Retningslinjer for bruk av UiB trådløs datalink hjemmefra

Fra ithjelp
Hopp til: navigasjon, søk

Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en Tilbakemelding på denne siden?

Viktig melding.gif Gammelt og utdatert innhold! Denne siden inneholder informasjon som ikke lenger er korrekt eller uten betydning. Denne tjenesten er i drift, men tilbys ikke lenger til nye brukere.

For at det trådløse nettet og VPN-systemene skal fungere greit for alle som bruker det er vi nødt til å ha noen spilleregler.

UiBs reglement / NHHs reglement / HiBs reglement for IT-anlegget er grunnleggende, det har du signert på når du fikk kontoen din og det skal følges.

Vi må dele på båndbredden, nettet er ikke ment kun for deg, det er ment for alle på deling. Hver sender fungerer som en hub, dvs at senderens båndbredde blir delt mellom dem som snakker med den. Det er derfor viktig at ikke enkelt brukere gjør beslag på unødvendig mye båndbredde. Det vil gå ut over de andre som snakker med den samme senderen som du snakker med. Har du større datamangder som overføres anbefalles det gjort f.eks om natten (eksempel:0200-0800) (du har jo forbinnelse 24t i døgnet så det skulle ikke være noe problem). I perioden folk sitter interaktivt og arbeider skal det kun gå "naturlig" trafikk. På den måten får alle nye godt av den gode båndbredden. Poenget med nettet er å gi brukerne et tilbud om 24t/døgn oppkobling uten løpende kostnader, og tilgjengelig båndbredde når det trengs.

Studentbyer: Vi har en linje til studentbyen, den er ikke kun for deg, den er på deling mellom alle i byen. Trafikk vil også dra resurser av vpn serverne så det skal holdes en moderat filoverførsel også til og fra studentbyer. Anarkitid prinsippet fra 0200-0900 benyttes også her. Natten kan benyttes til filoverføriner, du har linje 24/365 likevel. Tenk på andre enn bare deg selv !

Du skal ikke kjøre server tjenester hjemme (ftp kazaa napster web irc osv osv). Det du kan gjøre fra kontoen din på institusjonens fellesanlegg skal gjøres der (f.eks websider), alt annet er enkelt og greit ikke tillatt hverken på UiB/NHHs tjenere eller hjemmenfra. Eventuelle spesial tillatelser kan (hvis det foreligger gode grunner) gis av hostmaster@uib.no / vpn@nhh.no / vpn@hib.no

Inntil videre kjører vi nettet med fri båndbredde, og ingen filter påslått hverken til eller fra maskiner som er oppkoblet via trådløs nettet. Det er opp til brukerne å bevise at vi kan ha det slik. Vi har ingen andre valg enn å sette på kollektive filter/regler ved overtramp, pass på at ikke du er grunnen til at det må skje.

Brukere på trådløs nettet skal lese mail sendt til den kontoen som det logges på med. Bruker du UiB-konto og den heter f.eks brukernavn@student til å koble opp vpn-tunnel med, krever vi at du også leser mail som blir sendt til brukernavn@student.uib.no. Vi vil stenge konti vi sender mail til, som aldri blir besvart. Da er det dessverre en mulighet for at det ikke er den som eier kontoen som bruker den, og da vil den bli stengt for sikkerhets skyld. (Hvis du ønsker å lese din mail et annet sted, og dermed heller vil ha mailen din dit, logger du inn på kontoen og skiver mailaddressen du vil ha mailen videresendt til i en fil du kaller .forward Da vil all mail som blir sendt til kontoen din bli automagisk videresendt til addressen som står i filen.)