Forskjell mellom versjoner av «E-post på mobiltelefon»

Fra IT-hjelp UiB
Linje 29: Linje 29:
  
  
: ==Oppsett av mobiltelefon mot Exchange ==
+
==Oppsett av mobiltelefon mot Exchange ==
  
 
Dette er stort sett for ansatte som på pc-en leser e-post i Outlook eller Evolution (Linux)
 
Dette er stort sett for ansatte som på pc-en leser e-post i Outlook eller Evolution (Linux)

Revisjonen fra 3. jan. 2013 kl. 16:28


Er du ansatt med epost under Outlook/Exchange må du alltid følge anbefalingene til IT-avdelingen for Exchange.


Men har du tradisjonell unix-konto som ansatt eller student så står du langt friere. UiB støtter BYOD (bring your own device) og de fleste har etterhvert egen datamaskin, være seg Windows, Mac eller Linux, og mange også flere håndholdte enheter som mobiltelefon, nettbrett eller hva det kalles nå. Slike enheter har oftest et epostprogram som du vil kunne bruke mot serveren på UiB - istedetfor å bruke det gammelmodige https://webmail.uib.no

Men det finnes veldig mange programmer så det er vanskelig å kunne gi deg en eksakt oppskrift på hvordan programmet skal settes for å lese og sende epost vha din konto på UiBs servere. Det er imidlertid ikke så veldig mange ting som må settes, så klikker du litt omkring så finner du sikkert hvor disse verdiene skal settes og lagres på din enhet.

I alle oppsett er ditt brukernavn det samme som på UiB, kanskje tre bokstaver og tre tall eller muligens bare fem bokstaver, ikke putt inn @ eller annet tull. Du må også velge at SSL alltid skal være forhåndsvalgt, men er det spørsmål om ytterligere sikkerhet som kerberos e.l. må du du ikke velge det.

For innkommende epost må du velge IMAP og for all del unngå POP(3). Den innkommende serveren er imap.uib.no (både for studenter og ansatte). Om du har sørget for at SSL er valgt, vil det forhåndsvalgte portnummeret være 993 - du må forsikre deg om at det er satt riktig.

Den utgående serveren (SMTP) må være smtp.uib.no (både for studenter og ansatte). Her må du sørge for at det krysses av for autentiserte forsendelser og du kan velge å bruke samme brukernavn og passord som for innkommende. Det er viktig at portnummeret for SMTP/utgående for smtp.uib.no er satt til 465 og at SSL er forhåndsvalgt, for at du skal unngå problemer på hoteller, flyplasser mv.

Klikk ferdig og enheten skulle være klar for bruk.


Det er mulig å lese UiB-e-posten på din mobiltelefon så lenge denne støtter e-post mot IMAP eller Exchange. Hvis du har en mobiltelefon som ikke er supportert av eller kjøpt via IT-Avdelingen (se innkjøp av mobiltelefon), så kan vi desverre ikke hjelpe med å sette opp e-posten på denne. Prøv eventuelt din leverandør eller søk på Internett. Alternativt kan du kanskje lese og sende e-post via nettleseren.
På mange telefoner blir du bedt om å oppgi e-postserver og domene når du setter opp e-posten.
E-postserveren for Exchange (om du bruker Outlook/Evolution) er: kalender.uib.no
E-postserveren for unix med IMAP/POP (om du bruker Thunderbird eller webmail) er: imap.uib.no
Domenet er: uib.no


Oppsett av mobiltelefon mot Exchange

Dette er stort sett for ansatte som på pc-en leser e-post i Outlook eller Evolution (Linux)

Oppsett av mobiltelefon mot Unix/IMAP

Dette er stort sett for deg som på pc-en leser e-post i Thunderbird eller webmail.uib.no.