Full innboks og Pullprint: Forskjell mellom sider

Fra IThjelp
(Forskjell mellom sider)
m (Låste Full innboks ([edit=sysop] (ubestemt) [move=sysop] (ubestemt)))
 
m (Låste Pullprint ([edit=sysop] (ubestemt) [move=sysop] (ubestemt)))
 
Linje 1: Linje 1:
{{BRA}}
==Om Pullprint==
Stadig mer bruk av e-post og mye bruk av store filer som vedlegg fører til at mange får store mengder data i e-posten sin. Typisk
er det lyd-, film og bilde-filer som tar stor plass, men også vanlige dokumenter kan bli forholdsvis store. Men lagringsplass
er ikke ubegrenset, og  e-posten går generelt treigere med store datamengder i systemet. Derfor er det nødvendig å sette
begrensinger for hvor mye data man kan lagre på  serverne. Dette fungerer litt ulikt for brukere med e-post på Unix og brukere
med e-post på Exchange.


==Outlook==
Det har for alle studenter og en del ansatte blitt plassert ut multifunksjonsmaskiner (MFP) og skrivere med kortlesere. Disse maskinene er en del av det såkalte Pullprint-systemet. Universitetsstyret har vedtatt at for studentene skal utskrift være en selvfinansierende betalingstjeneste. For mer detaljert informasjon, se [[Safecom]].
For Outlook-brukere ([[E-post på Exchange]]) ligger begrensningen for e-post på 1 GB pr bruker på Exchange-serveren. Dette er en  
absolutt maksimal grense for alle Exchange-brukere på UiB, og er forholdsvis mye i et Exchange-system, men man kan arkivere
deler av e-posten på hjemmeområdet. Vi har laget en bruksanvisning for å slette eller arkivere epost i Outlook:


Mange bruker epost som arkiv og har etter hvert samlet store mengder epost. Eposttjenere er imidlertid ikke ment å brukes som lagringsplass. For å bedre kapasteten til epostservere kan det derfor vere nødvenidg å fjerne epost. Microsoft Outlook har mulighet til å flytte epost fra Exchange-server til et annet fillager. Dette gjøres ved at man arkiverer eposten i en fil som man lagrer på hjemmeområdet. Da har man like rask tilgang til den arkiverte eposten så lenge man har tilgang til hjemmeområdet. Den gamle eposten beholder samme mappestruktur som før, og er tilgjengelig som "Arkiver mapper" nedenfor den eksisterende eposten. Fremgangsmåten er også enkel.
==Payprint (for studenter)==


For å skrive ut må man først gå til en webside: http://payprint.uib.no/ (tilgjengelig på campus eller med VPN)
Der logger man inn med sitt brukernavn og passord, og kan da sette inn penger fra kredittkort. Se [[Pullprint, sette inn penger]]. Hvis man ikke har mulighet for å bruke kredittkort (eller vanlig bank-kort med VISA f.eks.), så kan man betale med kontanter på følgende filialer til Universitetsbiblioteket:


=== Størrelse ===
* Bibliotek for humaniora  på Haakon Sheteligs plass 7 - tar imot kontanter i skranken. Betalingsautomat blir satt i drift om kort tid.
* Bibliotek for realfag i Johannes Brunsgt. 12 - tar imot kontanter i skranken
* Bibliotek for medisinske fag i Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91 - betalingsautomat (norske mynter og sedler)


Man kan raskt sjekke størrelsen innboksen og andre foldere i Outlook.
Merk at man ikke vil kunne få ut igjen penger, så betal kun inn det beløpet du er sikker du skal bruke til print / kopi.  Betal heller inn flere ganger.


1) Høyreklikk Mailbox i mappelisten til venstre. Velg Egenskaper for Mailbox ...<br/>[[Image:Outlook egensk f mailbox 1.gif]]<br/><br/>
Alle MFPene har støtte for utskrift, kopi og skanning. Skanning er gratis, prisene for kopi / utskrift er spesifisert under. Merk at man ikke kan skanne når man har 0 kroner på printkontoen (men det trekkes ingen penger for skanning), har man 1 krone kontoen kan man skanne så mye man vil, helt til man skriver ut og den havner i 0).
2) Klikk knappen '''<nowiki>[Mappestørrelse]</nowiki>      ''', og få oversikt over totalstørrelse og størrelse på hver enkelt mappe.<br/>[[Image:Outlook egensk f mailbox 2.gif]]


=== Slette ===
==Utskrift==


Epost som slettes i Outlook blir ikke endelig slettet før man har tømt mappen "Deleted items" Gå derfor gjennom mappen "Deleted items" for å sjekke om det som ligger der kan slettes. Man kan sortere på dato eller størrelse ved å klikke på aktuell kolonneoverskrift, og således slette de største og eldste meldingene som man ikke trenger.
På PC-en må man bruke følgende utskriftskøer:


[[Image:Outlook kolonne-sortering.gif]]


*\\pullprint.uib.no\PullPrint (for A4 sort/hvitt)


Sletting kan også gjøres etter at arkiveringen er utført, både i arkivet og i eposten på Exchange-serveren.
*\\pullprint.uib.no\PullPrintA3 (for A3 sort/hvitt)


[[Image:Outlook slett deleted.jpg]]
*\\pullprint.uib.no\PullPrintColor (for fargeutskrifter)


*\\pullprint.uib.no\PullPrintPDF (for sort/hvitt utskrift av PDF)


Vedlegg kan også lett fjernes fra meldinger når meldingen er åpnet (ikke forhåndsvisning). Man høyreklikker vedlegget og velger "Fjern". Husk å lagre endringen etterpå. Om man trenger vedlegget kan man lagre det et annet sted for å spare plass i Exchange.
*\\pullprint.uib.no\PullPrintPDFColor (for fargeutskrift av PDF)


[[Image:Outlook remove attachment.gif]]
*\\pullprint.uib.no\PullPrintRicoh (ved bruk av Ricoh-maskiner, foreløpig kun for ansatte)




=== Arkiv ===
Når man sender en utskrift til en av disse køene kan man gå til hvilken som helst skriver med kortleser, dra kortet og få utskriften sin. På alle MFPer (de med glassplate for kopi/skanning) vil man dra kortet, trykke på pullprint, og så få en liste over egne utskriftsjobber som ligger i kø. Så velger man enten en jobb og [print], eller [print all] for å printe alle. Jobber som ikke er fjernet innen et par dager blir automatisk slettet, og det blir kun trukket penger fra utskriftskontoen (gjelder studenter) når utskriftsjobben blir startet på skriveren. På websiden http://payprint.uib.no/ kan både studenter og ansatte også se dokumenter man har i kø, slette dokumenter, m.m. Se også siden [[Pullprint, skriverkøene]].


1) PÅ Fil-menyen velger man "Arkiv..."
Merk at noen steder vil det bli plassert ut "vanlige" skrivere (ikke MFPer), og disse har så lite display at vi har stilt en del av disse inn til å skrive ut alt man har i kø automatisk når man drar kortet. Slike skrivere vil bli merket med hvordan man stopper slike maskiner midt i en jobb om man får ut noe man ikke ville ha likevel. På MFPene kan man som sagt velge hvilke jobber som skal skrives ut, og man har også en rød stopp-knapp som man kan bruke til å avbryte en jobb som er startet.


[[Image:Outlook arkiv 01.jpg]]
Dersom man skal hente utskriften på en maskin av merket Ricoh, bør man være påpasselig med å sende utskriften til køen PullPrintRicoh, ellers kan man få dårlig resultat.


==Kopi==


2) a) I vinduet Arkiv velger man '''"Arkiver denne mappen og alle undermapper".'''
På MFPene (de med glassplate) kan man også kopiere. Dra kortet, trykk på copy, og bruk den som en "vanlig" kopimaskin. Prisene er de samme som for utskrift.
b) Man kan velge '''hele Mailbox eller en enkelt mappe'''. En mappe kan ha undermapper, som også vil bli arkivert.
c) Man velger så '''ønsket dato''' som man ønsker å beholde eposten i den vanlige eposten fra.
d) Man passer på at det i feltet Arkivf i l står '''O:\emailarchive.pst'''.


Viktig:: Det skal ikke stå C:\ eller D:\ foran filnavnet. Det blir nemlig ikke tatt sikkerhetskopi av det som lagres lokalt.
==Skanning==


Det er store sjanser for at du må arkivere mer epost senere. Da kan epost arkiveres i et allerede eksisterende Outlook-arkiv, og du har straks tilgang til den siste arkiverte eposten sammen med det som er arkivert fra før.  
På MFPene (de med glassplate) kan man skanne når man har over 0 kroner på kontoen sin (gjelder studenter). Det er bare å dra kortet, trykke på mail, og så bruke maskinen som for kopiering. Dokumentet havner automatisk som en PDF på mailen din. Du kan også trykke på displayet for å stille inn at du heller vil ha det som jpg, tiff, bedre eller dårligere kvalitet, osv. Standardinnstillingen er midt på treet (helt ok skanning uten at filen blir for stor), og som PDF. NB: Alle maskinene med glassplate skanner i farge, selv om noen modeller kun skriver ut / kopierer i svart / hvitt.
Man kan imidlertid lagre flere versjoner av arkivfiler med mappenavn og/eller dato i filnavnet. Når arkivfilen blir større enn 1 GB kan det være greit å lage en ny arkivfil, hvis filen blir større enn 2 GB øker muligheten for at noe går galt.


e) Trykk '''
==Priser for studenter samt ansatte som benytter studentskrivere==


Prisene er i norske kroner.
Det blir belastet pr trykt side. Om en side er blank vil denne bli regnet som enkeltsidig.
Alle sider som skrives ut med farge på blir belastet som fargeutskrift. Sider som trykkes uten farge, belastes som svart/hvitt.
Eksempel: Om et dokument på tre sider med f.eks. et ord i farge på tredje side skrives ut som A4 dobbeltsidig fargeutskrift, vil de to første belastes som dobbeltsidig svart/hvitt, den siste som enkeltsidig farge, altså 0,25 + 0,25 + 3,00 = 3,50


Studenter vil pr studieår få gratis utskrift av 50 sider (A4, svart/hvitt, dobbeltsidig).


{| border="1"
|-
!
! Svart / Hvitt, pr trykt side
! Farge, pr trykt side
|-
| A4 enkeltsidig
| 0,30
| 3,00
|-
| A4 dobbeltsidig
| 0,25
| 2,50
|-
| A3 enkeltsidig
| 0,50
| 5,00
|-
| A3 dobbeltsidig
| 0,41
| 4,166
|}




MERK:
De enkelte avdelingene og instituttene vil bli fakturert for sine ansattes bruk av studentskrivere etter prisene over. Fakturaene blir sendt fra Studentprint-prosjektet (221000).




<nowiki>[OK]</nowiki>        '''  og arkiveringen starter. Nede i høyre hjørnet i Outlook viser at arkiveringen pågår. Det kan ta noen minutter før arkiveringen er fullført. Den må '''ikke avbrytes'''.
==Problemer?==


[[Image:Outlook arkiv 02.jpg]]
Hvis man har problemer,


* studenter kan ta kontakt med PC-vakten, eller melde en sak på http://bs.uib.no
* ansatte melder saker på http://bs.uib.no eller ringer BRITA på telefon (555) 84700


3) Finner du ikke  det arkiverte materialet i Outlook?
Er det problemer med å få logget maskinen med kortet, er det viktig at vi får kortnummeret (står oppe til høyre på kortet).
-> Gå menyen "Gå til" og velg "Mappeliste".


[[Image:Outlook gaa til mappeliste.jpg]]
Se også [[Pullprint - Ofte stilte spørsmål]]
{{WD}}


Alternativt må du gå på  Fil-menyen og velge Åpne... - Datafil for Outlook.
[[Kategori:Pullprint]]
 
[[Image:Outlook opne datafil.gif]]
 
 
4) Da skal du kunne se "Arkiver mapper" under den vanlige eposten. Det er bare å åpne ved å klikke på [+] for å bla i mappene som vanlig.
 
[[Image:Outlook mappeliste.jpg]]
 
Tilsvarende arkivering kan også gjøres for kalender og kontakter, men merk at det arkiverte materiale opprettet før valgt dato da forsvinner fra vanlig kalender eller adressebok
 
 
==Thunderbird/Unix==
 
Har man e-posten på Unix-systemet,  ligger begrensningen på  hvor mye plass man har på hjemmeområdet totalt. Uansett bør man
ikke ha for mye data i e-postsystemet, da det fører til at systemet går treigere både for seg selv og andre.
 
 
==Generelle tips==
 
*Har man mulighet til det, bør  man (om nødvendig) lagre spesielt store vedlegg et annet sted, og så slette vedlegget eller
meldingen fra e-postsystemet.
 
*Vedlegg som er store og/eller skal sendes til mange mottakere kan enkelt lastes opp til en tjenermaskin for nedlasting via
vev. Gå til http://vedlegg.uib.no
 
*Generelt kan man i de fleste e-postprogrammer (inkl. Outlook og Mozilla) klikke på kolonneoverskrifter  for å sortere på
størrelse eller meldinger med/uten vedlegg, og slik få fjernet det som tar mest plass.
 
*Flytt e-post til andre epostmapper, og unngå for stor innboks. Man kan sortere på f.eks. dato, tema eller avsender. Men dette
reduserer selvsagt ikke den totale plassen man benytter til e-post. Sletting av e-post man ikke trenger å ta vare på, kommer i
tillegg.
 
*Husk å fjerne e-posten fra mappen med slettet e-post. Ellers ligger e-posten fortsatt på serveren.
 
*Hvis du ikke har Exchange-konto, må du utvide diskplassen på hjemmeområdet ditt, sjekk intranett for pris:
https://intranett.uib.no/uPortal/tag.idempotent.render.userLayoutRootNode.target.275.uP?loc_code_path=2210&menu_type=11&link_id_path=146281&url=&mid=felles&uP_root=root
 
[[Kategori:E-post]]
[[Kategori:Outlook]]
[[Kategori:Bruksanvisninger]]

Sideversjonen fra 9. mar. 2010 kl. 11:48

Om Pullprint

Det har for alle studenter og en del ansatte blitt plassert ut multifunksjonsmaskiner (MFP) og skrivere med kortlesere. Disse maskinene er en del av det såkalte Pullprint-systemet. Universitetsstyret har vedtatt at for studentene skal utskrift være en selvfinansierende betalingstjeneste. For mer detaljert informasjon, se Safecom.

Payprint (for studenter)

For å skrive ut må man først gå til en webside: http://payprint.uib.no/ (tilgjengelig på campus eller med VPN) Der logger man inn med sitt brukernavn og passord, og kan da sette inn penger fra kredittkort. Se Pullprint, sette inn penger. Hvis man ikke har mulighet for å bruke kredittkort (eller vanlig bank-kort med VISA f.eks.), så kan man betale med kontanter på følgende filialer til Universitetsbiblioteket:

  • Bibliotek for humaniora på Haakon Sheteligs plass 7 - tar imot kontanter i skranken. Betalingsautomat blir satt i drift om kort tid.
  • Bibliotek for realfag i Johannes Brunsgt. 12 - tar imot kontanter i skranken
  • Bibliotek for medisinske fag i Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91 - betalingsautomat (norske mynter og sedler)

Merk at man ikke vil kunne få ut igjen penger, så betal kun inn det beløpet du er sikker på du skal bruke til print / kopi. Betal heller inn flere ganger.

Alle MFPene har støtte for utskrift, kopi og skanning. Skanning er gratis, prisene for kopi / utskrift er spesifisert under. Merk at man ikke kan skanne når man har 0 kroner på printkontoen (men det trekkes ingen penger for skanning), har man 1 krone på kontoen kan man skanne så mye man vil, helt til man skriver ut og den havner i 0).

Utskrift

På PC-en må man bruke følgende utskriftskøer:


  • \\pullprint.uib.no\PullPrint (for A4 sort/hvitt)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintA3 (for A3 sort/hvitt)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintColor (for fargeutskrifter)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDF (for sort/hvitt utskrift av PDF)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDFColor (for fargeutskrift av PDF)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintRicoh (ved bruk av Ricoh-maskiner, foreløpig kun for ansatte)


Når man sender en utskrift til en av disse køene kan man gå til hvilken som helst skriver med kortleser, dra kortet og få utskriften sin. På alle MFPer (de med glassplate for kopi/skanning) vil man dra kortet, trykke på pullprint, og så få en liste over egne utskriftsjobber som ligger i kø. Så velger man enten en jobb og [print], eller [print all] for å printe alle. Jobber som ikke er fjernet innen et par dager blir automatisk slettet, og det blir kun trukket penger fra utskriftskontoen (gjelder studenter) når utskriftsjobben blir startet på skriveren. På websiden http://payprint.uib.no/ kan både studenter og ansatte også se dokumenter man har i kø, slette dokumenter, m.m. Se også siden Pullprint, skriverkøene.

Merk at noen steder vil det bli plassert ut "vanlige" skrivere (ikke MFPer), og disse har så lite display at vi har stilt en del av disse inn til å skrive ut alt man har i kø automatisk når man drar kortet. Slike skrivere vil bli merket med hvordan man stopper slike maskiner midt i en jobb om man får ut noe man ikke ville ha likevel. På MFPene kan man som sagt velge hvilke jobber som skal skrives ut, og man har også en rød stopp-knapp som man kan bruke til å avbryte en jobb som er startet.

Dersom man skal hente utskriften på en maskin av merket Ricoh, bør man være påpasselig med å sende utskriften til køen PullPrintRicoh, ellers kan man få dårlig resultat.

Kopi

På MFPene (de med glassplate) kan man også kopiere. Dra kortet, trykk på copy, og bruk den som en "vanlig" kopimaskin. Prisene er de samme som for utskrift.


Skanning

På MFPene (de med glassplate) kan man skanne når man har over 0 kroner på kontoen sin (gjelder studenter). Det er bare å dra kortet, trykke på mail, og så bruke maskinen som for kopiering. Dokumentet havner automatisk som en PDF på mailen din. Du kan også trykke på displayet for å stille inn at du heller vil ha det som jpg, tiff, bedre eller dårligere kvalitet, osv. Standardinnstillingen er midt på treet (helt ok skanning uten at filen blir for stor), og som PDF. NB: Alle maskinene med glassplate skanner i farge, selv om noen modeller kun skriver ut / kopierer i svart / hvitt.


Priser for studenter samt ansatte som benytter studentskrivere

Prisene er i norske kroner. Det blir belastet pr trykt side. Om en side er blank vil denne bli regnet som enkeltsidig. Alle sider som skrives ut med farge på blir belastet som fargeutskrift. Sider som trykkes uten farge, belastes som svart/hvitt. Eksempel: Om et dokument på tre sider med f.eks. et ord i farge på tredje side skrives ut som A4 dobbeltsidig fargeutskrift, vil de to første belastes som dobbeltsidig svart/hvitt, den siste som enkeltsidig farge, altså 0,25 + 0,25 + 3,00 = 3,50

Studenter vil pr studieår få gratis utskrift av 50 sider (A4, svart/hvitt, dobbeltsidig).


Svart / Hvitt, pr trykt side Farge, pr trykt side
A4 enkeltsidig 0,30 3,00
A4 dobbeltsidig 0,25 2,50
A3 enkeltsidig 0,50 5,00
A3 dobbeltsidig 0,41 4,166



MERK: De enkelte avdelingene og instituttene vil bli fakturert for sine ansattes bruk av studentskrivere etter prisene over. Fakturaene blir sendt fra Studentprint-prosjektet (221000).


Problemer?

Hvis man har problemer,

  • studenter kan ta kontakt med PC-vakten, eller melde en sak på http://bs.uib.no
  • ansatte melder saker på http://bs.uib.no eller ringer BRITA på telefon (555) 84700

Er det problemer med å få logget på maskinen med kortet, er det viktig at vi får kortnummeret (står oppe til høyre på kortet).

Se også Pullprint - Ofte stilte spørsmål