Billy

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 28. des. 2018 kl. 09:44 av Kbo041 (diskusjon | bidrag) (overskrifter og noe flytting av avsnitt.)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Hva er Billy

Billy er en tjeneste for rimelig langtidslagring av data. Det er ment som en plass man lagrer data man vil ta vare på lenge og «glemmer de». Det vil være høyere aksess-tid på filer enn man er vant med (gjerne noen minutter), og det vil være ødeleggende for tjenesten hvis man stadig vekk skal aksessere filer her – det er altså veldig viktig at den blir brukt til det den er ment til. F.eks. rådata fra forskningsprosjekter, videoopptak og annet som man må ta vare på i lang tid, men som er ferdig prosessert. Det er også ikke heldig med veldig masse småfiler, så hvis du har det bør de pakkes ned med tar/zip/rar eller lignende før du legger det inn på langtidslagringen. Alle filer som lagres må være over 4mb - mindre filer må pakkes ned i større mengder med zip/rar/tar e.l..

Hvordan fungerer Billy

Tjenesten fungerer som en vanlig fil-share som kan aksesseres via SMB (Windows/Mac) eller NFS (Linux) som alle andre fellesområder og prosjektområder. I bakgrunnen på tjenesten flyttes filene ut på tape, usynlig for deg som bruker, og når du vil åpne eller kopiere en fil må den hentes ut fra tape i bakgrunnen, noe som gjør at det tar litt tid fra du åpner eller kopierer filen. Hvis du vet at du trenger tilbake mange filer eller et helt mappe-hierarki kan det meldes inn via https://bs.uib.no/ og så vil vi hente det ut for deg på forhånd, slik at det er kjapt å bruke når du trenger det.

Alle data du lagrer blir automatisk flyttet ut på tape i bakgrunnen ganske umiddelbart. I tillegg blir dataene sikkerhetskopiert opp først en gang i samme tape-robot, og deretter speilet til en annen tape-robot. Dataene vil altså ligge lagret 3 ganger, i to roboter på 2 forskjellige lokasjoner. De skal dermed være trygge mot det meste, og er ment som en trygg plass å ta vare på data over lang tid.

Merk at i backup er det kun siste versjon av filen (ikke tidligere versjoner av samme fil) og slettede filer ligger i backup i 1 måned etter de er slettet før de forsvinner.

Hva koster Billy

Prisen på tjenesten er for tiden 250 kroner per tb per år. Tjenesten selges i biter på 50tb. Enheten du tilhører faktureres halvårlig ut fra bestilt volum. Trenger du mer plass åpner du en sak på https://bs.uib.no/ og vi vil ganske umiddelbart tildele deg mer plass.

Hvordan komme igang med Billy

For å få tildelt et område på Billy kan du opprette en sak via https://bs.uib.no/ og oppgi:

  • Navn på området
  • Tilhørighet (stedkode/prosjekt)
  • Brukernavn på de som skal ha tilgang
  • Størrelse på området (selges i biter på 50tb)
  • Om du vil ha tilgang fra Windows/Mac (SMB) eller Linux (NFS)