt til på ny via de ferdige installasjonspakkene.
  
"Reinstallasjon" innebærer at maskinen installeres fra bunnen av som da den var ny. Med klientdrift er dette en enkel og rask operasjon, fordi hele PCens system, programvare og oppsett kommer fra administrasjonsverktøy eller tjenermaskiner i nettverket.
+
På bærbare vil reinstallasjon i mange tilfeller kunne gjøres uten å røre D-stasjonen. Om hele disken må reinstalleres, tar vi sikkerhetskopi først. Merk at ved ødelagt harddisk, vil dette kanskje ikke være mulig. Pass derfor på at du har tatt vare på viktige data.
  
  
==Se også:==
+
==Lenker==
 
* [[Serviceerklæring fra IT-avdelingen|serviceerklæringens]] vedlegg om [[Beskrivelse av tjenesten installasjon og drift av klientmaskin|tjenesten installasjon og drift av klientmaskin]].
 
* [[Serviceerklæring fra IT-avdelingen|serviceerklæringens]] vedlegg om [[Beskrivelse av tjenesten installasjon og drift av klientmaskin|tjenesten installasjon og drift av klientmaskin]].
 
* [[Medium:Temaserie it nr3 2010 pc ved UiB.pdf|Pc ved UiB, nr. 3 i IT-avdelingens temaserie, publisert august 2010]]
 
* [[Medium:Temaserie it nr3 2010 pc ved UiB.pdf|Pc ved UiB, nr. 3 i IT-avdelingens temaserie, publisert august 2010]]
 
* [https://intranett.uib.no/uPortal/Link?id=5444 innkjøpsveiledning] (krever pålogging til Intranett.uib.no)
 
* [https://intranett.uib.no/uPortal/Link?id=5444 innkjøpsveiledning] (krever pålogging til Intranett.uib.no)
 +
* [[Synkronisering av hjemmeområde til bærbare PC-er med Windows 7 ("offline files")]]
 +
* [[Fjerninstallasjon av Windows 7]]
  
[[Kategori:Linux]]
+
[[en:Managed computers]]
[[Kategori:Windows]]
 
[[Kategori:Linux]]
 
[[Kategori:Windows]]
 

Nåværende revisjon fra 12. jul. 2018 kl. 09:59

En klientdriftet maskin er en stasjonær eller bærbar PC som har standard oppsett fra IT-avdelingen. IT-avdelingen klientdrifter maskiner med Windows 10, Windows 7, Linux og Mac OS X.

Klientdriftede maskiner har navn i form av institutt0123123. (Tallene kommer fra "tellekortnummeret" som påføres maskinen når den kjøpes og identifiserer maskinen i regnskapssystemets anleggsregister.)

Hvorfor klientdrift?

  • Effektivitet for brukeren: Vanlige operasjoner som å installere og konfigurere ny maskin, endre programvare og reinstallere maskin tar vesentlig kortere tid og fører til mindre problemer.
  • Effektivitet for driftsorganisasjonen (IT-avdelingen): Klientdrift fører til mindre arbeid, og gjør at arbeidsoperasjoner kan gjøres raskere og mer effektivt. Uten standardisert klientdrift måtte IT-avdelingen hatt mange flere ansatte og/eller gitt færre/dårligere tjenester.
  • Sikkerhet: Klientdriften inneholder mange elementer som sikrer driften av maskinen: Standard innstillinger for operativsystemet med standard brannmuroppsett, definerte rettigheter for brukerkontoer, samt standard sikkerhetsprogramvare som viruskontroll. Dette er med på å styrke Informasjonssikkerheten på UiB.


Oppsett av ny maskin

Når en ny maskin kjøpes inn (eller en eksisterende maskin skal innlemmes i klientdrift), installeres et standard systemoppsett, ofte kalt image.

Systemoppsettet lastes inn fra en tjenermaskin på nettet. Dette må gjøres av IT-avdelingen. Du må derfor alltid kontakte IT-avdelingen når du har fått en ny PC.

Systemoppsettet inneholder operativsystemet med nødvendig driverprogramvare, grunnleggende innstillinger. I tillegg påføres en del flere innstillinger med administrasjonsverktøy når PC-en startes på nettet.


Endringer i oppsett og programvare

Klientdriftende maskiner administreres i stor grad over nettet ved hjelp av spesielle verktøy. Dette er blant annet Active Directory - AD (AD) for Windows og Puppet for Linux og Mac. Det betyr at mange endringer på maskinene kan utføres mye raskere og med mindre problemer.

Programvare installeres til den enkelte PC med ferdige "pakker" som distribueres ved hjelp av administrasjonsverktøyene. For å legge til eller fjerne programmer, kontakter du bare IT-avdelingen, som ordner dette. Les mer om programvare for klientdriftede maskiner


Reinstallasjon er ofte løsningen

Alle PC-er må før eller siden reinstalleres. Særlig windowsmaskiner blir etter hvert mer ustabile og trege i bruk.

"Reinstallasjon" innebærer at maskinen installeres fra bunnen av som da den var ny. Med klientdrift er dette en enkel og rask operasjon, fordi hele PC-ens operativsystem, oppsett og programvare kommer fra administrasjonsverktøy eller tjenermaskiner i nettverket. Programvare som på forhånd var installert via administrasjonsverktøyet, blir ved reinstallasjon automatisk lagt til på ny via de ferdige installasjonspakkene.

På bærbare vil reinstallasjon i mange tilfeller kunne gjøres uten å røre D-stasjonen. Om hele disken må reinstalleres, tar vi sikkerhetskopi først. Merk at ved ødelagt harddisk, vil dette kanskje ikke være mulig. Pass derfor på at du har tatt vare på viktige data.


Lenker