Antivirusprogramvare

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en Tilbakemelding på denne siden?


Forefront Endpoint Protection på UiBs Windows-maskiner

Universitetet i Bergen har fra 2011 campus-avtale for antivirusprogrammet Forefront Endpoint Protection. Avtalen innebærer at dette programmet kan installeres i siste versjon på alle maskiner som eies av universitetet, driftes av IT-avdelingen og som har Windows som operativsystem.

Mac, Linux og mobil

Datavirus er klart mest utbredt på Windows. Dette kan forklares både med utbredelse og hvordan operativsystemet fungerer. Antivirusprogramvare har derfor også vært mest aktuelt for Windowsmaskiner. I 2011 har ikke UiB noen campusavtale som dekker andre plattformer.

På Linux har virus ikke vært et stort problem. Andre sikkerhetsfaktorer gjør at antivirus så langt ikke har vært ansett som nødvendig på klientmaskiner.

På Mac bør du vurdere å installere antivirusprogramvare på UiB-eide maskiner. ClamAV er et gratis alternativ som kan gjøre nytten.

På mobiltelefoner har virus vært et økende problem med stadig mer bruk av smarte telefoner. Antivirus kan derfor være lurt å vurdere, ut fra din bruk av mobilen.

Viktig for å unngå virus og lignende er også å være forsiktig med hva du laster ned og installerer. På mobiltelefoner og bærbare gir det også en beskyttelse å ha blåtann avslått når du ikke trenger det, spesielt i store folkemengder.

Hjemmemaskiner

Gratis antivirus hjemme

Gratis antivirusprogrammer for privat datamaskin kan lastes ned fra Internett. Noen inneholder også beskyttelse mot spyware eller annen type ondsinnet kode. Ikke alle slike programmer er like gode, og noen angivelige antivirusprogrammer kan til og med inneholde skadelig eller uønsket funksjonalitet.

Ulike verktøy kan ha ulike fodeler. Noen kan vere god på å oppdage virus, andre kan være bedre på å fjerne dem. Andre igjen kan finne annen uønsket programvare. Hvor brukervennlig programvaren er og om den gjør maskinen treigere er også ting som kan spille inn. Søk eventuelt på Internett (flest treff på engelsk) etter tester og sammenligninger, og finn noe du stoler på.


Husk å holde dine programmer oppdatert på din hjemme-PC! Gratis sikkerhetsverktøy finner du hos Norsk senter for informasjonssikring.


F-Secure etter 2011

F-Secure Anti-Virus er programmet UiB hadde campus-avtale om fra 2007. UiB har ikke fornyet avtalen med protego/F-secure etter 2011. Vi anbefaler at studenter og ansatte ved UiB heller benytter Microsoft sin "Microsoft Security Essentials", som er gratis. Denne antivirusutgaven er innebygget i Windows 8. Les mer om dette her


NB! Microsoft slutter slutter å støtte Windows XP den 8. april 2014. I den anledning slutter de også å tilby nedlasting av antivirusprogrammet "Microsoft Security Essentials" til Windows XP. Mer info finner du her.

Fjerning av gammel antivirus

Advarsel: Det er viktig at man IKKE installerer to antivirusprogramvarer på samme maskin. Den eksisterende må avinstalleres før den nye installeres. Ellers kan full reinstallasjon av maskinen bli nødvendig.

Tips: Det kan være lurt å laste ned ny antivirusprogramvare (uten å installere!) og så koble maskinen fra nettet før du fjerner den gamle.

Gammel antivirus-programvare kan fjernes enten:

med programmets eget avinstallasjonsprogram: - Start - Programs - ... - Uninstall ... eller med Windows sitt eget verktøy for å fjerne programvare: - Start - Settings - Control Panel -> Add or Remove Programs.