Oppkobling mot Unix hjemmeområde fra klientdriftet Windows 7-maskin for de med nytt windows hjemmeområde

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en Tilbakemelding på denne siden?

Dette er en veiledning for brukere (ansatte ved uiB) som har fått installert klientdriftet windows 7 maskin og som i den forbindelse har fått nytt hjemmeområde på en windows server. I hovedsak skal brukerstøtte gjøre denne jobben i samarbeid med bruker og det anbefales i utgangspunktet ikke at brukere gjør dette selv så sant de ikke er helt sikker på hva de skal gjøre. For brukere så er denne veiledning ment å gi en forståelse av hvorfor enkelte får nytt hjemmeområde på en windows server i overgangen til windows 7.


Kort info

 • En del ansatte har sitt O-område (O:\ eller Documents) på en windows-server. Typiske navn er Tjalve, Skuld, Platon, Helix mm (Typisk norrøne navn). De som har O-område på Windows-server har også et tilgjengelig område på en Unix-server selv om de aldri har brukt dette. Typiske navn på Unix-servere er Voss, Hallingskeid, Takvam mm. (Navn er hentet fra Bergensbanen). NTURT også en Unix-server som var brukt tidligere men denne skal ikke brukes lenger.
 • Noen ansatte har sitt O-område (O:\ eller Documents) på en Unix-server. Disse har bare ett tilgjengelig hjemmeområde.


 • Alle som skal bruke klientfdriftet windows 7 maskin ved UiB må ha sitt O-område (O:\ eller Documents) på en Windows-server. De som fra før av har sitt O-området på en Unix-server må derfor få nytt området på en Windows-server før de kan begynne å bruke Windows 7. Dette er spesielt et problem for bærbare windows 7 maskiner med synkronisering. Det vil oppstå en del problemer dersom en synkroniserer O-område på en windows 7 bærbar maskin, dersom innlogget bruker har sitt hjemmeområde på en Unix-server.


Hva som må gjøres når en ansatt ved UiB har fått nytt hjemme område på en windows-server

Først må en koble opp det gamle Unix-området og tilorde det bokstaven W. Dette gjørs på følgende måte:


 • Gå inn på Computer via Start-menyen


Startcomputer.jpg • I dette tilfelle ligger O-området på Skuld. De som får nytt område på en windows-server får ofte dette lagt til serveren Tjalve.


Computerrenvasket.jpg • For å lage en kobling til det gamle O-område en hadde på Unix-serveren må en huske navnet på denne serveren. Det kan en finne ved å logge seg inn i issuetracker ([1]). I dette tilelle ligger Unix-serveren på Takvam.


Issuetrackerunixomraadet.jpg • For å komme inn på Unix-servern skriver en \\servernavn.uib.no i adressefeltet og trykker enter.


Takvam.jpg • For å koble en nettverksbokstav til Unix-område, høyreklikker en på mappen med sitt brukernavn og velger "Map network drive".


Mapnetworkdrive.jpg • Velg så bokstaven W som "Drive".
 • Kryss også av for "Reconnect at logon".
 • Trykk til slutt "Finish".


Networkletter.jpgDenne koblingen vil heretter bli tilgjengelig sammen med de andre stasjonene.


WTakvam.jpgNå må en gå inn på W:\ og vurdere hva en vil flytte over på det nye område O:\. Vær oppmerksom på følgende før en setter i gang flytting:

 • Mappe med navn Mail eller lignede skal ikke flyttes.
 • Unngå å flytt mapper en ikke selv kjenner til eller vet hva er for noe
 • Unngå å flytt filer som ligger i roten (øverste nivå) som f.eks Drafts, Junk E-mail osv. Det er spesielt viktig at en ikke sletter eller flytter en fil med navn .forward dersom denne er synlig. (For Outlookbrukere kan dette føre til at en del mail ikke blir tilgjengelig i Outlook)
 • Vær oppmerksom på at en bare har 20GB tilgjengelig på windows-hjemmeområdet mens en har 50GB tilgjengelig på et Unix-hjemmeområde. En må derfor i noen tilfelle vurdere hvor mye en vil flytte over. Meningen er at en kan bruke Unix-server (W:\) som et arkiv dersom en har behov for lagring av større mengder data(16-17GB og oppover). O-område er det området som synkroniseres dersom en har bærbar windows maskin.OversiktW.jpg