Forskjell mellom versjoner av «Skjemaker»

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk
m (Hvorfor får en ikke gitt tilgang til spesifikke brukere på et skjema?)
(Legger til oppetidsmåling widget til Skjemaker artikkelen)
Linje 1: Linje 1:
 +
{{#Widget:OppeTid|tjeneste=ordbok.uib.no}}
 
==VIKTIG OM SKJEMAKER==
 
==VIKTIG OM SKJEMAKER==
 
Dersom du har et Skjemaker skjema i dag med et epost felt, så bør du unngå å fjerne epost-feltet.
 
Dersom du har et Skjemaker skjema i dag med et epost felt, så bør du unngå å fjerne epost-feltet.

Revisjonen fra 4. feb. 2020 kl. 12:18

VIKTIG OM SKJEMAKER

Dersom du har et Skjemaker skjema i dag med et epost felt, så bør du unngå å fjerne epost-feltet.

Det er en feil i Skjemaker som gjør at skjemaet ditt kan bli ubrukelig i etterkant. Dersom ønsker å fjerne epost-feltet, så bør du heller velge å skjule det.

Dersom du har fjernet epost-feltet og så ønsker epost-feltet tilbake igjen, så kan du risikere at skjemaet blir ubrukelig. Dette er en feil i Skjemaker hvor Skjemaker beholder gamle referanser til det slettede e-post feltet noe den ikke skal gjøre. Vi håper at ny versjon av Skjemaker (planlagt våren 2020) løser feilen.

Om du har fjernet epost-feltet (og evt. lagt til et nytt), og opplever at skjemaet feiler på en eller annen måte, så er eneste måten å løse det på enten:

  • duplisere skjemaet til et nytt skjema
  • eller lage hele skjemaet helt på nytt igjen fra begynnelsen

Lag ditt eget webskjema

Skjemaker er et web-basert selvhjelps skjemaverktøy som er velegnet for å lage web-skjemaer f.eks. for påmelding til arrangement, kursevalueringer, søknader, enkle spørreundersøkelser og lignende.

Standardelementer kan lett legges til skjemaet ved å klikke og dra, og innholdet kan relativt enkelt tilpasses ditt behov.

Skjemaker er basert på Machform fra Appnitro Software.

Hvordan komme i gang?

Gå til skjemaker.app.uib.no og logg på med UiB brukernavn og passord.

Dokumentasjon

Se: http://help.machform.com/m/using-machform

Bruksområder

Hvilke typer skjemaer kan opprettes i Skjemaker?

  • Påmeldingskjema der en ikke har behov for avansert rapporterings-funksjonalitet
  • Påmeldingskjema for kurs, seminarer, konferanser og sosiale arrangementer
  • Spørreskjema
  • Evalueringsskjema

Du kan administrere dine egne skjema. Data lagres trygt på en maskin på UiB, noe som gir bedre sikkerhet og tilgjengelighet enn med tilgjengelige eksterne gratisverktøy.

Hva kan du ikke bruke Skjemaker til?

  • Skjemaker kan ikke benyttes for betalingsløsninger ved arrangement.
  • Skjemaker er ikke knyttet til løsning for nettbetaling.
  • Ikke bruk Skjemaker til å registrere sensitive personopplysninger!

For å se hvordan dette virker, og om dette dekker dine behov, kan du bare logge inn på Skjemaker og opprette et skjema. Du trenger ikke lagre noe skjema for å utforske verktøyet. Du kan også når som helst slette skjema du har opprettet.

Problemer med Skjemaker?

Hvorfor får en ikke gitt tilgang til spesifikke brukere på et skjema?

Dersom brukeren aldri har logget på Skjemaker (https://skjemaker.app.uib.no), så finnes ikke brukernavnet i mysqldatabasen. Løsningen er å be de andre logge inn på skjemaker, da blir kontoen opprettet. Derette kan en gi tilgang til det aktuelle Skjemaker skjemaet. Husk også at det er brukerens epost adresse som skal benyttes, ikke uib brukernavnet.

Skjemaker henger

Dersom skjemaet ditt henger, særlig i sammenheng med at du har lagt til sjekkbokser, så er en mulig løsning at du dupliserer skjemaet ditt til et nytt skjema. Det ser ut til å fungere for de fleste. Feilen ligger antakelig en plass dypt nede i PHP koden til Machform.

Skjemaker henger 2

En annen mulig feil er at en har satt på epost kvittering til innmelder samt at innholdet skal sendes som et pdf vedlegg. Vi har sett tilfeller hvor "dompdf" funksjonaliteten i Skjemaker går i en uendelig løkke, noe som medfører at innmelderen etter flere minutter får en "internal 500 error" feilmelding. Skjemaet er postet, men innmelder får aldri en kvittering. Løsningen i slike tilfeller er å ta ut igjen at pdf vedlegg legges til epost kvitteringen.

Uavsluttede html tags kan skape problem i admin grensesnittet

Noen legger til egen html kode i skjemaet. Dette fordi en ønsker å lage html lenker, bold på tekst osv. Det er viktig å avslutte html tagene. Dersom en legger på f.eks

<b>noe tekst her...

og glemmer å avslutte med:

</b>

så kan en oppleve at hele admin grensesnittet begynner å oppføre seg rart. En får blant annet ikke endret på eksisterende radiobokser. Råd i de fleste tilfellene er å unngå å legge inn egen html kode, evt. nøste seg gjennom og prøve å finne hvilken html tag en har glemt å legge inn.

Feil syntaks i epost oppføringen i notification

Noen ganger kan en oppleve følgende feilmelding:

"Fatal error: Uncaught exception 'Swift_RfcComplianceException' with message 'Address in mailbox given [{element_5}] does not comply with RFC 2822, 3.6.2.' in /var/www/app/skjemaker/htdocs/lib/swift-mailer/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php:352 Stack trace: 0 /var/www/app/skjemaker/htdocs/lib/swift-mailer/classes/Swift/Mime/Headers/MailboxHeader.php(264)

Mest sannsynlig har en lagt inn flere mottaker eposter under notification, men har brukt enten ":", når en skal bruke "," for å skille epost adressene. Eller at en har syntaktisk feil i selve epost-adressen. F.eks vil en epost på formen:

navn@no

feile, mens

navn@uib.no

vil fungere.