Skrivebord.uib.no og Jeg vil bidra: Forskjell mellom sider

Fra IThjelp
(Forskjell mellom sider)
Ingen redigeringsforklaring
 
m (Vil du bidra? flyttet til Jeg vil bidra: Tilsvarende på engelsk og norsk. Intuitivt og brukerrettet, passer bra på norsk og engelsk.)
 
Linje 1: Linje 1:
Hjemmekontor.uib.no er en hjemmekontorløsning for Universitetet i Bergen basert på terminalserver. Serveren er en Windows 2003 Server med Citrix MetaFrame, de viktigste publikasjonene som distribueres her er MS Office 2003 med Outlook, Word, Excel, PowerPoint.
== Hvordan kan jeg bidra? ==


Du kan koble deg mot serveren med ICA-klient eller vha Remote Desktop Connection (RDP) om du benytter Windows XP din datamaskin. ICA-klienten kan være fordelaktig  hvis datalinjen du sitter ikke er rask. RDP kan hjelpe til å unngå problemene enkelte har med ICA-klienten.
Ønsker du å bidra til at dette blir et mer nyttig nettsted, kan du oppdatere sider og opprette nye sider med informasjon om IT for UiB-brukere. Er du usikker hva som bør endres eller hvordan, kan du også legge inn en kommentar [[diskusjonssiden]] via lenken for dette øverst på aktuell side. Da kan noen med relevant kunnskap ta oppfordringen.


OBS! Du vil også se ikoner for administrative systemer du har tilgang til, disse vil kun fungere hvis du sitter på en maskin som har tilgang.
Ikke vær redd for å redigere sider - alle UiB-ere kan redigere, og vi oppfordrer til at du bidrar med nyttig informasjon! Finn noe som kan forbedres, enten i innhold, grammatikk eller formatering, og fiks det!


Merk at du logger på med din Windows-konto i UIB-domenet, ikke Unix-konto:
Du kan ikke ødelegge IT-hjelp it.uib.no. Alt kan fikses eller forbedres senere. Så sett i gang, rediger en side og vær med på å gjøre dette til en god kilde for informasjon om [[Tjenester fra IT-avdelingen|IKT-tjenester]] ved Universitetet i Bergen!


== Gjør din første endring nå! ==


==Hvordan få tilgang==
#Gå til [[Sandkassen]] og klikk på lenken (oppe til høyre) for å redigere.
#Skriv et eller annet, prøv gjerne ut noen av redigeringsknappene
#Klikk lagre siden for å lagre endringen din ...eller «forhåndsvisning» for å se hvordan de blir seende ut.


Før du kan bruke Hjemmekontor.uib.no, må en person med anvisningsmyntighet for din avdeling/institutt (avdelingsleder, kontorsjef e.l.) gi melding til IT-avdelingen om at du skal ha slik tilgang. Vi ber om at slik melding blir gitt til BRITA, brukerstøtte ved IT-avdelingen.
'''Tips for redigering:'''
Ekstra funksjonalitet er tilgjengelig (via editoren WikEd) i følgende nettlesere:
- [[Firefox]], andre nettlesere fra [http://www.mozilla.org Mozilla], [http://www.apple.com/safari/ Safari] og [http://www.google.com/chrome Chrome].
Dette må slås på via dine personlige innstillinger øverst -> skillearket Tilleggsfunksjoner.


(Grunnen til at vi ønsker godkjenning for å gi tilgang, er at bruk av tjenesten krever en tilgangslisens.)
Finner du en side som du mener du kan forbedre, klikk på skillearket for å '''redigere''' oppe til høyre. Finnes ikke en passende side for det du vil bidra med, kan du skrive inn ønsket sidenavn i søkefeltet og trykke enter. Du vil da få mulighet til å opprette siden. Du må logge inn med ditt brukernavn og passord ved UiB for å få lov til å opprette nye sider eller endre eksisterende sider.


Forslag til forbedringer kan du legge inn via lenken for '''diskusjon''' på hver enkelt side. Det går også an å kontakte noen som har opprettet en annen relevant side. Hver side har egen side for diskusjon av innholdet på siden. Historien med hvem, hva og når for alle endringer er også tilgjengelig for hver side.


==Pålogging med ICA-klient==
Selve redigeringen av en side er også ganske lett. Du kan skrive innhold som ren tekst. Men legg merke til at du trenger en helt åpen linje for ett enkelt linjeskift. For tekstformatering brukes noen spesielle koder som kan minne om [[html]] (som brukes i "vanlige" vevsider), men er enklere. Disse kodene trenger man ikke lære utenat, da knapperaden over redigeringsvinduet inneholder det man vanligvis trenger. Mer avanserte wiki-brukere kan i tillegg bruke blant annet html og [[CSS]], men wikien har eget UiB-oppsett for utseende, som normalt ikke bør fravikes. Det er også lenke for [[Hjelp:Hjelp|hjelp til endring]] nederst i endringsmodus. Retter du skrivefeil, endrer tekstformatering eller lignende, kan du hake av for ''Mindre endring'' før du lagrer.


ICA-klient: Pålogging mot HJEMMEKONTOR med sikker oppkobling (https)
'''Ser du noe som mangler eller kunne vært forbedret? Ikke vær redd for å foreslå eller gjøre endringer. Det er lett å endre tilbake om det skulle bli feil.'''


{{ADM}}


Dersom du har problemer med å få installert ICA-klienten automatisk kan du gøre det manuelt ved å klikke her (kun for Windows!).
[[Kategori:Hjelpesider]]
 
[[Kategori:IT-hjelp]]
Ved spørsmål: Åpne filen, ICA-klienten bli installert på maskinen din, følg instruksene:
 
[[Fil:icaOK.gif]]
 
 
==Pålogging med RDP==
 
For å logge på hjemmekontor-serveren med RDP velger du
 
Start | Programs | Accessories | Communication | Remote Desktop Connection
 
eller
 
Start | Programmmer | Tilbehør | Kommunikasjon | Tilkobling til eksternt skrivebord
 
 
Logg på hjemmekontor.uib.no med ditt bruker-navn og passord mot UIB-domenet:
 
[[Fil:rdp.gif]]
 
 
 
Du får så opp et "skrivebord i skrivebordet" med en gul fane øverst. Når du vil koble deg fra, velger du "Logg off brukerid" Fra Start-menyen, og sesjonen avsluttes.
 
Dersom du har problemer med hjemmekontor-løsningen kan du melde fra til BRITA.

Sideversjonen fra 12. mar. 2010 kl. 15:27

Hvordan kan jeg bidra?

Ønsker du å bidra til at dette blir et mer nyttig nettsted, kan du oppdatere sider og opprette nye sider med informasjon om IT for UiB-brukere. Er du usikker på hva som bør endres eller hvordan, kan du også legge inn en kommentar på diskusjonssiden via lenken for dette øverst på aktuell side. Da kan noen med relevant kunnskap ta oppfordringen.

Ikke vær redd for å redigere sider - alle UiB-ere kan redigere, og vi oppfordrer til at du bidrar med nyttig informasjon! Finn noe som kan forbedres, enten i innhold, grammatikk eller formatering, og fiks det!

Du kan ikke ødelegge IT-hjelp på it.uib.no. Alt kan fikses eller forbedres senere. Så sett i gang, rediger en side og vær med på å gjøre dette til en god kilde for informasjon om IKT-tjenester ved Universitetet i Bergen!

Gjør din første endring nå!

  1. Gå til Sandkassen og klikk på lenken (oppe til høyre) for å redigere.
  2. Skriv et eller annet, prøv gjerne ut noen av redigeringsknappene
  3. Klikk lagre siden for å lagre endringen din ...eller «forhåndsvisning» for å se hvordan de blir seende ut.
Tips for redigering:
Ekstra funksjonalitet er tilgjengelig (via editoren WikEd) i følgende nettlesere:
- Firefox, andre nettlesere fra Mozilla, Safari og Chrome.
Dette må slås på via dine personlige innstillinger øverst -> skillearket Tilleggsfunksjoner.

Finner du en side som du mener du kan forbedre, klikk på skillearket for å redigere oppe til høyre. Finnes ikke en passende side for det du vil bidra med, kan du skrive inn ønsket sidenavn i søkefeltet og trykke enter. Du vil da få mulighet til å opprette siden. Du må logge inn med ditt brukernavn og passord ved UiB for å få lov til å opprette nye sider eller endre eksisterende sider.

Forslag til forbedringer kan du legge inn via lenken for diskusjon på hver enkelt side. Det går også an å kontakte noen som har opprettet en annen relevant side. Hver side har egen side for diskusjon av innholdet på siden. Historien med hvem, hva og når for alle endringer er også tilgjengelig for hver side.

Selve redigeringen av en side er også ganske lett. Du kan skrive innhold som ren tekst. Men legg merke til at du trenger en helt åpen linje for ett enkelt linjeskift. For tekstformatering brukes noen spesielle koder som kan minne om html (som brukes i "vanlige" vevsider), men er enklere. Disse kodene trenger man ikke lære utenat, da knapperaden over redigeringsvinduet inneholder det man vanligvis trenger. Mer avanserte wiki-brukere kan i tillegg bruke blant annet html og CSS, men wikien har eget UiB-oppsett for utseende, som normalt ikke bør fravikes. Det er også lenke for hjelp til endring nederst i endringsmodus. Retter du skrivefeil, endrer tekstformatering eller lignende, kan du hake av for Mindre endring før du lagrer.

Ser du noe som mangler eller kunne vært forbedret? Ikke vær redd for å foreslå eller gjøre endringer. Det er lett å endre tilbake om det skulle bli feil.