Personlige vevsider for studenter og ansatte

Fra ithjelp
Gå til: navigasjon, søk

Alle med brukerkonto ved UiB kan lage egne vevsider på universitetet sine vevservere.

NB: Vevsider for både ansatte og studenter må være i henhold til IKT-reglementet.

Hvordan opprette vevområde

Vevområdet vil bli automatisk opprettet første gang du kobler deg til vev serveren.

Vevområdet vil bli publisert i en nettleser som http://folk.uib.no/brukernavn

Studenter: bruke samme fremgangsmåte som ansatte.

Hvordan koble til www-katalogen

Utenfor campus: Bruk VPN til å koble deg opp til UiBs nettverk.

Windows

• Høyre-klikk på "Computer" og velg "Map network drive"
  • Skriv inn " \\folk.uib.no\brukernavn
  • Hak av Connect using different credentials.
  • Finish
  • Skriv inn:
uib\brukernavn (for ansatte) eller
student\brukernavn (for studenter)
samt UiB-passordet

Linux

Bruk samme framgansmåte som for å koble til fellesområder, men benytt server folk.uib.no og ditt brukernavn som share. Evt. kan du bruke denne framgansmåten:

1. For Gnome kan du trykke Ctrl-L i filbehandleren for å få opp adressefeltet.
  2. Bruk adressen "smb://folk.uib.no/ditt_brukernavn".
  3. Logg inn med UiB-brukernavn og -passord. Bruk domenet "uib".

Mac

1. Velg "Go" fra menyen i Finder, deretter "Connect to server".
  2. Skriv inn "smb://folk.uib.no/ditt_brukernavn".
  3. Logg inn med brukernavn "uib\ditt_brukernavn" eller student\ditt_brukernavn.

Via login.uib.no

For å bruke login.uib.no (se egen side) for å koble til vevområdet, må du først bruke en av fremgangsmåtene over (for Windows, Linux eller Mac) for å få opprettet vevområdet.

Login.uib.no krever ikke at du er logget på VPN, men brukes via SSH.

Når du er logget på login.uib.no, finner du området her:

/Data/www/folk/ditt_brukernavn

Om det ikke finnes noen katalog med samme navn som ditt eget brukernavn, går det an å opprette denne selv (se under).

Lag index-fil

Når du skal gå til din personlige hjemmeside, vil nettleseren vise innholdet i filen index.html. Dersom denne filen ikke finnes, vises istedet en oversikt over filer og mapper som ligger på dette området. Det kan derfor være lurt å opprette filen index.html og bruke denne som startside. Dette gjelder både studenter og ansatte.

Redigering av vevsider

Personlige vevsider på UiBs vevtjener har begrensninger når det gjelder avanserte løsninger. Men enkel html og opplasting av bilder og lignende duger til det de fleste trenger. CSS kan også vere greitt å bruke for å styre utseende. Du kan skrive koden selv i filer med ren tekst, og overføre med SSH/FTP. Men de fleste foretrekker å bruke egne spesiallagde programmer for å lage og redigere vevsider. Slik programvare finnes også gratis eller via UiBs programvareavtaler (se sidene om programvare).

Word-html inneholder noe MS-spesifikk kode som ikke fungerer like godt i alle nettlesere, så vi vil ikke anbefale dette. Men det finnes også verktøy for å fikse slik kode.

Opprette egen katalog med kommandolinje

Om du ikke får opprettet egen www-katalog via beskrivelsene for Windows Linux eller Mac (se over), kan dette gjøres via SSH mot login.uib.no. Etter å ha logget inn, gå til katalogen folk med denne kommandoen: cd /Data/www/folk/

Denne kommandoen lister opp alle (synlige) kataloger med egenskaper:

ls -l

Finner du ikke ditt brukernavn i kolonnen lengst til høyre, kan du opprette denne med kommandoen (bytt ut ditt_brukernavn med ditt eget brukernavn):

mkdir ditt_brukernavn

List opp alle kataloger på nytt (ls -l) og sjekk at rettighetene (kolonnen lengst til venstre) er de samme som for andre kataloger. Er de ikke det, skriv denne kommandoen:

chmod 755 ditt_brukernavn

For mer info om ulike kommandoer, skriv for eksempel:

man ls

Sjekk rettighetene på nytt etterpå, eller sjekk i nettleseren at siden(e) din(e) faktisk kan leses der..

UiB har også tilgang til SSH-programvare som inkluderer ftp-programvare med grafisk brukergrensesnitt. Det betyr at du kan kopiere eller opprette kataloger med knapper eller menyer, eventuelt ved å dra og slippe.

IT-hjelp Universitetet i Bergen | IT-avdelingen
Personlige verktøy