Labview og Tilkobling til UiBs nettverk utenfra: Forskjell mellom sider

Fra ithjelp
(Forskjell mellom sider)
mIngen redigeringsforklaring
 
m (La til info om feil 868 i hui og hast)
 
Linje 1: Linje 1:
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet har sitelisens Labview noe som vil si at alle som er tilknyttet dette fakultetet kan bruke dette programmet. Det er dessverre ikke mulig å distribuere dette programmet til windowsklientdriftede pc-er ved UiB. Derfor må disse installasjonen gjøres manuelt. Linuxklienter kan få dette installert ved henvendelse til brukerstøtte.
{{BRA}}{{BRS}}{{ND}}
[[en:VPN, Virtual private network]]
For å ivareta sikkerhet, samt å ha kontroll over nettverkstrafikken som går over UiBs trådløse nettverk har IT-avdelingen valgt å satse på [http://no.wikipedia.org/wiki/VPN VPN]-tjenester basert [http://en.wikipedia.org/wiki/PPTP PPTP]. Med en VPN-oppkobling kan man også utenfor UiBs nettverk få tilgang til IT-tjenester ved UiB uten at disse trenger å vere vevbasert. Eget hjemmeområde, avdelingens fellesområde og utskriftstjenester er blant det man kan få tilgang til via VPN. VPN-oppkobling mot UiB kan brukes fra maskiner koblet til Internett f.eks. fra studentby-nett, via ADSL hjemme, via trådløsnettet på campus eller på reise.


Ansatte ved mat nat kan installere Labview på privat PC til jobbrelatert bruk. I tillegg til at en trenger en egen kode må hver installasjon registreres online for at den skal virke i mer enn 30 dager. Studenter har dessverre ikke adgang til å installere på sine private PC'er. De kan evt. laste ned Labview fra National Instruments hjemmeside og kjøre denne som demo gratis i 30 dager.


For installasjon eller tilgang til installasjonsmediet/lisensfil kan en opprette en sak på [https://bs.uib.no/ https://bs.uib.no/] eller ringe brukerstøtten på 555 84700.
== Guider for VPN-oppkobling ==
*[[VPN-oppkobling i Windows XP]]
*[[VPN-oppkobling i Windows Vista]]
*[[VPN-oppkobling i Windows 7]]
*[[VPN-oppkobling i Mac OS X Tiger]]
*[[VPN-oppkobling i Mac OS X Leopard/Snow Leopard]]
*[[VPN-oppkobling i Linux Ubuntu 9.10]]
*[[VPN-oppkobling i Linux Ubuntu 10.04]]


{{BRA}}


[[Kategori:Sitelisensprogramvare]]
== De vanligste feilkodene man kan få ved oppkobling ==
[[Kategori:Windowsprogramvare]]
*619 - "A connection to the remote computer could not be established.". Mulige forklaringer:
[[Kategori:Linuxprogramvare]]
# Brannmur- eller antivirusprogram på din maskin blokkerer porten som VPN benytter. Deaktiver disse midlertidig for å feilsøke. (NB! IT-avdelingen tilbyr gratis [[https://it.uib.no/Antivirus antivirusprogramvare.]] Vi anbefaler at du bruker dette).
[[Kategori:Statistikk- og matematikkprogramvare]]
# Bredbåndsruteren din blokkerer VPN-porten (ofte et problem med eldre Netopia-rutere). Kontakt bredbåndsleverandøren, og de vil sende deg oppskrift for hvordan du åpner port 1723 for VPN.
# Nettverket du sitter på blokkerer for VPN-trafikk. Enkelte som er på utveksling har opplevd dette. Ta i så fall kontakt med lokal IT-avdeling.
*691 - det må legges inn informasjon her om hva man må gjøre om man får denne feilmeldingen
*711 - Windows-feil, Remote Access Connection Manager er fråkopla. ''"If the Remote Access Connection Manager service has been disabled, or has been set to manual start, it may be reset to be automatically enabled using the Services Administrative Tool accessed through the Control Panel"''
*720 - I Windows 7: Klikk på nettverksikonet på oppgavelinjen nede til høyre. Høyreklikk på VPN-tilkoblingen mot UiB og velg "Egenskaper". Velg deretter fliken "Alternativer" og trykk på knappen "PPP-innstillinger" nede til venstre. Fjern haken i boksen "Aktivér LCP-utvidelser". Trykk "Ok" på boksen for PPP-innstillinger og "Ok" i vinduet for egenskaper. Restart maskinen hvis du bes om å gjøre det. Forsøk å koble til på nytt.
*800 - "Error 800: Unable to establish connection". Mulige forklaringer kommer snart.
*806 - Mogelege forklaringar kjem snart
*807 - I Windows 7: (Bruk denne dersom du har vedvarende problemer etter å ha forsøkt restart av nettverkskort/maskin) Klikk på nettverksikonet på oppgavelinjen nede til høyre. Høyreklikk på VPN-tilkoblingen mot UiB og velg "Egenskaper". Du står nå på fliken "Generelt". Endre "Vertsnavn eller IP-adresse for mål" (Øverste boks) til "vpn-uib-gw.uib.no". Trykk "Ok" i vinduet for egenskaper. Restart maskinen hvis du bes om å gjøre det. Forsøk å koble til på nytt.
*868 - "Kan ikke opprette ekstern tilkobling fordi navnet på serveren for ekstern pålogging ikke kan løses". Dette tyder på at du har et problem med den trådløse tilkoblingen til UiB-nettet, ikke med VPN-tilkoblingen. Maskinen din får trolig ikke IP-adresse. Hvis du har kontakt med det trådløse nettet skal din Wireless LAN adapter få en IP-adresse som begynner med 10 (skriv ipconfig i dos-prompt for å få opp IP-adressen). Dermed kommer du heller ikke videre med VPN. Forsøk en omstart på maskinen, eller flytt deg til en annen lokasjon for å se om dekningen er bedre der.
 
[[Kategori:VPN]]

Sideversjonen fra 1. sep. 2010 kl. 13:39

For å ivareta sikkerhet, samt å ha kontroll over nettverkstrafikken som går over UiBs trådløse nettverk har IT-avdelingen valgt å satse på VPN-tjenester basert på PPTP. Med en VPN-oppkobling kan man også utenfor UiBs nettverk få tilgang til IT-tjenester ved UiB uten at disse trenger å vere vevbasert. Eget hjemmeområde, avdelingens fellesområde og utskriftstjenester er blant det man kan få tilgang til via VPN. VPN-oppkobling mot UiB kan brukes fra maskiner koblet til Internett f.eks. fra studentby-nett, via ADSL hjemme, via trådløsnettet på campus eller på reise.


Guider for VPN-oppkobling


De vanligste feilkodene man kan få ved oppkobling

  • 619 - "A connection to the remote computer could not be established.". Mulige forklaringer:
  1. Brannmur- eller antivirusprogram på din maskin blokkerer porten som VPN benytter. Deaktiver disse midlertidig for å feilsøke. (NB! IT-avdelingen tilbyr gratis [antivirusprogramvare.] Vi anbefaler at du bruker dette).
  2. Bredbåndsruteren din blokkerer VPN-porten (ofte et problem med eldre Netopia-rutere). Kontakt bredbåndsleverandøren, og de vil sende deg oppskrift for hvordan du åpner port 1723 for VPN.
  3. Nettverket du sitter på blokkerer for VPN-trafikk. Enkelte som er på utveksling har opplevd dette. Ta i så fall kontakt med lokal IT-avdeling.
  • 691 - det må legges inn informasjon her om hva man må gjøre om man får denne feilmeldingen
  • 711 - Windows-feil, Remote Access Connection Manager er fråkopla. "If the Remote Access Connection Manager service has been disabled, or has been set to manual start, it may be reset to be automatically enabled using the Services Administrative Tool accessed through the Control Panel"
  • 720 - I Windows 7: Klikk på nettverksikonet på oppgavelinjen nede til høyre. Høyreklikk på VPN-tilkoblingen mot UiB og velg "Egenskaper". Velg deretter fliken "Alternativer" og trykk på knappen "PPP-innstillinger" nede til venstre. Fjern haken i boksen "Aktivér LCP-utvidelser". Trykk "Ok" på boksen for PPP-innstillinger og "Ok" i vinduet for egenskaper. Restart maskinen hvis du bes om å gjøre det. Forsøk å koble til på nytt.
  • 800 - "Error 800: Unable to establish connection". Mulige forklaringer kommer snart.
  • 806 - Mogelege forklaringar kjem snart
  • 807 - I Windows 7: (Bruk denne dersom du har vedvarende problemer etter å ha forsøkt restart av nettverkskort/maskin) Klikk på nettverksikonet på oppgavelinjen nede til høyre. Høyreklikk på VPN-tilkoblingen mot UiB og velg "Egenskaper". Du står nå på fliken "Generelt". Endre "Vertsnavn eller IP-adresse for mål" (Øverste boks) til "vpn-uib-gw.uib.no". Trykk "Ok" i vinduet for egenskaper. Restart maskinen hvis du bes om å gjøre det. Forsøk å koble til på nytt.
  • 868 - "Kan ikke opprette ekstern tilkobling fordi navnet på serveren for ekstern pålogging ikke kan løses". Dette tyder på at du har et problem med den trådløse tilkoblingen til UiB-nettet, ikke med VPN-tilkoblingen. Maskinen din får trolig ikke IP-adresse. Hvis du har kontakt med det trådløse nettet skal din Wireless LAN adapter få en IP-adresse som begynner med 10 (skriv ipconfig i dos-prompt for å få opp IP-adressen). Dermed kommer du heller ikke videre med VPN. Forsøk en omstart på maskinen, eller flytt deg til en annen lokasjon for å se om dekningen er bedre der.