Forskjell mellom versjoner av «Innkjøpsveiledning for hodesett og kamera»

Fra IT-hjelp UiB
Linje 42: Linje 42:
  
 
Anbefalte hodesett, avhengig av bruksområde:
 
Anbefalte hodesett, avhengig av bruksområde:
* Trådløst DECT-headset: Jabra PRO 9465/9470  
+
* Trådløst DECT-headset: Jabra PRO 9465/9470 [https://shop.itello.no/jabra-pro-9465-duo-headset/cat-p/c/p3246713/l_en] [https://shop.itello.no/jabra-pro-9470/cat-p/c/p2615988/l_en]
* Trådløst Blåtann-headset: Plantronics C710/720 [https://shop.itello.no/plantronics-c720-m-usb-bluetooth-blackwire/cat-p/c/p7273005/l_en]
+
* Trådløst Blåtann-headset: Plantronics C710/720 [https://shop.itello.no/plantronics-c720-m-usb-bluetooth-blackwire/cat-p/c/p7273005/l_en][https://shop.itello.no/plantronics-c710-usb-bluetooth-blackwire/cat-p/c/p5509999/l_en]
 +
* Kablet: Logitech USB H650 [https://shop.itello.no/logitech-usb-headset-stereo-h650e/cat-p/c/p5894913/l_en]

Revisjonen fra 30. des. 2019 kl. 15:15

Skype for Business logo-transparent-background.png

Innledning

Innkjøp av headsett og webkamera for bruk til PC/Mac er nå en del av datatilbehørsavtalen. Se Innkjøpsveiledning for annet IT-utstyr for mer informasjon om gjeldende leverandør.

Skal du gjennomføre samtaler fra PC så anbefaler vi sterkt at du bruker hodesett, ikke datamaskinens innebygde høyttaler og mikrofon. Lyden i andre enden blir svært mye bedre, du får lettere for å fokusere på samtalen du er i og faren blir svært mye mindre for forstyrrelser av typen feedback (piping) og ekko på samtalen. Også kamera er det for å hjelpe din samtalepartner til en bedre opplevelse, samtidig som det er lettere å få fram poenger når man også har kroppsspråk tilgjengelig som verktøy.

Generelt så skal alt utstyr som kobles til PC med USB fungere. Har du en moderne PC eller MAC, se etter "USB-C" som tilkobling, har du en veldig gammel PC eller MAC kan det hende du får utfordringer med kamera og annet utstyr som har "USB 3" oppgitt. IT-avdelingen har allikevel testet en del utstyr som vi vet fungerer og som vi vet finnes i stort volum ved UiB og derfor er velprøvd. Dette er de sikreste valgene.

Webkamera

Det er ett såkalt "webcam"/nettkamera på listen, laget primært for å sette oppå en vanlig PC-skjerm for personlig bruk. For kamera til møterom, se egen veiledning. Moderne bærbare PC-er vil ha et innebygget kamera som er godt nok til de fleste behov så det anbefalte kameraet er for å gi en kommunikasjonsløsning for stasjonære PCer til personlig bruk fra arbeidsplassen. Som løst kamera på egen PC-skjerm anbefales [1] Logitech 925e,

Hodesett for deg med ordinære behov

UiB har standardisert på Plantronics Blackwire som hodesett for ansatte. Dette er gode og komfortable hodesett, med kabel til PCen som fungerer utmerket til normalt daglig bruk. Det er to modeller, C3210 med én klokke og C3220 med to klokker og stereo-lyd. Hver av disse finnes igjen i to typer, TYPE A (vanlig USB-plugg) og TYPE C (USB-C-plugg)

Disse hodesettene anbefales ikke hvis du:

  • Har jevnlige videomøter på mer enn 30-45 minutter fra egen PC.
  • Bruker telefonen til mer enn 3-4 samtaler for dagen.
  • Sitter i åpent landskap eller i støyende miljø og telefonerer.

Dette er hodesettene som deles ut i forbindelse med omleggingen til Skype for Business som telefoniløsning og første gangs kjøp dekkes av sentrale midler. Senere kjøp av disse eller mer avanserte hodesett må betales av den enkelte avdeling. Per 31/12-19 har IT-avdelingen fortsatt en del av disse igjen på lager som kan hentes selv i 2. etg, Nygårdsgaten 5.

I UiBs software center ligger programvaren ”Plantronics HUB” som anbefales installert på din PC. Denne oppdaterer innebygd programvare på hodesettene slik at man til enhver tid har full funksjonalitet; den lar deg også velge standardinnstillinger for lyd.

Hodesett for deg med større behov

Har du behov som gjør at du trenger et dyrere hodesett er det viktig å tenke nøye gjennom hva du ser etter. Det første å tenke gjennom er om du vil ha én eller to klokker og om du trenger trådløst hodesett. Det er ofte slik at man ikke vet hva man vil trenge før man har forsøkt den nye arbeidshverdagen med Skype for Business, og kanskje i et nytt kontorlandskap. Det kan være nyttig å bruke litt tid, før man går til innkjøp av andre hodetelefoner med støykansellering eller liknende.

  • To klokker er bra i landskap eller for de som gjerne hører på musikk mens de jobber. Det skaper en illusjon av enerom.
  • Én klokke foretrekkes gjerne av aktive telefonbrukere med enekontor eller i resepsjon der man veksler mye mellom telefon og å møte folk. De gir bedre kontakt med sine omgivelser.
  • Trådløst koster en del ekstra. De som primært har glede av det er folk som beveger seg mye i arbeidet (skuffer, hyller, reiser seg, setter seg...) eller som har rotete skrivebord (kabler har da lett for å være under masse rot).
  • Kablet er rimeligere. Det er også færre feilkilder når noe ikke virker, sett fra et stabilitets- og brukerstøtte perspektiv.

Det finnes to løsninger for trådløse hodesett, DECT og bluetooth. Man må velge det førstnevnte hvis hodesettet skal brukes til et tradisjonelt telefonapparat. DECT egner seg ikke for musikk og UiB kjenner ikke til modeller som har god lydskjerming. Derimot så har de svært god rekkevidde, så de egner seg for brukere som beveger seg mens de snakker i telefon, enten det er for å hente kaffe eller for å gå inn på stillerom i tilknyttede arealer for å gjennomføre en samtale. For de flestes behov er bluetooth den greieste trådløs-løsningen, denne lar deg enkelt koble til både mobil, PC og nettbrett, støtter musikk med grei kvalitet og fungerer greit så lenge du er innen 4-5 meter fra din PC.

Merk at med bluetooth-hodesett følger det med en liten USB-dongle som kan plugges i PCen. Denne anbefales brukt, spesielt hvis du skal spille musikk, for å få bedre båndbredde på lyden. Den kan være imidlertid være lett å miste, og koster en del å erstatte.

For hodesett fra Jabra eller Plantronics anbefales det at man installerer tilhørende programvare fra software center for å holde innebygd programvare oppdatert og kunne stille inn til eget bruk.

Anbefalte hodesett, avhengig av bruksområde:

  • Trådløst DECT-headset: Jabra PRO 9465/9470 [2] [3]
  • Trådløst Blåtann-headset: Plantronics C710/720 [4][5]
  • Kablet: Logitech USB H650 [6]