Forskjell mellom versjoner av «Programvare for studenter»

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk
(Skrevet litt om.)
Linje 1: Linje 1:
UiB har lisensavtaler som dekker behovet for kjøp av de programmene som brukes mest hos oss. En del av disse avtalene er såkalte "site"-lisensavtaler som gjør at programmene, på visse betingelser, kan brukes på hele UiB.
+
'''Studenters bruk av lisensiert programvare''' er ikke alltid dekket av innkjøpsavtaler og sitelisensavtaler.
  
Disse avtalene dekker vanligvis bruk på ansattes maskiner, på PC-stuer og lab'er og i noen tilfeller også jobb-bruk på ansattes bærbare- eller hjemmemaskiner.
+
UiB har tilgang til mange av dataprogrammene som brukes ved universitetet via felles innkjøpsavtaler eller sitelisensavtaler. (Se lisenstyper i vår [[programvareoversikt]]).
  
''' Avtalene dekker vanligvis ikke bruk av progammene på maskiner som brukes av studenter, unntatt de som står fast på våre PC-stuer og lab'er.''' Vi har derfor ikke mulighet til å sende med studenter maskiner med slik lisensiert programvare på utenlandsopphold, studiereiser, feltarbeid eller andre opphold utenfor UiB. Vi har heller ikke lov til å installere programvare med slike lisenser på studenters bærbare, uansett om de eies av studentene selv eller av UiB, så lenge maskinene brukes utenfor UiBs faste nettverk.
+
Avtalene dekker vanligvis bruk på ansattes maskiner, på PC-stuer og laber og i noen tilfeller også jobb-bruk på ansattes bærbare- eller hjemmemaskiner. Eksempler på programvare som dekkes av slike sitelisensavtaler er EndNote, SPSS og en del annen statistikkprogramvare, ArcGis, Microsoft Office og  oppgradering til nyere versjon av Microsoft Windows.
 +
 
 +
'''Lisensavtalene dekker vanligvis ''ikke'' bruk av progammene på maskiner som brukes av studenter, unntatt de som står fast på UiBs PC-stuer og laboratoria.''' UiB har derfor ikke rett til å installere programvare med UiB site-lisens  på PC-er som studenter skal ta med på utenlandsopphold, studiereiser, feltarbeid eller andre opphold utenfor UiB. Dette gjelder både bærbare og stasjonære maskiner, enten de eies av UiB eller studentene selv.
  
Eksempler på programvare som dekkes av slike site-lisensavtaler er Microsoft Windows oppgraderinger, Microsoft Office, EndNote, SPSS og en del andre statistikkprogrammer, og ArcGis.
 
  
 
Dette betyr:
 
Dette betyr:
  
* '''PC-er som skal brukes av studenter utenfor UiBs nettverk må bruke medfølgende operativssystem.''' Eventuell lisens på Microsoft Office må kjøpes inn i tillegg dersom dette ikke følger med maskinen. Studenter kan for øvrig laste ned en del lisensiert programvare (Endnote, SPSS/PASW, F-secure antivirus med mer)  via  https://tjinfo.uib.no/program (som følge av avtaler inngått av UiB).
+
* '''Fri programvare eller gratisprogramvare bør vere standard på PC-er som skal brukes av studenter utenfor UiB-nettet.''' Det finnes gratis alternativer for de aller fleste bruksområder, f.eks. OpenOffice (tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy, database m.m.) IrfanView og GIMP (bildebehandling) og R (statistikk). Se vevsidene om [[gratisprogramvare]] eller [[fri programvare]]. Institutter bør også vurderer å legge sin egen databruk og undervisning mer over på gratisprogrammer for ikke å "tvinge" studenter og samarbeidende institusjoner til å bruke kommersiell programvare.
 
+
 
* ''' Hvis studenter skal bruke programvare utenfor UiB-nettet bør det være gratis programvare.''' Det finnes gratis alternativer for de aller fleste bruksområder, f.eks. OpenOffice (tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy, database mm.) IrfanView og GIMP (bildebehandling) og R (statistikk). Kontakt IT-avdelingen for informasjon om gratis-alternativer til kommersielle, lisensbelagte programmer. Vi anbefaler at institutter som dette er aktuelt for også vurderer å legge sin egen databruk og undervisning mer over på gratisprogrammer for ikke å "tvinge" studenter og samarbeidende institusjoner til å ha kommerielle programmer.
+
* '''PC-er med Windows eller Mac som skal brukes av studenter utenfor UiBs nettverk, må bruke den versjonen av operativssystemet som fulgte med PC-en. Skal Windows eller Mac OS oppgraderes, må det kjøpes ny lisens.'''
* ''' Dersom studenter unntaksvis må bruke lisensiert programvare utenfor UiB-nett, må instituttet eller studenten selv kjøpe lisenser til dette.''' Det trengs en lisens pr bruker og maskin. Studenter kan selv kjøpe adobe og Microsoft-programvare via [http://studentlisens.no/ studentlisens.no] (ansatte har bare tilgang til kjøp av Microsoft programvare via denne siden).
+
 
 +
* '''Dersom studenter må bruke programvare som krever betalt lisens utenfor UiB-nett, må instituttet eller studenten selv kjøpe lisenser til dette.''' Lisens kan være per per bruker eller maskin, avhengig av regler for aktuell [[programvare]]. Studenter kan selv kjøpe programvare fra Adobe og Microsoft via [http://studentlisens.no/ studentlisens.no] (ansatte har bare tilgang til kjøp av Microsoft-programvare via denne siden).
  
Hvis dere har spørsmål om regler for programlisenser e.l., kontakt BRITA - Brukerstøtte ved IT-avdelingen på telefon (555) 84700 eller [http://bs.uib.no/ http://bs.uib.no/].
+
Har du spørsmål om lisensregler, alternativer til kommersiell programvare eller lignende, kontakt [[BRITA]].
  
 
{{BRA}}
 
{{BRA}}
  
 
[[Kategori:Programvare]]
 
[[Kategori:Programvare]]

Revisjonen fra 22. aug. 2011 kl. 18:46

Studenters bruk av lisensiert programvare er ikke alltid dekket av innkjøpsavtaler og sitelisensavtaler.

UiB har tilgang til mange av dataprogrammene som brukes ved universitetet via felles innkjøpsavtaler eller sitelisensavtaler. (Se lisenstyper i vår programvareoversikt).

Avtalene dekker vanligvis bruk på ansattes maskiner, på PC-stuer og laber og i noen tilfeller også jobb-bruk på ansattes bærbare- eller hjemmemaskiner. Eksempler på programvare som dekkes av slike sitelisensavtaler er EndNote, SPSS og en del annen statistikkprogramvare, ArcGis, Microsoft Office og oppgradering til nyere versjon av Microsoft Windows.

Lisensavtalene dekker vanligvis ikke bruk av progammene på maskiner som brukes av studenter, unntatt de som står fast på UiBs PC-stuer og laboratoria. UiB har derfor ikke rett til å installere programvare med UiB site-lisens på PC-er som studenter skal ta med på utenlandsopphold, studiereiser, feltarbeid eller andre opphold utenfor UiB. Dette gjelder både bærbare og stasjonære maskiner, enten de eies av UiB eller studentene selv.


Dette betyr:

  • Fri programvare eller gratisprogramvare bør vere standard på PC-er som skal brukes av studenter utenfor UiB-nettet. Det finnes gratis alternativer for de aller fleste bruksområder, f.eks. OpenOffice (tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy, database m.m.) IrfanView og GIMP (bildebehandling) og R (statistikk). Se vevsidene om gratisprogramvare eller fri programvare. Institutter bør også vurderer å legge sin egen databruk og undervisning mer over på gratisprogrammer for ikke å "tvinge" studenter og samarbeidende institusjoner til å bruke kommersiell programvare.
  • PC-er med Windows eller Mac som skal brukes av studenter utenfor UiBs nettverk, må bruke den versjonen av operativssystemet som fulgte med PC-en. Skal Windows eller Mac OS oppgraderes, må det kjøpes ny lisens.
  • Dersom studenter må bruke programvare som krever betalt lisens utenfor UiB-nett, må instituttet eller studenten selv kjøpe lisenser til dette. Lisens kan være per per bruker eller maskin, avhengig av regler for aktuell programvare. Studenter kan selv kjøpe programvare fra Adobe og Microsoft via studentlisens.no (ansatte har bare tilgang til kjøp av Microsoft-programvare via denne siden).

Har du spørsmål om lisensregler, alternativer til kommersiell programvare eller lignende, kontakt BRITA.