Oppsett av e-post i Thunderbird


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Denne guiden er ment for studenter og ansatte med UNIX mail (ALF). Ansatte med outlook/exchange-epost se her: Oppsett_av_e-post_i_Thunderbird_(10)_mot_kalender-serverenMozilla Thunderbird er fri programvare og kan lastes ned til privatdriftede Windows/Mac/Linux-maskiner herfra: [1] Programmet er tilgjengelig alle klientdriftede Windows og Linux maskiner og kan lastes ned fra Managed software update på klientdriftede MAC-maskiner.


På klientdriftede maskiner med windows kan en forsøke å kjøre Start -> All programs -> Support -> Reset Thunderbird og se om dette viker. På kliendriftede Linuxmaskiner finnes det også tilsvarende funksjonalitet. Dette finner man ved å søke på "Thunderbird" i Ubuntu Dash home (UIB Reset Thunderbird og UIB Configure Thunderbird).

 • Gå inn på menyen "Verktøy" og velg "Kontoinstillinger" (Kontoinstillingene ligger under menyen "Rediger" i Linux).
 • Trykk på knappen "Kontohandlinger og velg "Legg til e-postkonto".
 • Fyll ut feltene med ditt navn, e-postadresse: (for eksempel abc123@uib.no.)
 • Trykk fortsett.

Thunderbird søker så etter tjenerinstillinger. Det vil ofte fungere og bare velge "Opprett konto", men det er likevel noen valg som kan være fordel å sette manuelt. For eksempel kan det være en fordel å stille på valgene under "Synkronisering og lagring" for å unngå at programmet bruker for mye lagringsplass. Bruken av lagringsplass kan begrenses ved å bare synkronisere de nyeste meldingene eller ikke å laste ned store meldinger. Disse valgene er spesielt viktig å sette på UIB-pcer med begrenset lagring til hver bruker. For eksempel kan disse verdiene settes til "Synkroniser med de nyeste 100 dager" og "Ikke last ned meldinger større enn 150KB"


 • Trykk OK og kontoen skal bli opprettet.

Hvis det kommer opp noen feil med kontoinstillingene eller passord, gå inn igjen på kontoinstillingene og sjekk at følgende verdier er riktige:

Under Tjenerinstillinger:

 Innkommende:
 Tjenernavn imap.uib.no
 Brukernavn abc123 (bytt ut med ditt eget tilsvarende)
 Port    143
 Tilkoblingssikkerhet STARTTLS
 Autentiseringsmetode Vanlig passord
 Utgående:
 Tjenernavn smtp.uib.no
 Brukernavn abc123 (bytt ut med ditt eget tilsvarende)
 Port    465
 Tilkoblingssikkerhet SSL/TLS
 Autentiseringsmetode Vanlig passord

NB! Sjekk også innstillingene for brannmuren. Port 465 må være tillatt/aktivert, ellers vil du få problemer med sending av e-post.

Thunderbird-config.png


Andre e-postkontoer i Thunderbird

GMail

Legg til e-postkonto på samme måte som beskrevet over. Skriv inn: (ditt brukernavn)@gmail.com og ditt passord og thunderbird skal automatisk finne de riktige serverinnstillingene. Også her er det viktig å tenke på problemstillingene forbundet med synkronisering og lagring som beskrevet over.