Forskjell mellom versjoner av «Informasjon til forelesere»

m
m
Linje 7: Linje 7:
 
===Hvordan bestille rom===
 
===Hvordan bestille rom===
 
Alle institutter og avdelinger på UiB har tilgang til UiBs rom-booking-system. Kontakt din lokale rombestiller eller administrasjonen på ditt institutt/din avdeling for å bestille rom. Se [http://rom.uib.no/ rom.uib.no].
 
Alle institutter og avdelinger på UiB har tilgang til UiBs rom-booking-system. Kontakt din lokale rombestiller eller administrasjonen på ditt institutt/din avdeling for å bestille rom. Se [http://rom.uib.no/ rom.uib.no].
 +
 +
Informasjon om hvilket utstyr som finnes i undervisningsrommene finner du i [http://rom.app.uib.no/rominfo/ denne oversikten]
  
 
===Hvordan komme seg inn i rommet===
 
===Hvordan komme seg inn i rommet===

Revisjonen fra 4. jan. 2011 kl. 18:07

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 4.01.2011 av St08807 . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.

(Innholdet på denne siden skal bli en folder som kan deles ut til forelesere. Skal kort oppsummere den viktigste informasjonen man trenger for å bruke utstyr i UiBs undervisningsrom, både for UiBs egne ansatte og for eksterne forelesere. For mer utfyllende informasjon henvises det bl.a. til Informasjon_om_undervisningsrom.)

Tilgang til rom

Hvordan bestille rom

Alle institutter og avdelinger på UiB har tilgang til UiBs rom-booking-system. Kontakt din lokale rombestiller eller administrasjonen på ditt institutt/din avdeling for å bestille rom. Se rom.uib.no.

Informasjon om hvilket utstyr som finnes i undervisningsrommene finner du i denne oversikten

Hvordan komme seg inn i rommet

Tilgangsrutiner varierer fra sted til sted. Det viktigste er derfor å gjøre seg kjent med rutinene for rommet du skal bruke. Mange steder er lokalene åpne på dagtid, men stenges f.eks. kl 16 eller 18. Hvis du skal bruke rom utenom arbeidstiden må du undersøke hva som gjelder her.

Bruk av fastmontert UiB-PC

Ansatte og studenter ved UiB kan logge inn på PC-en med sin vanlige brukerkonto og passord. Merk at ansatte må velge domene "UiB", mens studenter må velge "Student". Noen ganger står domenet på "UiB", andre ganger på "Student", så husk å sjekke dette.

Forelesere som ikke har konto på UiB, må få opprettet "kurskonto", se om kurskonto. Alle UiB-ansatte kan opprette slik kurskonto. Det er naturlig at en ansatt ved instituttet/avdelingen som inviterer foreleseren, genererer kontoen. Ved pålogging med kurskonto, må du velge domenet "Student".

I enkelte møterom kan det finnes fastmontert UiB-PC som ikke tillater pålogging med student-/kurskonto.

Bruk av egen PC

Tilkobling for å få bilde på projektor (videokanon)

Det skal finnes en kontakt eller kabel for tilkobling til egen (bærbar) PC. Plugg denne inn i din PC. Hvis det mangler kabel, kan PC-vakten tilkalles for å finne en kabel.

Noen bærbare PC-er, spesielt Mac, har ikke standard videokontakt (VGA) innebygd, men trenger en overgangskabel. Hvis din maskin trenger en slik overgangskabel til VGA, bør du alltid ta med det selv.

Man må velge riktig kilde ("laptop", "PC2" e.l.) på styringspanelet i rommet for å få bilde fra bærbar PC på projektoren.

Merk at de fleste PC-er ikke automatisk viser bilde på ekstern projektor selv om den er riktig koblet til! Man må gjerne trykke på en spesiell tast eller tastekombinasjon for å få bilde på projektoren. Gjør deg kjent med denne funksjonen på din PC!

Tilkobling for å få lyd på høyttalere

Det skal finnes en kontakt eller kabel for tilkobling til egen (bærbar) PC. Plugg denne inn i din PCs lydutgang.

Hvis du har koblet til og det likevel ikke kommer lyd fra PC-en:

 1. Sjekk om det er lyd i PC-en når kabelen ikke er koblet til. Hvis ikke, sjekk lydinnstillingene på din PC (se egen veiledning på (burde vært en egen wiki-side Hva gjør jeg når jeg ikke får lyd fra PC-en).)
 2. Sjekk at kabelen står i riktig kontakt i PC-en. (Kontakten for ekstern mikrofon er lik lydutgangen, så det er lett å ta feil!)
 3. Sjekk voluminnstillingen på styringspanelet i rommet.

Tilkobling til nett

Alle undervisningsrom skal ha en ledig nettverkskontakt for "Auditorienett", vanligvis merket med "AUD". Her får du direkte tilkobling til internett.

Du kan de fleste steder bruke trådløst nett (UiB-nett eller EDUROAM). Trådløst nett er ikke tilgjengelig i alle UiBs lokaler. Se veiledning på [https://it.uib.no/Trådløst_datanett].

Andre tilkoplingsmuligheter

I mange rom tilbys følgende:

 • Composite Video
 • S-Video
 • Phono-kontakter for lyd (høyre og venstre)

Du må selv ha med kabler og eventuelle overganger for å kople eget utstyr til disse kontaktene.

Kontrollpanelet

All styring av AV-utstyr gjøres fra kontrollpanelet i rommet. Det er enten knappepanel eller touch-panel (berøringsskjerm) montert i kateter, skap eller kabelkanal i rommet.

Det skal ikke brukes fjernkontroll eller betjeningsknapper på projektor!

På kontrollpanelet styrer du:

 • Slå projektor på og av
 • Valg av kilde (mellom ulike PC-tilkoplinger, videospiller e.l.)
 • Lydvolum
 • I noen større undervisningsrom kan også belysningen styres fra kontrollpanelet

Riktig bruk av utstyret

 • Bruk mikrofon i rom der dette finnes! Ikke minst for å få lyd i teleslynge for hørselshemmede.
 • Ikke flytt på kateter som har utstyr montert! Kabler/kontakter kan løsne eller bli ødelagt.
 • Ta kontakt med PC-vakt hvis du får problemer. Ikke prøv å flytte kabler, koble om e.l. selv!

Etter bruk:

 • Logg ut, men la PC-en stå på.
 • Slå av projektor (trykk "Off", "Avslutt" e.l. på styringspanelet).
 • Slå av og legg på plass/levér tilbake trådløs mikrofon.
 • Husk å ta med eget utstyr, egne kabler o.l. når du forlater rommet.

Hvis du trenger hjelp

 • PC-vakten kan hjelpe med bruk av data- og AV-utstyret. Brukerstøtte i undervisningsrom
 • Det skal finnes en plakat i rommet med telefonnummer til PC-vakten.
 • Skal vi ha vakttelefonnummeret med ?
 • Hvis du skal forelese i et ukjent rom, er det lurt å være tidlig ute eller ta en tur innom rommet på forhånd for å gjøre seg kjent med utstyret. Avtal eventuelt tid med PC-vakten for en demonstrasjon av utstyret i rommet. Det gjelder spesielt hvis du har spesielle tekniske hjelpemidler som skal brukes.
 • Hvis du oppdager feil eller avvik i undervisningsrom, ber vi om at du melder fra! Se [1].


Hvis du ikke får kontakt med PC-vakt, ring IT-avdelingens vakttelefon for undervisningsrom: (555) 88587

http://it.uib.no/Undervisningsrom